TEST PLAY<>
022017<><>

Alwa’s Awakening

Iz skandinavskog studija Elden Pixels stiže nam jedan naslov čiji izgled odgovara imenu razvojnog tima. Alwa’s Awakening je pixel art platformer starog kova. Da ugođaj bude potpun, tu je i osmobitna muzička podloga. Milina jedna!

Pixel art platformer starog kova sa osmobitnom muzičkom podlogom koja upotpunjuje ugođaj.

Iako smo očekivali da je naslovna Alwa glavni lik, situacija je drugačija. Protagonistkinja igre se zove Zoe, a Alwa je svet po kome ona skakuće. Jednog dana, kada zli Vicar odluči da pokori krotki narod Alwe i naruši blagostanje univerzuma, stanovništvo Alwe odlučuje da upomoć dozove našu nejaku heroinu, pred kojom je zadatak da pokupi četiri relikvije moći, koje je Vicar oduzeo, porazi zlog maga i vrati stvari na svoje mesto.

Alwa’s Awakening je tipičan metroidvania platformer i predstavlja omaž starim klasicima ovog tipa. Da pojasnimo, igra ne podrazumeva puko naskakanje na platforme i preskakanje prepreka u cilju prolaska sa tačke A na tačku B, u stilu serijala Super Mario. Realnost je upravo suprotna, pa igra od vas neretko zahteva ponovno vraćanje na ekrane koje ste ranije prešli i očistili, kako biste otključali vrata ključem koji ste pokupili kasnije u igri, ili da biste, koristeći nove magije koje ste upravo otključali, dosegli platforme koje su, sa vašim ranijim setom sposobnosti, bile nedostižne. Uz to, tokom igre nailazićete i na specifične bossove koji čuvaju gorepomenute relikvije moći. Da biste savladali bilo kog od bossova, moraćete da naučite njihov specifičan šablon kretanja, kao i da savladate sopstvenu seriju poteza koja vodi ka pobedi. Sve ovo zahteva odličan tajming, što neće biti uvek jednostavno, čak i za iskusnije igrače. Shodno tome, igra zahteva određen sklop igračke umešnosti, razumevanja, motoričkih sposobnosti i čelično jakih nerava, kako biste je završili, i uopšte ne spada u red igara koje od milošte zovemo „teletabis akcione avanturice”.

U nedostatku tutorijala, bilo bi lepo da vam kažem da je difoltni akcioni taster na tastaturi slovo ’n’ (?!), kao i to da se po oblacima ne može hodati (damn you Icy Tower! prim. aut.). Pored toga, ukoliko se iz nekog razloga odlučite da se momentalno vratite na ekran sa koga ste upravo došli, budite spremni da će svi kripovi biti responovani, iako ste ih pre samo milisekunde potamanili.

Iako je ponekad zaista teško i mučno slušati MIDI melodije u 2017. godini, ili gledati u kockice i trougliće na monitoru od 30+ inča, činjenica je da uz ovaj naslov možete provesti desetak kvalitetnih sati zabave. Povratak u dane kada ste kao najmlađe dete porodice sedeli kraj televizora, navijajući da ocu i starijem bratu konačno dosadi skakutanje s leva na desno, kako biste i vi došli malo do kontrolera, mnogi će od nas umeti da cene. Da se ne lažemo, taj nostalgični momenat je ujedno i najjača karta na koju ovaj naslov igra.

Ana KRSTIĆ

 
Resident Evil 7: Biohazard
The Walking Dead: A New Frontier, Episodes 1 & 2
Warhammer 40.000: Sanctus Reach
Urban Empire
Rise & Shine
Gravity Rush 2
OneShot
Detention
The Little Acre
Alwa’s Awakening
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
Windows, Mac OS x, Linux
Potrebno:
dual core procesor na 2 GHz, 256 MB VRAM, 1 GB RAM
Poželjno:
quad core procesor na 2 GHz, 1 GB VRAM, 2 GB RAM
Veličina:
280 MB
Adresa:
alwasawakening .com
PEGI:
nema

71
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera