SERVIS<>
122008<><>

Live streaming – Internet TV

Hiljade TV kanala

Poboljšanjem usluga koje daju internet provajderi stvorili su se uslovi da i prosečni korisnici računara mogu da gledaju TV preko Interneta

Krajem leta i početkom jeseni većina internet (kablovskih i ADSL) provajdera u Srbiji poboljšala je svoje usluge – za iste pare ponuđeni su jači linkovi. Niko više ne nudi minimalnu brzinu od 256 Kbit/s, sad minimalne brzine počinju već sa 512 Kbit/s. Po ceni koja je manja od 1500 dinara mesečno uobičajena ponuda je 768/64 kod ADSL i 1024/128 Kbit/s kod kablovskih provajdera. A to su već brzine koje omogućavaju komotno gledanje televizijskog programa preko Interneta.

Kome je to uopšte potrebno?

Ko ima satelitsku televiziju, verovatno mu ova usluga neće biti potrebna. Ili možda ipak hoće? Neki imaju kablovsku televiziju i najčešće imaju preko 50 kanala. Međutim, i pored toliko kanala dođe trenutak kad „nema šta da se gleda”. Većina je i dalje osuđena na nekoliko lokalnih kanala, a tu je tek izbor slab! Ako ste TV zavisnik, pitanje je izlišno.

Autoru ovog teksta (koji ima kablovsku televiziju) smetalo je to što se na sportskim kanalima od jutra do sutra vrte samo fudbal i tenis, dok se ostali sportovi nude samo na kašičicu, te je potražio i našao rešenje, i pokušaće da vam na jednostavan način opiše postupak za bezbolan ulazak u svet internet televizije.

Hardversko-softverski zahtevi

Poređenje protoka za razne protokole. Načelno, P2P koristi link u većoj meri od plejera, ali to ipak najviše zavisi od toga kojom brzinom server šalje strim 
Prvo, računar. U ovakve svrhe može da posluži svaki računar nove generacije. Neki teoretski minimum je Pentium 3 sa brzinom od 500 MHz. Međutim, optimalna (preporučena) minimalna konfiguracija treba da bude mnogo jača: operativni sistem Windows XP SP2 ili Vista, procesor na 1 GHZ, 512 MB RAM-a, grafička kartica sa bar 64 MB RAM-a.

Zatim, potrebna vam je i odgovarajuća brza veza (tzv. „broadband”, što će reći ADSL, kablovski ili wireless Internet), sa protokom minimalno 512 Kbit/s. Naravno, bolje je da imate što veću brzinu, ali je 768 Kbit/s sasvim dovoljno za udoban rad sa većinom stanica.

Softver uključuje P2P klijente i plejere za razne formate. Najzastupljeniji klijenti su SopCast, TVAnts, TVU, PPstream... Klijenti u sebi imaju ugrađene plejere, ali mogu (a kod nekih i moraju) da se koriste i eksterni plejeri. Najzastupljeniji samostalni plejeri su Windows Media Player (WMP), RealPlayer, Adobe FlashPlayer i VLC, i njih bi trebalo da instalirate.

Zaronimo...

Definisanje eksternog plejera u programu SopCast
Koje programe da instalirate? Recimo, po mogućstvu sve nabrojane, ali ne morate, možete prvo da istražite šta će vam biti stvarno neophodno. Definišite koja vas vrsta sadržaja interesuje: vesti, sport, zabava, obrazovne emisije... Zatim pronađite na Internetu sajtove koji odgovaraju vašim potrebama.

Autora ovog teksta interesovao je sport, pa će vam dati takav primer. Otvorite stranicu http://www.myp2p.eu/ i kliknite na jezičak (tab) „Live Sports”. Pojaviće se spisak „Now playing” i raspored utakmica za određeni period (ako se ne pojavi, izaberite direktno neki od sportova na vrhu). Pored svake utakmice, na desnoj strani ekrana nalazi se ikona televizora sa strelicom – kliknite na nju. Pojaviće se detalji meča, kao i protokoli za striming koji će se koristiti u tom meču, na primer Sopcast, TVAnts, MediaPlayer. Izabraćete protokol koji se najčešće javlja za sadržaj koji vas interesuje.

Nabavite klijente i plejere i instalirajte ih na računar. Obratite pažnju na to da će svaki P2P klijent tražiti izlaz na Internet, pa će vam za svaki od njih reagovati firewall. Već smo rekli, P2P protokol preuzima strim i zatim ga šalje dalje – morate dozvoliti izlaz sa vašeg računara kako bi sve funkcionisalo.

Program TVAnts – poređenje eksternog (VLC, levo) i internog plejera (desno). Interni plejer slobodno možete da zatvorite kad iskopirate link, ali ostavite aktivnu glavnu aplikaciju 
Kako da izaberete šta ćete gledati? Već je opisan jedan način: otvorite internet stranu sa rasporedom i izaberite program. U navedenom primeru treba da kliknete na link „Play” pored protokola koji želite da koristite. Naravno, stranu sa rasporedom ubacite u favorite (Favorites, Bookmarks) da bi vam stalno bila dostupna. Drugi način je da iz klijenta ili plejera izaberete TV stanicu koju želite da gledate. Svaki klijent ili plejer ima neki svoj spisak programa, prilično opširan, ali ne nudi uvek ono što je vama potrebno ili se teško pretražuje. Zbog toga je prvi način načelno bolji za početak, ili za sadržaj koji se menja, kao što su recimo sportski događaji. Za kanale koji imaju stalan sadržaj zgodnije je da ih dodate u svoju plej listu.

Eksterni plejeri za P2P

P2P klijenti sadrže svoje interne plejere, ali oni obično imaju slabije mogućnosti od namenskih plejera. Ovde ćemo opisati upotrebu eksternih plejera za protokole SopCast i TVAnts.

Prilikom pokretanja nekog P2P klijenta vaš računar postaje server i njegova adresa je http://127.0.0.1 ili, što je isto, http://localhost. Sa tog servera plejer može da pruzme sadržaj. Razlika je samo u portu koji će se koristiti: SopCast koristi port 8902 (može i 8912 ili 8922), a TVAnts koristi port 16900. Kod oba klijenta možete da kliknete desnim dugmetom miša na sliku, izaberete Properties i da iskopirate link. Startujte odgovarajući plejer i ubacite kopirani link. Kod WMP-a to je „File/Open URL”, a kod VLC-a „Media/Open Network”. Na primer, link koji ubacujete može da izgleda ovako: http://localhost:16900/1.asf.

Međutim, SopCast je predvideo korišćenje eksternog plejera, što olakšava posao. Otvorite SopCast i kliknite na Login. Na dnu novog prozora imate ikonu Option. Kliknite na nju i u polju „Chose external player” izaberite plejer koji želite da koristite. Preporuka je da stavite VLC, jer neki kanali zahtevaju isključivo njega. Ubuduće, kad god poželite da koristite eksterni plejer, u prozoru internog plejera kliknite na ikonu za eksterni plejer (ikona koja liči na dva kvadrata). Posle pokretanja eksternog plejera, SopCast automatski zaustavlja svoj interni plejer. U slučaju da se to ne desi, potrebno je da sami kliknete na ikonu Stop. Kod TVAntsa jednostavno zatvorite prozor plejera. U oba slučaja morate da ostavite osnovnu aplikaciju da radi.

Koliko to košta?

Svom internet provajderu već plaćate za uslugu. Zar to nije dovoljno? Znači, za ovu uslugu ćete platiti samo izgubljenim vremenom koje ćete provesti ispred televizora – sve navedeno je besplatno: besplatan je softver, besplatan je pristup. Naravno, ima i kanala za čije gledanje mora da se plati.

• • •

Kao prvo, ne očekujte da ćete dobiti sliku vrhunskog kvaliteta. Ovde je napravljen kompromis između kvaliteta i raspoloživih resursa. Kvalitet slike prvenstveno zavisi od načina na koji je kompresovana i kolikom brzinom se prenosi, a to je opet vezano za vrstu sadržaja. Recimo, slika sa mnogo detalja pozadine i brzim promenama načelno će biti lošija od statične slike razgovora u studiju. Međutim, hokejaška utakmica, iako je brza i dinamična, imaće dobru sliku zahvaljujući jednostavnoj pozadini. Sve u svemu, ako ne očekujete previše, ova usluga je vrlo upotrebljiva. Kako smo već rekli, osim malo vremena, ništa vas ne košta da probate. Hiljade kanala čekaju na vas.

Vladimir BONČ-BRUJEVIĆ

SoftverLinkOpis
SopCastwww.sopcast.cnNajrasprostranjeniji; podržava VOD.
TVAntswww.tvants.comTakođe vrlo rasprostranjen.
WMPlayerwww.microsoft.comPreporučuje se v.10, v.11 ne radi sa nekim klijentima.
RealPlayerwww.realplayer.comNeophodan je za RTSP fajlove, instalirajte ga za svaki slučaj.
FlashPlayerwww.adobe.comMnoge Web strane koriste ovaj plejer.
VLCwww.videolan.orgZa sadržaje koji ne mogu da se prikažu u WMP; obavezan je za neke P2P.

Spisak kanalaLinkOpis
MyP2Pwww.myp2p.euSajt specijalizovan za raspored sportskih kanala.
Live Score Hunterwww.livescorehunter.comSajt specijalizovan za raspored sportskih kanala.
Net Televizorwww.nettelevizor.comLinkovi ka kanalima iz Srbije, BiH, Hrvatske, filmovi, muzika...
 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Casino”

 NOVE TEHNOLOGIJE
„Hightech” razglednica iz Čikaga

 PRIMENA
QR Code i Datamatrix 2D kodovi

 NA LICU MESTA
Vatrosprem prezentacija
BSA konferencija
Cisco Expo 2008
BizBuzz, Niška Banja
OpenIT v3.0
Asus prezentacija
Intel prezentacija
JobFair 08
Telix dilerski skup, Kopaonik

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator (5)

 SERVIS
Live streaming – Internet TV
Šta mislite o ovom tekstu?

Malo teorije
Strim (engleski „stream”) uobičajena je reč koja se koristi da označi niz podataka koji se šalju u neprekidnom toku. Pojednostavljeno, radio i televizija su neka vrsta strima: podaci vam neprekidno stižu, za razliku od drugih medija, kao što su novine ili CD, gde su podaci predstavljeni u svom konačnom obliku, a za dopunu sadržaja morate da kupite sledeće izdanje. Dakle, u strimu podaci neprekidno putuju od izvora do krajnjeg korisnika. Na Internetu postoji nekoliko protokola za slanje i prijem strimova kao što su RTP, HTTP, MMS... Softver uglavnom automatski prepozna protokol, te ne morate o tome da brinete.
Stanica (server) koja emituje neki program može da šalje strim na dva načina: unicast i multicast. Kod unicast načina server za svaku konekciju šalje poseban strim. Na primer, za jednog korisnika, koji uzima video strim brzinom od 300 Kbit/s, server za jedan sat treba da isporuči 130 MB podataka. Ako taj server na vezi ima 1000 korisnika, da bi isporučio 130 gigabajta podataka za jedan sat morao bi da ima širinu propusnog opsega 300 Mbit/s! Zato je uveden multicast: server šalje samo jadan strim, koji se zatim distribuira kroz mreže. Nedostatak ovog sistema je onemogućena kontrola reprodukcije, tj. ne možete da birate šta ćete gledati.
Još neke često korišćene grupe protokola jesu pir-tu-pir protokoli, engleski Peer-to-Peer, odnosno P2P. To su protokoli sa deljenjem resursa. Čitaocima su ovi protokoli sigurno poznatiji u domenu razmene datoteka, ali se oni primenjuju i kod striminga. Svaki računar u mreži istovremeno je server i klijent. Korisnikov računar uzima delove striminga sa više računara i pri reprodukciji ih sklapa u neprekidan niz, a istovremeno emituje i drugim računarima u P2P mreži. Karakteristika ovog protokola jeste da je protok bolji ako je više računara povezano u mrežu, što je i razumljivo.

Kašnjenje slike
Da li vam se nekad desilo da gledate dva ista kanala i da na jednom od njih slika kasni? Na primer, gledate sportski prenos na kanalu RTS2 i isti taj prenos na EuroSportu – slika na EuroSportu obično kasni oko 5 sekundi.
Primetićete da će pri korišćenju P2P strima kašnjenje biti još veće, čak do 10 sekundi. Pri pokretanju nekog kanala na P2P prvo moraju da se pripreme podaci. Oni prvo idu u bafer (deo memorije za privremeno smeštanje podataka), pa kad se bafer dovoljno napuni, tek se onda slika pojavi na ekranu. Veličinu bafera programi automatski određuju, ali dozvoljavaju i da je korisnik sam podesi.
Probajte: isti kanal otvorite istovremeno u internom i eksternom plejeru, pa će vam biti jasno kašnjenje signala. Ili vam tek tada ništa neće biti jasno.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera