TEST PLAY<>
092010<><>

The Guild 2: Renaissance

Renesansa je period sveopšteg okretanja ka onome što Srbi danas poznaju kao romantičarske vrednosti. To je napuštanje ustaljenih načina školovanja i stvaranja, te dugotrajno širenje posledica jedne takve istorijske promene. Reč je o veoma važnom i prvom preokretu takve vrste u zapadnoevropskoj istoriji, pa mu se stoga neretko pridaje veliki značaj. U političkom smislu, to doba odlikuje se postepenim rastom značaja slobodnih građana, trgovaca i umetnika. Njima je tada konačno omogućeno da se obrazuju u svetovnim školama, da zauzimaju niže pozicije na vlasti i da stiču bogatstvo, na kome će im zamerati posustale aristokratija i crkva. Upravo tim periodom bavi se Renaissance, samostalno proširenje za igru The Guild 2.

Iako se osnovna premisa igre nije promenila još od Europe 1400: The Guild (SK 2/2003), sve je mnogo složenije i grafički privlačnije nego u prethodnim izdanjima. Igra počinje 1400. godine, a nudi veliki broj novih mapa za igranje, koje su i do dva puta veće od onih iz osnovne verzije. Tu su, na primer, Transilvanija, dolina Rajne ili selo u Alpima, koji se svojim jedinstvenim odlikama ističu kao zanimljiva boravišta. Još važnije, tu su i odlična mesta za osnivanje i razvijanje porodičnog posla. Dostupno je čak osam novih zanimanja u odnosu na prethodno proširenje Venice. Igrači će sada moći da navuku grobarske čizme, žongliraju po ulicama, otvore krčmu i prave najbolje pivo u okolini, osede iznad mlinskog kamena ili pak uzgajaju voće. Oni koji žele više akcije mogu da postanu plaćenici, a svi oni koji su sanjali o tome da stvore novog „Davida” umesto onog Mikelanđelovog mogu da postanu klesari. Sva zanimanja dele se na četiri kategorije, a stvaranje početnog lika toliko je detaljno da uključuje i izbor horoskopskog znaka.

Unapređena je veštačka inteligencija protivnika i sugrađana, što znatno otežava sklapanje novih saveza i političkih veza. Provalnici ili plaćenici suparničkih dinastija će napadati vaše građevine i presretati trgovačke konvoje, pa je potrebno unaprediti ih i uvek biti na oprezu. Mera uspeha je, kao i u ranijim nastavcima, novac. Zarađuje se pametnim ulaganjem i poslovanjem, a svaki posao sastoji se od nabavljanja povoljnih sirovina, dugotrajne proizvodnje i prodaje skupe robe sugrađanima. Zarađeni novac koristi se za školovanje dece, nadogradnju postojećih građevina i izgradnju novih, te, možda i najvažnije, kupovinu titula. Ova politička zvanja omogućavaju svom nosiocu uživanje širih ovlašćenja i sloboda, a napokon je moguće poslati nekog od pomoćnih likova da ih stekne, dok osnovni robija na poslu. Za sticanje najviših zvanja i prelazak u plemstvo potrebno je činiti usluge kralju ili lično učestvovati u nekom od brojnih verskih ratova. Ovo, opet, prazni kasu više nego školovanje dece, tako da je renesansa u igri opasna za novčanik koliko i ona prava.

Grafika u igri je pristojna i odlikuje se odličnim prikazom okoline i smene godišnjih doba, ali su likovi i unutrašnjost građevina mogli biti bolji. Glasovna gluma je zadovoljavajuća, a pozadinska muzika pristojna. Uopšte, u pitanju je odlično samostalno ostvarenje pogodno za igrače koji bi da isprobaju ovaj tip naslova bez potrebe da nabave sve igre iz serijala.

Nikola BULJ

 
StarCraft II: Wings of Liberty
Alien Swarm
Alien Shooter 2: Conscription
Kane & Lynch 2: Dog Days
The Guild 2: Renaissance
Šta mislite o ovom tekstu?
Commander: Conquest of the Americas
Need for Speed: World

Platforma:
PC
Potrebno:
Windows XP/Vista, 2 GHz procesor, 512 MB RAM-a, DX9 grafika sa Shader modelom 1.1
Poželjno:
Windows 7, 2,8 GHz procesor, 1 GB RAM-a, DX9 grafika sa SM 2.0
Veličina:
1 DVD, 3,5 GB na disku
Adresa:
www .the -guild .com

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera