TEST PLAY
The Last of Us Part I (PC)
Marko VASILJEVIĆ
1. maj 2023.

Nakon remastera i remakea, TLoU Part I dobija još jedan review na našim stranicama, iz barem dva razloga. Prvo, radi se o PC verziji koju već nedeljama ceo internet mrzi. Drugo, ovo je jedna od najboljih igara svih vremena, pa i zaslužuje više pominjanja.

Igru su, neposredno po objavljivanju, mučili brojni problemi tehnološke prirode (koji su rešeni sa par zakrpa)

Dakle, sve lepote i finoće o kojima smo već govorili (SK 10/22), a koje krase PS5 verziju, trebalo je da donesu najbolji mogući TLOU ugođaj PC igračima koje Sony uporno kljuka svojim ekskluzivama. Očigledno, konzolaškoj populaciji ovakva „izdaja” ne čini previše duševnog bola i praštaju izneverena obećanja o ekskluzivnosti njihove platforme. Istovremeno, Sony-san fino kompenzuje nedostatak resursa i mogućnosti da proteklih godina na tržište donese dovoljan broj konzola - prodajom već proverenih igara svežoj igračkoj populaciji. Iskreno, nama ne smeta, platformska ekskluzivnost uvek deluje nekako trulo i ucenjivački, iako ima svoje opravdanje. Da nije toga, pitanje je da li bi neki od studija, poput Naughty Doga, imali dovoljno volje i finansija da iznedre ultraispolirane i, suštinski, vrhunske naslove. Druga je priča kada razvijate nešto za jednu konzolu, a čije iznutrice poznajete bolje od rođene familije i ne brigate o tome da li će neko pokušati da je potera sa integrisanom grafičkom i dva gigabajta RAM-a.

U specifičnom slučaju ove igre, desilo se upravo to. Gazda je naredio brzo portovanje igre koja je „spakovana” za PS5 i na kome radi i izgleda odlično. To nije trebalo da bude previše komplikovan zadatak, kada se u obzir uzme hardver PS5 i „igračke” PC konfiguracije (koja, doduše, košta više za ekvivalentnu snagu). Nažalost, nije sve prošlo glatko. Većina igrača imala je brojne probleme. Stalni padovi u performansama i „pucanje” igre izazvali su plimu nezadovoljstva koja se uredno prelila na Steam, gde se stekao utisak da se ošljarilo i da nema smisla bacati novce na ovakav „poluproizvod”.

Priznaćemo, i nas su iznenadili problemi, koji su se, uglavnom, svodili na izuzetno duga učitavanja, ponekad i u toku samog nivoa, kao i trzanja i štucanja prilikom svake promene scene. Iako je test mašina bila u granicama preporučene konfiguracije, sve je radilo prilično loše, ali nije bilo i potpuno neigrivo.

Suštinski, najveći problem bio je u činjenici da se šejderi nisu pravilno raspakovali. Nakon instalacije, igra će vas upozoriti na potencijalne probleme ukoliko ne sačekate da se obavi njihovo konfigurisanje. Nakon višečasovnog strpljenja (što je sramotno) na našoj mašini su se šejderi spakovali do nekih 52 odsto i nakon toga se poruka izgubila te nam je dala pogrešnu sliku o tome da je sve spremno i svi problemi koje smo imali primećeni su u toku igranja ovakve verzije igre.

Međutim, nakon patcha 1.0.3. od 15. aprila i ponovnog pokušaja, šejderi su se konfigurisali do 100 odsto za desetak minuta. Ispoštovali smo i molbu da osvežimo drajvere za grafičku karticu. Nakon toga, nismo imali niti jedan FPS drop, štuc, puc ili bilo šta što bi odvuklo pažnju. Igra radi odlično, izgleda odlično, i nema prepreka da iskusite nešto što se ne propušta, a što ste, ukoliko nemate PlayStation, propustili.

U odnosu na verziju za PS5, skoro da nema baš nikakve razlike. Teksture, koje su prelepe, za nijansu su oštrije u PC verziji, ali to se u toku igranja ne primećuje. PC verzija ima i nešto veći nivo detalja u daljini, ali i to nije odmah primetno. Svetla, refleksije, senke, čestice, sve izgleda brutalno dobro i ukoliko neke razlike postoje, nećete ih uočiti.

Čemu agonalna neoptimizovanost prilikom izlaska igre, verovatno nikada nećemo saznati. Možda je brzanje bilo posledica jurnjave za hajpom oko serije na HBO-u? Iako je TLOU imao premijeru pre desetak godina, ovo nije ta igra. Ovo je nova igra, koja tako i izgleda, samo sa istom pričom i scenama. Na PC-u ne radi baš uvek savršeno kao na PS5. Ko ne instalira igru na NVMe, nego na hard-disk, patiće se sa dugim vremenom učitavanja. Srećom, nakon par zakrpa koje su izašle razumno brzo, The Last of Us, na preporučenoj konfiguraciji, radi odlično.

Potrebno: Core i7-4770K / Ryzen 5 1500X, 16 GB, GeForce GTX 970 / Radeon RX 470, poželjan SSD, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i7-8700 / Ryzen 5 3600X, 16 GB, GeForce RTX 2070 Super / Radeon RX 5700 XT, SSD, Windows 10 64-bit

Ova igra je: PC port verovatno najbolje igre

Platforma: Windows, PlayStation 5

Veličina: 100 GB

Studio: Dambuster Studios

Izdavač: Deep Silver

Adresa: deadisland.com

PEGI: 18

93


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama