AKCIJE<>
072007<><>

SK Case Chase: Kućište „Fallout”

Nuklearna „katastrofa”

U prošlom broju pozabavili smo se osnovnim koracima case moddinga, a sada ćemo se potruditi da malo zakomplikujemo stvar

Čitalac Radosav Brdar iz Sombora poslao je na naš konkurs predlog izgleda kućišta sa temom igre Fallout.

Njegovo rešenje nam se u startu svidelo iz prostog razloga što je imao originalnu ideju i svoj nacrt je uradio na već postojećem Chieftecovom kućištu, što ne znači da su ostali predlozi loši i da nisu zaokupili našu pažnju. Nekim od njih bavićemo se u narednom periodu, što govori i naša trenutna top-lista predloga.

Modifikacija je trebalo da se izvede na kućištu Chieftec Giga GX-01B, koje je samo po sebi vrhunskog dizajna i odličnih performansi, počev od izgleda pa sve do finalne obrade.

Zamisao je bila da na vratancima prednje strane bude maska junaka iz igre. Pošto je maska najkomplikovaniji deo ove modifikacije, nismo hteli mnogo da rizikujemo i za taj posao angažovali smo profesionalca. To je Sendi Kumalakanta koji je tvorac maski i svih fizičkih efekata u filmu „Šejtanov ratnik”, a takođe je radio brojne serije i filmove, zbog čega je nagrađen „Zlatnom mimozom” na Dvadesetom hercegnovskom filmskom festivalu i dobitnik je Politikine nagrade kao jedan od šest umetnika koji su obeležili 2006. godinu.

• • •

Svi postupci ove modifikacije imali su za cilj da podstaknu vašu maštu kako bi vaši predlozi ubuduće bili još bolji i kreativniji. U case moddingu ništa nije nemoguće, samo je potrebna volja.

Marko DRLJEVIĆ

Priča je počela kada su mi momci iz List Computersa doneli kućište. Potrebno je da od ovako „fensi” kućišta napravimo nešto što izgleda kao da je preživelo nuklearni rat, zarđalo i izlupano, a da pri tom (ipak) nije takvo... Ništa lakše. Uzesmo bušilicu... Na levoj strani kućišta različitim burgijama napravili smo otvor koji izgleda kao da ga je načeo zub vremena i uništila radijacija.
Na gornjoj strani prosečen je otvor za cedilo (filter) gas-maske, kao i znak radijacije ispod kog smo kasnije postavili pleksiglas.
Posle teških radova, na red su došle finese. Brdarev predlog bio je da celo kućište ima dijagonalne žuto-crne štrafte, uključujući i prednju masku, što nam se nekako učinilo suvišnim. Zato smo odlučili da prednju masku zasad poštedimo. Pre samog farbanja štrafti, na već postojećoj plastifikaciji uradili smo efekat „starenja”, šmirglom granulacije 800. Dijagonalnim lepljenjem krep-trake i skidanjem svake druge dobili smo prost i precizan šablon. Na levoj, desnoj, gornjoj i donjoj strani napravili smo žute štrafte auto-lakom. Posle sušenja boje, strane smo prešli šmirglom granulacije 1200 i time dobili istrošen i star izgled boje.
Dok je Sendi radio masku, mi smo posetili jedan beogradski streljački klub, gde smo napravili jedan nesvakidašnji efekat. Naime, iza otvora na levoj strani kućišta treba da dođe pleksiglas, a zamislili smo da na njemu budu četiri rupe od metka. Takav efekat može da napravi samo pravi pištolj, pravom municijom. UPOZORENJE: Nikako ne treba da sledite naš primer i pokušate to da uradite u domaćoj radinosti!
Ceo postupak pucanja u pleksiglas izveden je pod budnim okom instruktora u potpuno bezbednoj streljani.
Po povratku iz streljane, na levoj i desnoj strani napravili smo otvore u koje će doći rebrasta creva. Stigla je i maska... urađena fantastično! Zalepili smo je za vratanca kućišta.
Nakon svih ovih radova koji su trajali, verovali ili ne, samo nedelju dana, krajnji rok za izradu zlokobno je pokucao na vrata. U preostala tri dana trebalo je napraviti pločicu sa natpisom koja će doći na levu stranu, air-brushom oslikati logo i natpis na desnoj strani i preko celog kućišta uraditi efekat rđe. Pločica za levu stranicu kućišta isečena je čeonom brusilicom od parčeta lima, ofarbana osnovnom bojom za metal, a zatim žutim auto-lakom.
Svi natpisi i Fallout logotip urađeni su air-brushom uz pomoć samolepljivih šablona.
Efekat rđe postignut je maketarskim bojama, korišćenjem raznih tehnika.
Masku smo takođe obojili air-brushom, a njen oblik koji je u startu bio dobar učinio je da taj zadatak bez mnogo muke doprinese odličnom rezultatu.
Kada se boja osušila, ugradili smo četiri ventilatora sa zelenim svetlećim diodama (dva na levoj i dva na prednjoj strani kućišta). Na strugu smo napravili dva metalna prstena kao maskice za ventilatore.
I evo finalnog izgleda kućišta.
 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Fallout”
Šta mislite o ovom tekstu?

 NOVE TEHNOLOGIJE
Baterije budućnosti
Microsoft Surface PC

 PRIMENA
Sport i računari

 SITNA CREVCA
Elektrofotografski štampači

 SERVIS
E_107, Joomla, PHP-Nuke, IPB Portal

Smisli(o) svoj PC kroj!
Neposredno pred izlazak ovog broja, u redakciji smo upriličili dodelu kućišta nagrađenom Radosavu Brdaru koji je, naravno, bio oduševljen time kako smo ostvarili njegove zamisli, pa i onim što smo sami „smislili” preko toga.
Među ostalim predlozima koji su stigli u redakciju do zaključenja ovog broja, kao najinteresantnije smo, zasad, izdvojili sledeće:
1. „Hitman” – Darko Pešić, Smederevo
2. „Beograd/Minas Tirith” – Nebojša Milić, Vršac
3. „Need For Speed” – Ivan Krstin, Novi Sad
4. „Command and Conquer” – Danijel Vidović, Teslić
5. „XXX” – Robert Đurić, Zrenjanin
6. „NFS Most Wanted” – Lazar Škuletić, Niš
7. „Akvarijum” – Marijana Gajović, Vršac
8. „Smederevac” – Vladan Zulević, Smed. Palanka
9. „Metallica” – Ivana Kovačević, Novi Sad
10. „300” – Mladen Pančevački, Pančevo
Sponzori konkursa:
Dok ovo čitate, kućište prema ideji Darka Pešića već se izrađuje, a u sledećem broju videćete kako je nastalo i kako izgleda. Autori ostalih predloga s naše top-liste mogu da se nadaju svom kućištu u nekom od sledećih brojeva. Naravno, neki novi izuzetan predlog koji dobijemo poštom na:
Svet kompjutera (za Case Chase), Bulevar despota Stefana 24, 11000 Beograd, ili email: casechase@sk.co.yu može da potisne sve predloge sa trenutne top-liste i izbije direktno na prvo mesto.
Televizijsku reportažu o tome kako je nastalo Fallout kućište Radosava Brdara možete da pogledate u emisiji „Game Over”, koja se na televiziji Metropolis emituje subotom od 17 i utorkom od 14 časova.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera