NA LICU MESTA<>
122008<><>

Seminar „za dž”

OpenIT v3.0, FON, Beograd, 10–14. novembar

Ovogodišnji seminar je treći po redu i nosi naziv „E-biz challenge”. Seminar je održan u režiji studentske organizacije AIESEC (www.fon.aiesec.org.yu) koja je, prema proceni Ujedinjenih nacija, najveća studentska organizacija na svetu. Njena delatnost je razmena studenata i organizovanje stručne prakse širom sveta.

Svima je poznato da naša zemlja zaostaje za svetskim trendovima u domenu informacionih tehnologija. Iako imamo veoma kvalitetnih pojedinaca u pojedinim oblastima, veliki problem jeste neadekvatno obučavanje nadolazećih kadrova, što na dugoročnom planu predstavlja veliki problem. Iako se u poslednje vreme organizuje sve veći broj stručnih seminara, oni su često zatvorenog tipa i bez izuzetka komercijalni, što predstavlja veliki problem studentima koji finansijski to nikako ne mogu sebi da priušte. Upravo ovim problemom bili su vođeni organizatori ovog događaja.

Seminar je trajao pet dana, od kojih su četiri bila predavačkog karaktera, dok je poslednji dan bio tzv. Company Day. Naime, u holu FON-a bili su postavljeni štandovi na kojima su se nalazili predstavnici firmi, a studenti su se u veoma ležernoj i neobaveznoj atmosferi mogli informisati o njima i ostaviti svoje biografije u cilju zaposlenja ili saradnje kroz praksu.

Na predavanjima je najviše bilo reči o tome kako kompanije posluju, koje alate kriste, kakva je njihova interna struktura... Jednom rečju, pričalo se o tome kako IT svet izgleda izvan univerzitetskih zidova. Kako bi se izbegao isključivo teoretski pristup, nakon pojedinih predavanja organizovane su radionice koje su na delu pokazivale teoretski rečene stvari. Tako je, između ostalog, Microsoft pričao o otkrivanju propustâ u web aplikacijama, Pexim o elektronskom bankarstvu i Microsoftovim tehnologijama koje koriste, MFC Mikrokomerc o .NET kriptografiji, NetLink na temu „Kako napraviti uspešnu internet prodavnicu”, Oracle o svojim programima za obučavanje, Apple o arhitekturi svojih računara i razlikama u odnosu na standardne PC-je...

Da bi događaj bio potpun, organizovana je i nagradna igra sa nagradama koje je darovao Apple (iPod-ovi Shuffle, Nano i Clasic).

Nažalost, ovako koncipiran seminar je usamljen. Čast izuzecima, malo je onih koji zaista žele da edukuju mlade, a da pri tom „debelo” ne zarade i to, naravno, upravo od samih učesnika.

Nebojša BOŽIĆ

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Casino”

 NOVE TEHNOLOGIJE
„Hightech” razglednica iz Čikaga

 PRIMENA
QR Code i Datamatrix 2D kodovi

 NA LICU MESTA
Vatrosprem prezentacija
BSA konferencija
Cisco Expo 2008
BizBuzz, Niška Banja
OpenIT v3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus prezentacija
Intel prezentacija
JobFair 08
Telix dilerski skup, Kopaonik

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator (5)

 SERVIS
Live streaming – Internet TV
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera