PHONE ZONE<>
122008<><>

Hewlett-Packard iPAQ 914

Poslednji trzaj?

Hewlett-Packard iPAQ 914
Hewlett-Packard iPAQ 914
Nekadašnji suvereni lider PDA tržišta danas je samo bleda senka onoga što je nekada bio. Hewlett-Packard svojom nadaleko poznatom serijom iPAQ sve više i više gubi korak u odnosu na druge proizvođače „pametnih” telefona, pre svega u odnosu na Apple i HTC, koji se polako odvajaju ka vrhu. Mnogi su očekivali da će i HP tokom protekle godine predstaviti svoju verziju „ubice” iPhonea, kao što su to uradili HTC, Samsung, Nokia i drugi, ali se to ipak nije dogodilo, već je svetlost dana ugledao uređaj koji prilično podseća na BlackBerry modele, sa oznakom iPAQ 914. Da li je samo jedan novi model u proteklih godinu dana naznaka kraja čuvene iPAQ familije, niko ne može sa sigurnošću da kaže, ali je izvesno to da se HP u ovom segmentu nalazi u problemima. Predviđanja ćemo ostaviti za analitičare i druge stručnjake, a mi ćemo se u ovom broju pozabaviti najnovijom prinovom u iPAQ porodici.

Pakovanje je prilično skromno, jer se pored samog uređaja našlo mesta još i za punjač, slušalice, kabl za povezivanje sa računarom, softver za sinhronizaciju i kratku dokumentaciju. HP iPAQ 914 je obojen u crnu boju, osim bočnih ivica koje su sive, i po izgledu je skoro identičan telefonu BlackBerry Curve. Ispod ekrana se nalazi četvorosmerni kursorski taster koji je izuzetno precizan, a oko njega se nalazi čak osam funkcijskih tastera, raspoređenih u dve grupe. Tastatura zauzima donji deo i broji 37 tastera, od kojih se jedino taster ’Space’ izdvaja po veličini, dok je taster ’FN’ obojen plavom bojom kako bi se naglasila njegova uloga koja je istovetna tasteru ’Caps Lock’ kod klasičnih tastatura. Sa leve strane nalazimo tastere za regulisanje jačine zvuka, gumirani deo koji krije slot za memorijsku karticu i mini-USB konektor preko kog se telefon puni. Na desnoj strani je postavljen taster koji ima ulogu „okidača” kod digitalnog fotoaparata, a tu je i točkić za skrolovanje, koji se pokazao više nego korisnim prilikom surfovanja Internetom ili prilikom navigacije u menijima. Pored kamere od tri megapiksela, na zadnjoj strani telefona nalaze se blic, ogledalo i veliki zvučnik. Dimenzije uređaja iznose 114 x 64 x 15 mm, a masa je 154 grama, što su optimalne mere za jedan PDA koji treba dobro da leži u ruci, a da pritom nije pretežak ili preglomazan ako ga nosite u džepu od pantalona. Izrada je, kao i kod ranijih iPAQa, na najvišem nivou, i drago nam je što HP tu nije napravio nikakav kompromis.

Kad je reč o izboru procesora za iPAQ 914, HP se odlučio za Marvelov model PXA270, koji radi na 416 MHz i pokazao se kao dobro rešenje, imajući u vidu to da se odlično nosi sa svim aplikacijama, a uz to poseduje i zavidnu autonomiju. HP iPAQ sadrži 128 MB radne memorije, od koje će operativni sistem zauzeti polovinu, dok je za smeštanje podataka korisnika ugrađena fleš memorija kapaciteta 256 MB. Kako će ovaj skladišni prostor verovatno biti premali za većinu korisnika, tu je slot za microSD/TransFlash memorijske kartice s maksimalno podržanim kapacitetom 8 GB.

Ekran dijagonale 2,46 inča je QVGA rezolucije (320 x 240 piksela) i osetljiv je na dodir, mada njime nismo bili baš preterano oduševljeni. Prvo, zato što je premali, jer smatramo da minimalna dijagonala jednog „pametnog” telefona mora da iznosi barem 2,8 inča, pa smo često bili u nedoumici da li da koristimo olovku ili da željenu funkciju obavimo preko tastature. Zbog male dijagonale, upotreba touchscreena naročito će biti otežana korisnicima sa nešto većim prstima. Naš topli savet vam je da i ne pokušavate da skrolujete pomoću olovke jer će vas to samo iznervirati – više je nego preporučljivo koristiti točkić koji se nalazi s desne strane uređaja. Takođe, imamo i zamerke na kvalitet prikaza, koji ne može nikako da se meri sa HTC-ovim modelima. Iako displej ima LED pozadinsko osvetljenje, slika nije kristalno čista, a i boje bi mogle biti življe. Iako većina korisnika neće imati toliko primedbi na displej, mi smo i dalje pod utiskom HTC-ovih modela iz porodice Touch (SK 1/2008), tako da smatramo da HP može (i mora) biti bolji ako želi da ostane u trci na smartphone tržištu.

Polja gde HP iPAQ 914 briljira jesu opcije za umrežavanje. Pored sad već standardnih BlueTooth i Wifi 802.11b/g adaptera, iPAQ 914 poseduje i GPS modul. On ima podršku za assisted GPS, čija je uloga da podatke vezane za dostupne satelite preuzmete putem WiFi ili 2G/3G mreže i tako izbegnete višeminutno čekanje. Najnoviji član serije iPAQ donosi quadband podršku za 2G mreže (850/900/1800/1900 MHz), a prava retkost je i tri-band podrška za 3G/UMTS mreže (850/1900/2100 MHZ), tako da bukvalno ne postoji mesto na našoj planeti gde ovaj telefon ne može da posluži. Kvalitet i jačina zvuka prilikom obavljanja telefonskih poziva na najvišem su nivou, mada za pravi doživljaj korišćenja mobilnih mreža treće generacije ipak nedostaje frontalna kamera, koja ima ulogu kod video poziva.

Multimedijalne mogućnosti ovog uređaja sasvim su solidne. On može da posluži kao zaseban MP3 plejer ako se dokupi veća memorijska kartica, a jedina zamerka u ovom segmentu odnosi se na premalu dijagonalu ekrana, jer je praktično nemoguće gledati video sadržaj u višim rezolucijama. Kamera rezolucije tri megapiksela poseduje auto-fokus i blic, tako da su noćne slike mnogo bolje nego kod HTC Diamonda (SK 9/2008). Međutim, po nekom već ustaljenom pravilu, telefoni koji pokreće Windows Mobile uvek kaskaju za konkurencijom, a kvalitet slika lošiji je nego kod Sony Ericssonovih i Nokijinih modela. Ipak, treba imati u vidu to da je ovo poslovni telefon i da mu je digitalna kamera jedna od sporednih funkcija. Najveći adut ovog uređaja jeste baterija kapaciteta 1840 mAh, koja će izdržati i do tri dana umerenog korišćenja, što je znatno bolji rezultat od konkurencije. Kako je autonomija jedna od najvažnijih stavki poslovnih korisnika, ne sumnjamo u to da će upravo ovaj podatak biti ključan za prevagu i kupovinu ovog modela u odnosu na tonu drugih na smartphone tržištu.

Windows Mobile 6.1 je trenutno aktuelna verzija operativnog sistema, pa je logično da se ona našla kod uređaja iPAQ 914. S njom smo već imali prilike da se sretnemo kod telefona HTC Diamond, ali zbog postojanja TouchFLO interfejsa ne možemo da kažemo da je u pitanju isti operativni sistem. Nekih bitnijih i lako uočljivih promena u odnosu na starije verzije nema, ali je zato HP poradio na bogatoj softverskoj podršci. Tako iPAQ 914 poseduje više od deset dodatnih aplikacija, koje ne dolaze u standardnoj ponudi. Vredi izdvojiti ClearVue PDF, HP Photo Manager (pandan softveru ACDSee sa „velikih” računara), GPS QK Position, koji znatno smanjuje vreme zaključavanja satelita prilikom korišćenja GPS-a, HP iPAQ Power, skup dodatnih alata za što bolje korišćenje resursa kako bi se ostvarila što duža autonomija, i Google Maps, koji će poslužiti dok ne kupite neki složeniji softver za navigaciju. Sve u svemu, ovo je veliki plus za HP, jer će čak i naprednijim korisnicima potreba za dodatnim softverom biti svedena na minimum.

HP iPAQ 914, uprkos nekim zamerkama, recimo na dijagonalu i kvalitet ekrana, ipak zaslužuje visoku ocenu i predstavlja više nego dobar biznis telefon. Pregršt važnih prednosti, kao što su duga autonomija, opcije za povezivanje, softverska podrška i tastatura, znaće da cene poslovni korisnici, pa će najnovija kreacija američkog proizvođača sigurno naći svoju ciljnu publiku. Nadamo se samo da ovo neće biti poslednji iPAQ i da ćemo u skorijoj budućnosti testirati možda i nekog konukrenta iPhoneu ili HTC-ovoj seriji Touch.

Petar MARINKOVIĆ

 
Hewlett-Packard iPAQ 914
Šta mislite o ovom tekstu?
JoikuSpot Light
SWIM
SMS Blink
Happy Wake Up

Operativni sistem:
Windows Mobile 6.1 Professional
Ostalo:
Marvel PXA270 416 MHz, RAM 128 MB, ROM 256 MB, microSD/TransFlash, touchscreen TFT 65k (320 x 240 rezolucija, dijagonala 2,46 inča), bluetooth, WiFi 802.11b/g, GPS (podržan aGPS), quad-band 2G (850/900/1800/1900 MHz), tri-band 3G/UMTS (900/1800/2100 MHz), HSDPA (7,2 Mbit/s downlink), digitalni fotoaparat 3 megapiksela (blic, auto-fokus, 4x digitalni zum),IrDA, baterija 1840 mAh
Proizvođač:
Hewlett-Packard
Kontakt:
Hewlett-Packard Srbija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera