CeDeTEKA<>
122008<><>

Vitez Neša

Multimedijalna biblioteka srpsko-mađarske kompanije Dexsoft, koja je na našem tržištu debitovala pre više od šest godina (Malo seoce, SK 4/2002), obiluje naslovima koji se mogu svrstati u red najkvalitetnijeg elektronskog štiva za najmlađe. Zajednička odlika Dexsoftovih izdanja je kvalitetna audio-vizuelna podloga, visok stepen interaktivnosti i korisničko okruženje koje je dobro prilagođeno mladim korisnicima, što im omogućuje samostalan rad.

Sve pomenute karakteristike važe i u slučaju Viteza Neše, 3D akcione igre sa jakom edukativnom podlogom, koja je namenjena deci predškolskog uzrasta (pet godina i više). Autori su sasvim ispravno zaključili da najmlađi „kompjuteraši” imaju veoma strog i selektivan pristup pri odabiru edukativne multimedije, te da će se, kada im se ponudi izbor između „ozbiljne” elektronske enciklopedije i „neozbiljne” igre, oni listom odlučiti za drugu opciju. Vitez Neša nudi oba ova proizvoda u jednom paketu: 3D avantura sa izvođenjem iz perspektive trećeg lica, zanimljivim zapletom, kvalitetnom grafičkom i zvučnom podlogom protkana je mini-kvestovima, koji u svojoj suštini predstavljaju interaktivne vežbanke za učenje slova, rešavanje logičkih zagonetki i matematičkih zadataka. Ukoliko se instalira verzija na engleskom jeziku, korisnik dobija i priliku da nauči oko 200 engleskih reči.

Sakupljajući kristale i boreći se s vitezovima i raznovrsnim karakondžulama iz sveta mašte, mladi igrači neće ni primetiti da, pored mehaničkog upravljanja, u čitav proces ulažu i dobar deo svojih intelektualnih kapaciteta. Roditelji, s druge strane, mogu biti spokojni, kako zbog činjenice da dete tokom igre stiče nova praktična znanja tako i zbog gotovo potpunog odsustva nasilja i agresivnih slika kojima se deca izlažu konzumirajući klasične elektronske igre.

Vitez Neša sastoji se iz deset nivoa raznovrsnog ambijenta, na kojima su rasuti kristali i dragulji, koje glavni junak mora da sakupi kako bi otvorio prolaz ka sledećem nivou. Neki kristali nalaze se nadohvat ruke, drugi su skriveni i locirani na teže pristupačnim mestima, a treći su zaštićeni kavezima koji se mogu ukloniti jedino pravilnim rešavanjem postavljenih zadataka (ređanje slova i brojeva). Dobroćudni zmaj, koji se pojavljuje na svakom nivou, svojim savetima pomaže igraču za završi misiju na što lakši način. Upravljanje je jednostavno, jer je kontrolni sistem sasvim u skladu sa standardima 3D igara: pet tastera služe za kretanje i skakanje, tri za manipulaciju oružjem, dok se mišem vrši pozicioniranje kamere i manipulacija objektima (kamera se kreće samo u horizontalnoj ravni, što je još jedan olakašavajući faktor). Grafika i animacija nisu na nivou savremenih visokobudžetnih ostvarenja, ali će zadovoljiti kriterijume mlađanih korisnika, koji će jamačno uživati u avanturama hrabrog viteza Neše.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Vitez Neša
Šta mislite o ovom tekstu?
Srpska kultura

Potrebno:
Pentium 4, 128 MB RAM-a, D3D 64 MB VRAM-a
Veličina:
1 CD, 250 MB na disku
Cena:
450 dinara
Proizvođač:
Dexsoft
Kontakt:
Extreme CC
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera