AKCIJE<>
012009<><>

About SK Case Chase
SK Case Chase is a prize competition organized for the readers of "Svet kompjutera" ("Computer World"), the oldest and best selling computer magazine in Serbia and Montenegro. Competition is sponsored by Chieftec and List Computers, distributor of Chieftec products in Serbia. Readers of "Svet kompjutera" are participating by sending their proposals (description, images, sketches) for modification (modding) of any Chieftec computer case to became an object of their desire. After jury in "Svet kompjutera" selects best proposal of one of the readers, the particular case is then modified by magazine's team to best reflect the proposal of the reader. Finished case is then presented in the magazine and in local TV shows, and selected participant of the competition is awarded by "case of his dreams".
The competition has started in July 2007 and in the first round the seven cases have been modified. Second round will be held from March 2008 to January 2009, so you can expect at least 10 more great modifications yet to come. This is an article about 16th case.

SK Case Chase: Kućište „Orao 25207”

Naša ’tica

Goran Rogić iz Banja Luke je očigledno veliki ljubitelj avijacije, jer su sva tri njegova predloga bila na tu temu. Inače, „Soko J-22 Orao” je avion koji je svojevremeno bio ponos vojne industrije države koja se zvala Jugoslavija. Avion se više ne proizvodi, i u upotrebi je ostalo svega nekoliko komada. Tema za modifikaciju kućišta je sasvim određeni primerak Orla sa brojem „25207”, koji je početkom ove godine remontovan i vrlo originalno ofarban.

The Eagle Has Landed
Kada je shvatio da pred njim stoji pilot, Goran se nije interesovao ni za kućište, ni za maketu aviona, već je (bukvalno!) skočio svom idolu u zagrljaj. Naravno, malo kasnije je ipak (malo) pogledao i kućište, izjavio da smo ga uradili i bolje nego što je on očekivao i – vratio se razgovoru sa pilotom. Major Ristić je, onako vojnički, izdržao torturu koliko je mogao, a Gorana smo otpratili iz redakcije tek kada smo bili sigurni da se oporavio od šoka i da je spreman da izađe među ljude. Nadamo se da ćemo saznati i Goranove utiske kada se za koji mesec vrati iz posete aerodromu u Batajnici.
Između izlaska naša dva broja opet je bilo poprilično dobrih novih predloga, ali na listu se probila samo jedna kreativna čitateljka. Kao i prošli put, u februaru pravimo pauzu, i za sada ćemo sakriti podatak čije će kućište biti viđeno u martovskom broju. Osvežena lista favorita izgleda ovako:
• „Bokserski ring” – Stefan Musulin, Zemun
• „The Book” – Miloš Petković, Vreoci
• „Gajba” – Ivan Krstin, Novi Sad
• „Good@TRON/off” – Marijana Kitić, Beograd
• „Ko to tamo peva” – Miodrag Čolaković, Novi Sad
• „Krivi toranj” – Slobodan Miletić, Kruševac
• „Lamborghini Diablo GTR” – Mihajlo Hevka
• „Lara Croft” – Veljko Veljković, Srpski Miletić
• „London Bus” – Vladimir Čolović, Beograd
• „Mad Cobra” – Bojan Čejić, Vršac
• „Mortal Combat” – Kristina Pavlović, Beograd
• „Ogledalce, ogledalce” – Nenad Marković, Kraljevo
• „Parthenon” – Marko Zorić, Kucura kod Vrbasa
• „R2D2” – Bojana Marković, Vršac
• „Spiderman” – Nikola i Aleksa Mihajlović, Beograd
• „Srpski laptop” – Serveto Pecin, Bečej
• „Supersrbin” – Stefan Ilić, Subotica
• „Terminator” – Milan Lolić, Beograd
• „World of Warcraft” – Đorđe Mihajlović, Beograd
Sponzori konkursa:
Svi predlozi sa liste u konkurenciji su za modifikacije kućišta u narednim brojevima.
 
Inače, za današnji izgled tog aviona korišćeni su predlozi koje je u vidu konkursa prikupljao forum AirSerbia (http://forum.airserbia.com). Momci sa ovog foruma pružili su nam neophodne savete i informacije, ali su nam pomogli i da realizujemo jedno iznenađenje za Gorana. Naime, zamolili smo majora Miodraga Ristića, pilota koji upravlja upravo ovim avionom, da prisustvuje uručenju kućišta. Na našu sreću, predlog je prihvaćen, ali i više od toga: Goran je pozvan da vidi „pravu stvar” i da, kao specijalni gost majora Ristića, prisustvuje jednom od tzv. „letačkih dana” koji će na batajničkom vojnom aerodromu biti organizovani na proleće. Sreću dobitnika kućišta povodom svega toga zaista je teško opisati. U svakom slučaju, Goranova reakcija je nesumnjivo najbolji trenutak vezan za ceo proces modifikacije ovog kućišta, od planiranja i izvedbe do uručenja.

Sama ideja za modifikaciju kućišta nije bila preterano tehnički zahtevna, a i mi smo se ovog puta trudili da mnogo ne „izmišljamo”. Zato smo od List Computersa uzeli vrhunsko Chieftec kućište GX-01, koje nam je dobro poznato od ranije, i krenuli sa radom.

Nešto veći problem bila je maketa aviona za koju je Goran predvideo da „lebdi” nad kućištem. Naime, nijedan poznati svetski proizvođač modela (maketa) aviona nema u svojoj ponudi ovaj domaći model. Saznali smo, ipak, da jedan zaljubljenik u našoj zemlji izliva delove za maketu u svojim kalupima, a sastavljanje i bojenje prepustili smo iskusnom hobi-maketaru. Međutim, što zbog male veličine modela (razmera 1:72, dužina 20 cm, raspon krila 13 cm), što zbog tako specifičnih „šara” koje su morale da se crtaju „ručno”, krajnji rezultat je daleko od izgleda profesionalnih maketa. Na svu sreću, dobitnik je zadovoljan samim kućištem. Mada, nakon što je upoznao majora Ristića, učinilo nam se da bi mogao sve da „proguta”.

S.K.





Kada smo videli pristigle delove za maketu, shvatili smo da treba da angažujemo nekog s više iskustva. Mi smo mu samo spremili šablone za farbanje i napravili stalak od pleksiglasa (sa opcijom za dva različita ugla makete). Cilj je bio da gotova maketa što više liči na original.

Pravi Orao „25207”, snimljen na vojnom aerodromu u Batajnici.
(foto: Srđan Majstorović „Šumar”)
Najvažniji deo pripreme za oslikavanje jeste crtanje svih motiva u CorelDRAW-u. Kao i do sada, samolepljivu šablon-foliju (za)sekli smo u studiju „Reclamare”. Kada smo odlepili ono što treba da budu „rupe” (plavo), šabloni su spremni za lepljenje na stranice.
Sa dobrim šablonima, oslikavanje je pipav, ali prilično jednostavan posao. Šablon se zalepi gde treba, novinama i krep trakom pokrije se okolina i poprska bojom. Kad se boja osuši, odlepljujemo šablon i postupak se ponavlja za sve ostale boje. Za bojenje plastičnih delova preporučujemo prethodnu upotrebu odgovarajuće hemijske vezivne podloge (tzv. „prajmer”).



Ovako je čitalac to zamislio. Nismo hteli da ga lišimo providne stranice koja dolazi s kućištem, ali smo zadržali grb. Urađen je sa tri sloja zasečenih samolepljivih folija u boji.
„Pista” na gornjoj stranici jedino je što smo dodali u odnosu na Goranov predlog, jer nam se učinilo da bi se lepo uklopila kada se maketa stavi na kućište. Zalepili smo šablon, zamaskirali okolinu i obojili.

Lakiranje svih stranica bezbojnim lakom imalo je za cilj da zaštiti oslikane motive, ali i da doda sjaj celom kućištu. Prednja stranica je za tu svrhu morala da bude oslobođena svih delova koji nisu od plastike.
PAŽNJA!
Pri radu sa bojama, naročito u zatvorenoj prostoriji, treba voditi računa i o zdravlju!
 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Orao 25207”
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Europrix Multimedia Awards 2008, Grac, Austrija
ArtTech 2008, Pančevo
World Summit Award (poziv)

 KOMPJUTERI I FILM
„Bolt”

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator (6)

Dodatne informacije
Predlozi se šalju na email casechase@sk.rs ili na poštansku adresu redakcije. Obavezno navesti datum rođenja, mesto stanovanja i broj mobilnog telefona.
Osnovna pravila konkursa objavili smo više puta, poslednji put u broju 2/2008.
U odgovarajućoj sobi na našem forumu (www.sk.rs/forum) možete da se raspitate o detaljima izrade svih kućišta, pogledate dodatne fotografije i razmenite utiske sa drugim članovima foruma.
Televizijsku reportažu o nastanku aktuelnog kućišta možete da pogledate u emisiji „Game Over” na televiziji Metropolis, subotom od 17 i utorkom od 14 časova.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera