INTERNET<>
022009<><>

.rs

Pandorina kutija

Elektronski sertifikati • VoIP dozvole • nove ADSL brzine • HDTV

Nakon višegodišnjeg čekanja počelo je izdavanje sertifikata za kvalifikovani elektronski potpis. PTT „Srbija” je 19. decembra prva dva sertifikata izdala premijeru g. Cvetkoviću i ministarki gđi Matić. Mogućnosti elektronskog potpisa su velike i u državnoj upravi i kada su u pitanju privreda i građani, ali će biti potrebno još vremena da to sve zaživi u praksi.

Pred sam kraj prošle godine RATEL je izdao prve dozvole za VoIP, javne telekomunikacione mreže i međunarodno povezivanje (www.ratel.rs/index.php?page=novosti&id=2320&target=news_malo&item=68&get_treerot=54&lang=srp). Svi željno iščekujemo tržišne efekte koji će za posledicu imati jeftiniji Internet i jeftinije telefoniranje.

Početkom godine impuls u fiksnoj telefoniji je poskupeo za trećinu, kao što je ranije bilo najavljeno, a liberalizacija fiksne telefonije može se očekivati sredinom godine kroz raspisivanje tendera. Tenderi za CDMA i WiMax planirani su već za februar, ali je tender za WiMax odložen zbog problema postojećih licenci u Beogradu.

U prvom kvartalu očekuje se definisanje univerzalnog servisa i njegove cene, a od nove godine RATEL počinje da kontroliše igrače sa dominantnim položajem na tržištu: Telekom Srbija u fiksnoj telefoniji i SBB u kablovskoj televiziji, pa će tokom godine cena doći na realnu, koliko zaista i iznose troškovi tih servisa.

Najavljeno je da će tokom godine biti uvedena prenosivost telefonskih brojeva, pre svega u mobilnoj telefoniji. Ministarka Matić potpisala je ugovor vredan 27,3 miliona dinara sa konzorcijumom firmi Spinnaker New Technologies i Telekom Srbija o izradi informacionog sistema za elektronske sednice Vlade, koji bi trebalo da se realizuje već tokom maja 2009. godine.

Nakon izdavanja dozvola za međunarodnu interkonekciju, Telekom Srbija je još jednom podigao brzinu ADSL pristupa, ovog puta i u odlaznom saobraćaju. Ujedno je u svojoj maloprodajnoj ponudi uveo novu nomenklaturu paketa, ali je najavio i nove pakete. Počev od prvog januara, paket Open ADSL Click 1 ima brzinu od 1024/128 Kbit/s, Click 2 od 2048/192 Kbit/s, Click 4 od 4096/256 Kbit/s, Click 6 od 6144/384 Kbit/s, Click 8 od 8192/512 Kbit/s i Click 16 sa brzinom od 16384/768 Kbit/s. I ostali ADSL provajderi preuzeli su nove brzine prva tri paketa uz zadržavanje cene, a očekuje se uskoro i ponuda preostale tri brzine. Zanimljivo je to da sada i provajderi imaju više prostora da ponude novitete, pa je tako EUnet ponudio zanimljivu verziju ADSL servisa pod nazivom 2Speed, koja korisnicima u radno vreme daje brzinu osnovnog ili srednjeg paketa, a van radnog vremena brzinu najbržeg paketa (www.eunet.rs/adsl-download).

Kao odgovor na nove brzine ADSL-a SBB je takođe podigao brzinu paketa Flat 3072/384 na 4096/384 Kbit/s. Drastičnija promena ponude i cene verovatno se tek očekuje, s obzirom na to da je SBB nosilac licence za međunarodnu interkonekciju. I dok počinje „rat” velikih provajdera, uz glasine o neminovnom ukrupnjavanju u ovom sektoru, pojedini manji provajderi trude se da održe korak. Dobar primer je MadNet, koji je najnovijom ponudom (www.madnet.rs/wireless/cenovnik.php) pokušao da ponudi servis koji po cenama i karakteristikama parira ADSL cenama, uz dodavanje dodatnih usluga za profesional i Soho pakete.

Kada već pominjemo provajdere, treba pomenuti i to da je i EUnet ponudio audio streaming servis (www.eunet.rs/cms/view.php?id=9994).

Nakon velike bure, koja se u javnosti digla pre nekoliko meseci po usvajanju pravilnika o kontroli Interneta i njegovog povlačenja nakon izmene, ovaj pravilnik je usvojen. Neke od spornih odredbi su povučene, neke su ostale, u celom procesu usklađivanja učestvovao je i ombudsman, i ovoga puta javnost je to prihvatila bez problema (www.ratel.rs/editor_files/File/dozvole/uputstva/Tehnicki_uslovi-internet.pdf).

Vlada Srbije usvojila je polovinom januara Akcioni plan za realizaciju Strategije razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji za period do 2010. godine. Ovim se bliže definišu dalji koraci, zadaci i obaveze nosilaca razvoja sektora telekomunikacija u Srbiji. Akcioni plan usvojen je posle niza konsultacija u kojima je i javnost bila uključena, a sadržaj plana možete naći na adresi www.mtid.gov.rs/upload/documents/AKCIONI_PLAN_Strategija_razvoja_telekomunikacija.pdf.

RNIDS je još jednom apelovao na državne organe za koje su rezervisani domeni da se registuju, a 10. januara te rezervacije su istekle. Dakle, ko je iskoristio svoje pravo, iskoristio je, od sada su svi domeni na tržištu. RNIDS je konačno dobio direktora. Zoran Perović, doskorašnji direktor u Telekomu Srbija i, između ostalog, autor serije članaka u „Svetu kompjutera” pre desetak godina, postao je prvi direktor RNIDS-a, preuzevši funkciju od dosadašnjeg v. d. direktora Mirjane Tasić. Ovim su konačno ispunjene neke stvari iz statuta ove organizacije, koje je trebalo da se dese odavno.

I dok je emitovanje kanala u HD tehnologiji još u najavi kod najvećih kablovskih (i IPTV) operatera, Radijus Vektor je ponudio u okviru svog digitalnog paketa četiri kanala u Full HD rezoluciji 1080p. Reč je o kanalima National Geographic HD, Voom HD, Fashion TV HD i Luxe TV HD. Nadamo se da će uskoro ponuda HD kanala biti veća i da će i drugi operateri ponuditi HD kanale, pa da vlasnici veeelikih HD televizora počnu da uživaju. Tada će svi shvatiti konačno da je HD Ready nešto kompromisno...

MITD predao je u Vladinu proceduru osnove strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i TV programa u Srbiji. Srbija se obavezala da će digitalizaciju završiti do 17. juna 2015. godine, što će državu koštati od 20 do 50 miliona evra, dok će građani morati sami da investiraju u prijemnike, s tim što će najsiromašnije kategorije građana biti subvencionisane sa 20 do 50 evra po televizoru.

• • •

U ovoj godini očekuje se niz noviteta u oblasti telekomunikacija u Srbiji, što kroz tehnologije, što kroz nova pravila tržišne utakmice. Pandorina kutija je otvorena, a mi se nadamo da će većini doneti dobro.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Blasfemično carstvo Interneta
Amazon Mechanical Turk
Više od Weba
Privatnost na Internetu
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera