SERVIS<>
072007<><>

E_107, Joomla, PHP-Nuke, IPB Portal

Web-upravljanje

Predstavljamo četiri dobra CMS-a

Većina korisnika računara makar jednom je posetila neki web sajt na Internetu. Zavisno od sajta do sajta, njihov dizajn je različit ili u nekim slučajevima isti. Sadržina na sajtu, osim ako nije urađena u Flashu, može se sastojati od PHP, HTML ili CGI stranica koje mogu biti različitog izgleda. Ukoliko se korisnik odluči da sam pravi web stranice na svom sajtu, to može da uradi pomoću Dreamweavera ili nekog od jednostavnijih HTML editora čiji smo uporedni test imali u januarskom broju ove godine. Međutim, ukoliko sajt ima veće ambicije, odnosno ukoliko se bavi nekom ozbiljnijom temom koja zahteva veći broj HTML strana, njihovo dizajniranje može da bude pravi psihički bol.

Skoro svi veći sajtovi se odlučuju za komforniju varijantu popunjavanja sajta web sadržajem, odnosno za Content Management System (sistem za upravljanje sadržajem; u daljem tekstu CMS). CMS upravlja sadržinom sajta, i to ne samo u smislu postavljanja web stranica već i mnogih drugih stvari, o čemu će biti reči dalje u tekstu.

Instalacija i podešavanje nekog CMS softvera ne bi trebalo da budu problem ako korisnik prati uputstvo koje dolazi uz svaki CMS. U suštini, najbitnije je da se prethodno napravi MySQL baza (zbog sigurnosti, sa šifrom) i da se fajlovi uploaduju pod pravim CHMOD dozvolama, tj. da odredite da li se ti fajlovi mogu samo čitati ili i menjati. Sve ostalo je, u suštini, samo unošenje nekih osnovnih informacija.

Sistemske mogućnosti

Kao što smo već napomenuli, CMS ne služi samo da popuni sajt sadržajem. Mogućnosti su daleko veće i daleko važnije od samog „slaganja” web stranica. Kontrola sadržine je obiman pojam, a mi ćemo se potruditi da vam to predstavimo na što lakši i što bolji način. Osnovna funkcija svakog CMS-a jeste da lepo rasporedi web stranice i da na glavnom prozoru korisniku obezbedi linkove ka njima. U suštini, CMS se najviše koristi za lako postavljanje vesti. Više nema potrebe za manuelnim ubacivanjem HTML koda. Dovoljno je samo kliknuti na link za upload vesti, odabrati željenu kategoriju i jednostavno otkucati željenu vest. Sve se to radi preko dobrog starog WYSIWYG načina rada (What you see is what you get – što vidiš, to i dobiješ). Dakle, onako kako korisnik bude pravio vest tokom kucanja, tako će ona biti prikazana na sajtu. Nećemo posebno opisivati WYSIWYG meni, dovoljno je napomenuti da on ima sve potrebne opcije kao što je ubacivanje slika, veliki broj opcija za formatiranje teksta (bold, italic, underline, pravljenje tabela, bojenje teksta itd.). Da bi administratori imali uvid u kvalitet vesti i mišljenje članova o njima, valja uključiti komentare, tako da korisnici mogu da napišu ono što misle o toj vesti. Naravno, ukoliko je neophodno, moguće je i brisati komentare. Poznato je koliko nedolični oni mogu da budu i zato sada svaki bolji CMS ima mogućnost brisanja i promene komentara koji se tiču vesti. Kada se sajt napuni vestima, manuelno pretraživanje zna da bude veliki problem i zato bi bilo poželjno da CMS ima ugrađenu opciju pretrage vesti ili jednostavnu mogućnost arhiviranja vesti tako da korisnik pomoću naslova može da dođe do one željene.

Sa korisničke strane, CMS softver ima manji broj mogućnosti nego kada je u pitanju administratorska strana. U suštini, cilj jednog CMS-a jeste da administratoru omogući što lakšu manipulaciju sajtom, a to je širok pojam kada su sajtovi u pitanju. Pravljenje kategorija i sam princip njihovog raspoređivanja znaju da budu komplikovana stvar kada je CMS u pitanju, pa je baš zato poželjno da CMS ima dobar princip rada na ovu temu. Nažalost, to se ni kod jednog ostvarenja ne radi u dva klika mišem ali, ukoliko se korisnik adekvatno informiše, može bez problema da savlada celu kontrolu CMS-a samo za nekoliko dana. U suštini, i proizvođači idu na to da olakšaju posao administratorima sajtova.

Na svakom CMS-u se mogu registrovati i kategorisati članovi. Slično kao i na forumima, tu su oni koji vode sajtove, odnosno administratori, zatim oni koji uređuju sajtove u smislu toga da odobravaju prethodno napisane vesti, brišu i menjaju komentare na vesti ili ih sami pišu. Krajnja grupa je, naravno, grupa običnih članova, odnosno posetilaca. Bilo zbog informisanja ili zbog zabave moguće je ubacivati i ankete na koje članovi i posetioci sajta odgovaraju. Reklamiranje je u suštini ono od čega većina sajtova i živi, i zato je jako važno da postavljanje reklama i banera ne bude previše komplikovano.

Nikad se ne zna šta posetioci sajta mogu da predlože administratoru, zato bi valjalo da svaki CMS ima neku vrstu formulara za slanje mejlova administratoru. Ovo takođe nije loše u poslovne svrhe. Na primer, za popunjavanje CV-ja. Ukoliko se administrator lepo potrudi, može da napravi formular kakav god poželi. Evidencije radi, tu je uvek i uključena opcija prikazivanja broja članova koji su trenutno na vezi. U toj „online listi” pored registrovanih članova prikazuje se i trenutan broj gostiju.

Dizajn i izgled CMS-ova diskutabilna je stvar jer su ukusi različiti. Baš zato je vrlo dobro što postoji veliki broj templejta (ili skinova) koji mogu u potpunosti da izmene izgled nekog CMS-a. Vizuelne promene mogu da budu toliko velike da se izgled sajta potpuno razlikuje od onog osnovnog. U suštini, administratori sajta najčešće se odlučuju za opciju u kojoj je sa leve strane prozora korisnički meni, u gornjem delu prostor za veliki baner, ispod njega opštiji meni koji uglavnom posetioce dovodi do različitih kategorija sajtova i, na kraju, na dnu i sa desne strane nalazi se prostor za (ostale) reklame.

Sve u svemu, ponuda CMS-ova nije velika, na Internetu se može naći tek nekoliko njih koji su poznati i koje koristi većina webmastera. Međutim, nije lako odlučiti se, jer postoji nekoliko njih koji su zaista kvalitetni, a među njima ima i onih koji su besplatni. Baš zato smo mi tu da vam objasnimo funkcionalnost nekoliko CMS-ova i pomognemo prilikom izbora.

E_107

 
Od samog izlaska, pre nekoliko godina, E_107 je privukao pažnju na sebe time što napravio ozbiljnu konkurenciju do tada poznatim ostvarenjima kao što su PHP Nuke i Joomla. Tokom godina E_107 je ozbiljno napredovao i izrastao u poznat i kvalitetan CMS. Iako iz ugla posetilaca nema gotovo nikakvih mana, mora se priznati da je pomalo škakljiv kada je u pitanju administracija, odnosno postavljanje vesti. Jednostavno, taj deo je veoma loše urađen, posebno ako se korisnik odluči da koristi WYSIWYG meni. Čak i sa ADSL vezom od 256 Mbit/s postavljanje vesti predstavlja pravu patnju. Organizacija uploadovanih slika je priča za sebe. Sve slike stavljaju se u jedan direktorijum. To i nije toliko veliki problem ukoliko sajt ima mali broj slika. Ali šta se događa kada je u pitanju neki veliki sajt koji ima gomile vesti, a samim tim i gomile uploadovanih slika? Tada pretraživanje slika predstavlja pravu muku. Samo čekanje da se otvori meni za unos slike je zamorno, posebno kada PHP stranica treba da izlista sve slike jer, makar ih bilo hiljadu, sve ih prikazuje na toj jednoj strani. Baš zbog ovoga, svim korisnicima slabije internet veze koji žele da koriste E_107 poručujemo: Good luck.

Srećom, ove dve navedene mane ujedno su i jedine ozbiljnije. Sve ostalo je na svom mestu kada je E_107 u pitanju. Kreiranje novih menija i kategorija nije preteško. Meni unutar admin panela lepo je organizovan i dizajniran. Čak i manje iskusni ne bi trebalo da imaju problema u nalaženju neke opcije. Velika prednost u odnosu na ostale CMS-ove jeste to što E_107 objedinjuje i forum, koji je krajnje simpatičan i može se sasvim normalno koristiti za neke osnovne svrhe. Naravno, za ozbiljnije forume tu su već poznata softverska rešenja kao što su IPB, vBulletin itd.

E_107 je odličan CMS koji svom vlasniku pruža dosta mogućnosti za uređivanje sajta, ali ipak ima i pomenute mane koje mu nikako ne idu u prilog. Baš zato je naša preporuka da se koristi samo kod sajtova koji neće imati preobiman sadržaj – nije pravi izbor za ozbiljnije projekte.

Joomla

Joomla je CMS koji, pored E_107, spada u red najpoznatijih, odnosno onih koje vlasnici web sajtova najčešće koriste. Kada su početnici u pitanju, Joomla i nije baš zahvalna varijanta ali, kao što smo pomenuli, samo nedelja ili dve dovoljne su da bi se savladale osnove korišćenja jednog CMS-a. Dobra stvar je to što Joomla ima dodatan sistem zaštite kada je u pitanju samo uređivanje sadržaja. Na primer, ako jedan od administratora ili moderatora primeti grešku u nekoj vesti i počne da je obrađuje, automatski drugim administratorima i moderatorima postaje zabranjeno menjanje sadržine vesti. Ovo je vrlo korisna opcija koja ne dozvoljava „ukrštanje” među urednicima sajta. Joomla svakako ima dobru komunikaciju sa korisnikom i uvek obaveštava o potencijalnim pretnjama. Čim nešto u vezi sa podešavanjem PHP stranica nije u redu, u admin panelu osvanuće upozorenje koje administratora navodi na to kako grešku može da popravi. Jedina mana ovog CMS-a bila bi to što ima slabu statistiku, pa se u svakom slučaju preporučuje nabavka odgovarajućeg dodatka, ili za sam CMS, ili za čitav sajt.

Sve u svemu, Joomla, pored E_107 predstavlja najbolje rešenje kada je CMS softver u pitanju i zato je naša preporuka da ga bar probate, jer sumnjamo da će se iko pokajati ukoliko se odluči baš za njega.

PHP-Nuke

U toku pisanja ovog teksta, na sajtu phpnuke.org osvanula je vest da je izašla najnovija verzija ovog megapopularnog CMS-a. Šta je ono što ovom CMS-u obezbeđuje popularnost čak i pored činjenice da će svako ko bude želeo da ga koristi morati da plati 12 dolara? Izvanredan dizajn i funkcionalnost samo su neke od odlika koje krase jedan ovako dobar CMS. Posebno pohvaljujemo slikoviti i lepo organizovani admin panel. Međutim, članovi na ovom CMS-u pomalo su čudno kategorisani: posebna grupa je administracija, a posebna drugi članovi. U praksi, to znači da se sa šifrom admina nije moguće ulogovati kao član, već se moraju praviti posebni nalozi za logovanje kao član. Ovo na prvi pogled izgleda pomalo čudno, ali nije toliko loše kada sajt vodi više ljudi. Svako ima svoje korisničko ime i šifru, ali za pristup admin panelu postoji jedna univerzalna, što je sasvim dovoljno. Naravno, uvek se može napraviti novi admin kojem će se dodeliti ili određene ili pak sve privilegije. Sve to izuzetno dobro izgleda kada je „podela posla” u pitanju. Sve u svemu, iako na prvi pogled izgledalo čudno, na kraju se pokazalo kao odlično rešenje to što su odvojeni nalozi za sajt i administraciju. Radi dodatne zaštite moguće je i staviti sliku sa brojevima koje korisnik mora da upiše da bi se prijavio na sajt. Ovo je dobro za zaštitu od botova, ali može smetati korisnicima koji ne žele da koriste kolačiće prilikom prijavljivanja na sajt. Uz PHP-Nuke dolazi i već odavno poznati PHP-bb forum koji, ruku na srce, nije bogzna kako funkcionalan, ali je kao besplatna solucija odličan.

PHP-Nuke svakako je najmoćniji CMS koji smo koristili. Jedina njegova mana, međutim, jeste to što se mora platiti. Ipak, i pored toga mi ga, bez ikakve polemike, stavljamo na sam vrh CMS-ova jer njegova cena nije previsoka. U svakom slučaju, ukoliko se u vašem džepu nalazi tih 12 dolara, možete se slobodno odlučiti za PHP-Nuke. Njegovim korišćenjem dobićete odličan dizajn sajta, solidan forum, veliki broj dodatnih modula i skinova i, sve u svemu, izvanredan CMS.

IPB Portal

Poslednji CMS koji smo testirali sastavni je deo foruma IPB (Invision Power Board). Pre svega valjalo bi navesti da je podešavanje IPB Portala, najblaže rečeno – opako teško. Nije retkost da i iskusniji korisnici imaju problema sa podešavanjem ovog zloglasnog CMS-a. Jednostavno, on nikako nije user friendly. Istina je da stvarno lepo izgleda, i da uz mnogo truda može da se napravi stvarno lep sajt. Ali ipak, to nije to. IPB sam po sebi spada u jedan izvanredan forum i to prenosi na svoj portal. Sve opcije koje bi jedan CMS trebalo da ima, ima i IPB Portal. Velika prednost je njegova uska povezanost sa IPB forumom. Svi članovi su međusobno povezani. Nije potrebno zasebno registrovati se i na forum i na sajt (CMS). Naravno, kad god CMS ima ugrađen forum (E_107 i PHP-Nuke) sve je to, takođe, automatski povezano. Ali ako se vlasnik sajta odluči da ima jedan CMS a potpuno drugi forum, onda se može naći na velikim mukama da spoji forum i sajt, odnosno da prenese sve članove sa sajta na forum i obratno.

Svakako da je IPB lep i funkcionalan CMS, ali opet ga, što zbog velike cene, što zbog kompleksnosti, nikako ne preporučujemo neiskusnim korisnicima. Bolje je ubaciti neki od pomenutih CMS-ova i staviti neki dobar forum.

• • •

Posle ovolikog teksta teško da ima nedoumica po pitanju toga koji CMS treba odabrati. Jednostavno, ako vam se ne daju pare – tu je Joomla, ako vam je baš potreban solidan CMS i forum uz to, onda je E_107 odlična solucija, a ako žudite za odličnim CMS-om i solidnim forumom a imate 12 dolara viška u džepu, onda slobodno odaberite PHP-Nuke, tu nema greške. Za IPB je potrebno imati dosta novca i dosta živaca za bacanje, i zato je naša preporuka da se IPB kao CMS zaobiđe.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Fallout”

 NOVE TEHNOLOGIJE
Baterije budućnosti
Microsoft Surface PC

 PRIMENA
Sport i računari

 SITNA CREVCA
Elektrofotografski štampači

 SERVIS
E_107, Joomla, PHP-Nuke, IPB Portal
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera