INTERNET<>
012009<><>

.rs

Internet u škole...

...deca vas mole • IPTV • InoCall

Ministarstvo prosvete i Telekom Srbija potpisali su protokol o uvođenju Interneta u sve osnovne i srednje škole na teritoriji Republike Srbije. U narednih pet godina, ADSL priključak brzine 16 Mbit/s u svakoj školi koštaće Ministarstvo po jedan dinar, ukupno 1851 dinar mesečno. Plan je da se u narednih šest meseci sve škole povežu u jedan sistem.

Svaka četvrta škola starija je od 60 godina, starost opreme je čak 42 godine, u 25 odsto nema grejanja, samo 30 odsto njih ima biblioteku, a prošle godine 55 odsto školskih objekata u Srbiji nije imalo ni sanitarni čvor. Koliko škola ima telefon i računar, ne zna se precizno. Zbog svega ovoga, pokrovitelj ovog projekta je predsednik Republike Srbije, koji će doprineti da projekat bude uspešan u svim svojim elementima. Nadamo se da će najveći deo škola imati „tehničke uslove” i da će đaci i nastavnici osetiti dobrobit od ovog projekta.

Telekom je na Telforu svečano pustio IPTV u komercijalni rad. Kako „Svet kompjutera” i dalje čeka svoj testni priključak, samo kratko ćemo reći da je raspoloživo 59 programa, video na zahtev sa filmovima i reality show programima kao i snimanje programa i njegovo naknadno gledanje. Promotivni period traje do kraja januara. Do Telfora podneseno je preko 2500 zahteva a priključeno je tek 1050 korisnika, dok se do kraja 2009. godine očekuje 20 hiljada korisnika. Osnovni paket sa 47 programa košta 590 dinara sa PDV-om.

Telekom je u 2008. godini uložio ukupno 21,6 milijardi dinara u poboljšanje usluga. Od toga je 12 milijardi otišlo na fiksnu telefoniju, 7,5 na mobilnu telefoniju a oko 3 na multimedijalne tehnologije. Za 2009. godinu plan je sličan: 12 milijardi za fiksnu, 5 za mobilnu, 2 u informacione tehnologije i 1,3 u multimedijalne tehnologije. Ovakav plan možda će biti redukovan, a ako ne bude, to će značiti 200 hiljada novih ADSL priključaka za Internet i IPTV, 950 km optičkih kablova, smanjenje broja dvojnika na 100 hiljada i digitalizacija 97 odsto mreže.

Nezvanično se saznaje da bi povećanje dolazne brzine ADSL paketa moglo da se desi već tokom januara. Brzine bi bile u opsegu od 1 do 4 Mbit/s a govori se i o paketu sa brzinom od 8 Mbit/s. O brzini odlaznog saobraćaja i o njegovom povećanju za sada nema ni glasina.

Telekom je predstavio još jednu novu uslugu. Reč je o VoIP usluzi pod nazivom InoCall – elektronskim vaučerom za međunarodne razgovore u fiksnoj mreži. InoCall će omogućiti korisnicima da po povoljnim cenama telefoniraju ka inostranstvu, pozivajući sa bilo kojeg fiksnog telefonskog aparata koji ima mogućnost tonskog biranja, kao i iz javnih govornica. Minut razgovora sa inostranstvom tarifiraće se 4,8 dinara za SAD, Kanadu, Australiju, Kinu, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju, Nemačku, Austriju, Italiju, Švajcarsku, Francusku, Švedsku, Veliku Britaniju i Mađarsku, a 9,6 dinara za Rusiju, Rumuniju i Grčku. Tarifa za SAD i Kanadu ista je za pozive prema fiksnim i prema mobilnim mrežama. InoCall je dostupan u dva paketa, CALL 200 (200 dinara) i CALL 500 (500 dinara), i važi 30 dana od trenutka aktivacije.

RATEL nije još uvek izdao nijednu dozvolu za uvoz Interneta ili za VoIP.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo tokom decembra održalo je javnu raspravu o nacrtu izmenjenog i dopunjenog Akcionog plana za realizaciju Strategije razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji u periodu od 2006 od 2010. godine.

Na Telforu Ericsson je predstavio svoju viziju budućnosti. LTE i Future Internet će, po mišljenju ove kompanije, biti vodeći trendovi u oblikovanju budućnosti komunikacija. LTE je logičan nastavak 3G standarda u mobilnoj komunikaciji i može se reći da sa brzinama od najmanje 100 Mbit/s u dolaznom i najmanje 50 Mbit/s u odlaznom saobraćaju zadovoljava 4G zahteve. Ericsson je već demonstrirao brzinu od 160 Mbit/s, a prve primene LTE očekuju se u drugoj polovini godine.

Cisco pak smatra da je budućnost Interneta video. Naime, u 2007. godini video saobraćaj se povećao na 60–70 odsto a 2012. godine očekuje se da video saobraćaj bude 90 odsto celokupnog saobraćaja.

Albanski hakeri napali su više sajtova, uključujući sajt aerodroma „Nikola Tesla”, predizborni sajt Borisa Tadića i Serbiancafe. Čista je koincidencija da je i Pentagon istovremeno doživeo napad, okarakterisan kao „nešto posebno”.

RNIDS je održao vanrednu skupštinu gde su izabrana dva nova člana upravnog odbora. Skupština je usvojila izveštaje upravnog odbora, direktora, okvirni finansijski plan za 2009. godinu i izveštaj komisije za javnost rada. Usvojene su izmene pravnih akata RNIDS-a i dogovoreno da se za promenu pravila za registrovanje domena formira radna grupa koja će predložiti moguće načine za njihovu liberalizaciju. Skupština je informisana i o toku konkursa za direktora RNIDS-a. U svečanom delu skupštine svim ovlašćenim registrima podeljena su ovlašćenja.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Srbije Jasna Matić otvorila je 16. decembra međunarodnu izložbu i konferenciju „Smart E-government 2008”. Javnost je obaveštena da je od 15. decembra PTT upisan u registar sertifikovanih tela za izdavanje kvalifikovanog e-potpisa i da će 19. decembra vlasnik prvog digitalnog sertifikata postati premijer. Takođe, najavljeno je potpisivanje ugovora o e-vladi koji će doneti sednice Vlade bez papira. Inače, centralna tema skupa bila je „Realizacija servisa e-uprave sa najvećim efektom na svakodnevni život građana”. Podsetimo da je zakon o elektronskom potpisu donesen decembra 2004. godine, a da je tek ove godine stupio na snagu Pravilnik za izdavanje elektronskog potpisa.

Sajt www.formular.rs omogućava građanima da brže, efikasnije i uz manje stresa obave poslove vezane za državnu administraciju. Ideja projekta je da građani na jednom mestu saznaju kako izgleda procedura za pribavljanje dokumenata (od vađenja lične karte ili vozačke dozvole do registracije firme i građevinskih papira), koji su koraci, potrebni papiri, gde ih naći i kako najbrže obaviti taj posao. Potrebni obrasci takođe se mogu preuzeti sa sajta. Kako je ovaj projekat zamišljen kao zajednička aktivnost građana Srbije, do 15. januara traje nagradni konkurs u organizaciji CRI-ja za najaktivnije članove foruma, sa simboličnim imenom „Urgencija” i simboličnim nagradama – viski, čokolada i kafa. E-uprava na srpski način.

Novi Windows Live servisi dostupni su i na srpskom jeziku a čini ih čak šesnaest aplikacija i servisa. Vikimedija Srbije u saradnji sa Domom omladine Beograda i Telenorom organizovala je Treću regionalnu konferenciju u prostorijama Doma omladine.

Međunarodna korporacija Daily Mail nastavlja ekspanziju i ulaganja u Srbiju – nedavno je postao vlasnik 51 odsto sajta www.poznanici.com. U martu 2008, Daily Mail je kupio 25 odsto akcija i postao partner srpske Internet kompanije Infostud, a kupovao je slične kompanije u Hrvatskoj i Bosni. Možda će jednog dana sličnu sudbinu doživeti još neki od zanimljivih domaćih novih sajtova.

Kompanija Pogodak napravila je „lokalni proizvod” – sajt www.dodaj.rs koji vam nudi da besplatno sačuvate svoje podatke i da im pristupate bilo kad i bilo odakle. Količina podataka koju možete da sačuvate nije ograničena. Ceo album ili pojedine fajlove možete označiti kao javne i tako ih podeliti s drugim korisnicima Interneta.

Provajderi su i ove godine najavili novogodišnje popuste – Beotel daje duplo više dial-up sati, EUnet nudi popuste na čitav spektar usluga. Proverite da li i vaš provajder nudi neki popust i ne propustite da ga iskoristite.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Budućnost Interneta
Web browseri
Tragom jedne knjige
Web noviteti
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera