TEST PLAY<>
082003<><>

WarCraft III: The Frozen Throne

Tačno nakon godinu dana „Blizzard” je izdao expansion pack za jednu od najboljih real-time strategija svih vremena. Iako smo, kao i prošle godine, mogli da tri meseca uživamo u beti ove igre, sada, kada je puna verzija pred nama, možemo biti samo oduševljeni WarCraft III: The Frozen Throneom.

Radnja glavne kampanje od 24 misije odvija se u mesecima nakon bitke kod Mount Hiyala i prati prvo poteru Noćnih vilenjaka za odbeglim Illidanom Stormrageom, zatim sudbinu preživelih Krvavih vilenjaka Quel’Thalasa i na kraju razrešenje sukoba između frakcija u redovima nemrtvih. Sve misije u igri su interesantne, ali i pored strateške i taktičke raznolikosti očigledno je da je njihova struktura u prvoj liniji podređena kvalitetnom pripovedanju epskih događaja. Radnja može da se po kvalitetu meri sa filmovima ili romanima.

Struktura kampanje mnogo je slobodnija, a perspektiva se neprestano menja s jedne frakcije na drugu tako da ćete tokom igranja voditi ne samo svih dvanaest starih klasa heroja već i devet novih i svaki od njih odaje utisak kao da je stvoren da bude esencijalni deo priče.

Iako ćete sretati orkove tokom „glavne” kampanje, Thralova novoosnovana nacija Durotar centar je takozvane „bonus” kampanje koja predstavlja još veće odstupanje od RTS konvencija. Ovaj mod mogao bi da se opiše kao „Rage of Mages, samo mnogo bolje”. Nema konvencionalnu strukturu u vidu linearnih misija već je osnova jedna ogromna mapa na kojoj glavni lik, Beastmaster Rexxar, ispunjava zadatke za Thralla i njegove saborce. Na toj velikoj mapi postoje portali koji vode na manje mape, ali se nakon izvršenog zadatka opet vraćate na osnovnu mapu gde se priča odvija dalje. Jedina „mana” ove RPG kampanje je što kada je izgustirate za nekoliko sati, želećete da igrate takvu igru danima. Kao da su to očekivali, iz „Blizzarda” na kraju ove kampanje poručuju da će sa Battle.neta moći da se uskoro skinu još dve epizode Rexxarovih avantura.

Tu je i pet neutralnih heroja. Naga Sea Witch usporava svoje protivnike ledenim strelama, napada ih munjama, ima magijski štit i mođe da prizove tornado koji uništava sve na svom putu.

Pit Lord je moćan demon kakvog smo mogli da vidimo u Reign of Chaosu.

Dark Ranger je u stanju da prekine bacanje svih magija na određeno vreme, da crpi životnu snagu neprijateljima i da diže njihove skelete kada poginu. Može i da navede protivničku jedinicu da se trajno bori za nju.

Pandaren Brewmaster u boj sa sobom nosi burence jakog alkoholnog pića iz domaće radinosti kojim može da omami protivnike ili da dune vatru na njih. On takođe trenira stil pijanog borca tako da ga je veoma tešto pogoditi, a kada stvarno zagusti može da se podeli u tri elementalna borca i napravi još veći rusvaj.

Sem što je fizički jači od većine heroja, Beastmaster može da priziva razne životinje da se bore uz njega. Sem heroja i po dve jedinice za svaku stranu, u toku kampanje srešćete i voditi još dve nove rase. Jedni su Naga, rasa podvodnih bića sa misterioznom prošlošću koju ćete otkriti tokom igre, a drugi su Draenei – stari stanovnici orkovskog sveta Draenor.

„Blizzard” ostaje dosledan svojim visokim tehničkim standardima. Grafika, premda nimalo detaljnija nego što je bila pre godinu dana, i dalje je impresivna. Pogotovo kada se uzmu u obzir nove teksture, tako da iako je okruženje poznato, nije monotono. Slično se može reći i za glasove i muziku, no „Blizzard” nas je već navikao da očekujemo vrhunstvo kada se radi o glumi u njihovim igrama. Iako su u „Blizzard Movie Division” imali samo godinu dana za CGI sekvence naspram onih za Reign of Chaos koje su radili pet godina kvalitet je na istom, ako ne i na višem nivou. Jedina mala zamerka što u The Frozen Throneu postoje samo dve ovakve sekvence.

Iako je „samo” expansion pack, WarCraft III: The Frozen Throne je nešto najbolje što se ove godine desilo ljubiteljima strategija u realnom vremenu i igara uopšte. Ovo nije samo bezumno dodavanje identičnog sadržaja koji su boljka brojnih bonus diskova, već savršeno smisleno proširenje gotovo svih aspekata originale igre. The Frozen Throne je dodatno podmladio Warcraft III koji bi i sam imao dug životni vek.

Dragan KOSOVAC

 
Tomb Raider: The Angel of Darkness
Aquanox 2: Revelation
Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide
Battle Engine Aquila
Neighbours From Hell
Star Trek Elite Force 2
Midnight Club II
Chaser
Hover Ace
Perfect Ace: Pro Tournament Tennis
WarCraft III: The Frozen Throne
Šta mislite o ovom tekstu?
Cruise Ship Tycoon
Pirates of the Caribbean
Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight

...još jedno mišljenje
Kreirajući zaplete u kampanjama, nadležni umetnici „Blizzard Entertainmenta” ovoga puta su zaista preterali. Od epske priče o sukobu dobra i zla napravili su špansku seriju, sa zapletima, twistovima & turnovima, iznenađenjima i obrtima koji smaraju a ne inspirišu. Potpuni „blend” i mešanje zaraćenih strana, fuzija heroja u antiheroje, lopova u žandare, elfova u demone i andedova u dedove i babe briše mogućnost identifikacije igrača sa ličnostima, pojmovima i idejama. Umor.
M.K.

Potrebno:
Pentium 2/Celeron/K6 400 MHz, 128 MB RAM, grafička kartica sa 8 MB RAM
Poželjno:
Pentium 4/Celeron/Athlon/Duron 1.4 GHz, 256 MB RAM, GeForce 4200 Ti 64 MB RAM
Veličina:
1 CD
Adresa:
www .blizzard .com /war3x /

92
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera