TEST PLAY<>
072008<><>

Boom Blox

U jednom od intervjua koje je davao povodom objavljivanja svoje prve igre, Stiven Spilberg rekao je kako ga je Wii inspirisao onog trenutka kada se oprobao u virtuelnom tenisu na E3 konvenciji video igara 2006. godine, i da je još tada shvatio kakve su mogućnosti primene ove tehnologije. Skoro dve godine kasnije Stiven, kao ključni dizajner kreativnog tima Electronic Artsa, predstavlja Boom Blox, igru koja je zahvaljujući slavi svog tvorca stekla kultni status i pre nego što se pojavila.

U trenutku „frustrirane inspiracije”, kako je opisao svoje stanje dok je posmatrao decu kako se međusobno potapaju u igri čija pravila nije sasvim razumeo, Spilbergu se „javila” sjajna ideja za igru zasnovanu na zagonetkama koje se rešavaju rušenjem, odosno održavanjem konstrukcija od građevinskih blokova. Kao izum autentičnog genijalca, Boom Blox promoviše krajnje jednostavan koncept, zasnovan na upravljačkom sistemu koji će lako usvojiti svako ko ima jednu ruku i elementarno funkcionalan mozak. Interakcija sa objektima odvija se pomoću nišana koji se pomera wiimoteom, a pritiskom na taster ’A’ izabrani predmet postavlja se na željeno mesto. Pomeranjem daljinca unapred i puštanjem tastera ’A’ lansiraju se projektili za rušenje, čija brzina zavisi od jačine zamaha. Pomoću tastera ’B’ podešava se pozicija kamere, kako bi se obezbedila dobra preglednost – i to je to. Sve funkcioniše besprekorno, komande reaguju brzo, i svaki pokret u trenutku se pretvara u glatku animaciju. Isto toliko oduševljava i besprekoran fizički model kretanja kockica i njihove uloga u statičkoj konstrukciji kompleksnih objekata – apsolutno sve u ovoj igri podleže zakonima prirode, i ta autentičnost čini je još privlačnijom.

Koncepcijsku širinu Boom Bloxa nije moguće precizno dočarati bez neposrednog kontakta sa igrom. Uprkos nekim nedostacima, koji se najčešće dovode u vezu sa preosetljivim komandama, igra pruža retku mogućnost da se čak i potpuno neiskusni igrači munjevito priviknu na upravljački interfejs i mehaniku, i praktično odmah počnu da uživaju u rešavanju problema, s podjednakim samopouzdanjem kao verzirani igrači. Za prvi kontakt preporučuje se režim Explore, koji se sastoji iz šest kategorija u kojima se upoznaju bazične tehnike za rešavanja problema. Režim Adventure ima nešto drugačiji tok, kao i četiri različita „zapleta” koji uključuju sporedne likove (ovčice, psi, majmuni i drugi), koji nisu samo nemi posmatrači, već aktivni učesnici koji utiču na tok igre, u pozitivnom ili negativnom smislu.

Boom Blox ima i odličan multiplayer potencijal. Najviše četiri igrača mogu istovremeno da se takmiče u kooperativnom ili takmičarskom režimu, na isti način kao kada igraju sami. Posebno je zanimljiva i korisna funkcija za izradu sopstvenih Blox konstrukcija, pomoću kompleksnog alata koji omogućuje precizno zidanje i estetsku doradu blokova. Kroz WiiConnect24 moguće je razmenjivati custom konstrukcije sa igračima koji se nalaze na sa Friends listi (bolje bi bilo da je razmena omogućena bez ograničenja jer bi tako kreativni potencijal igrača došao do punog izražaja). Nedostajala nam je i opcija za podešavanje osetljivosti pointera, ili bar mogućnost da se zamene funkcije tastera ’A’ i ’B’, kako sa svakim pritiskom na obarač ne bismo remetili preciznost.

Boom Blox zaslužuje trajno mesto u vašoj kolekciji isto koliko i Super Mario Galaxy ili Zelda. Iako dolazi iz holivudske kuhinje, koja nema naročito slavnu prošlost kada su elektronske igre u pitanju, radi se o jednoj od najboljih Wii igara do sada. Gospodinu Spilbergu šaljemo iskrene čestitke za uspešan debi u igračkoj industriji.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Mass Effect
Race Driver: GRID
Lego Indiana Jones: The Original Adventures
Donkey Xote
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness: Episode One
Dracula: Origin
Incredible Hulk
Perry Rhodan: Myth of the Illochim
Robert Ludlum’s: The Bourne Conspiracy
Haze
Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
Boom Blox
Šta mislite o ovom tekstu?
Dragon Quest Swords
Age of Conan: Hyborian Adventures

Platforma:
Wii
Veličina:
1 DVD
Cena:
3999 dinara
Adresa:
www .ea .com /boomblox
Kontakt:
Extreme CC

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera