TEST PLAY
Spin Rhythm XD
Bojan JOVANOVIĆ
1. maj 2023.

Otkako su tvorci muzičko-ritmičkih igara ustanovili da publika više nije spremna da spiska stotinak evra na gomilu plastičnih drangulija (VR headseti se ne računaju), kao da smo u novom zlatnom dobu ovakvih igara. Doživljaj možda nije na nivou klasičnih Rock Band i DJ Hero naslova, jer ne možete da skačete po kući sa instrumentima. Ipak, sada imamo veći izbor inovativnih i povoljnijih igara, kao što je Spin Rhythm XD.

Jedna od najboljih igara iz ritmičko- muzičkog žanra...

Spin Rhythm XD proveo je nešto više od dve godine u Early Accessu. Premisa igre ne može biti jednostavnija: upravljate točkićem podeljenim na plave i crvene segmente i pokušavate da u ritmu muzike hvatate pločice u tim istim bojama koje nezaustavljivo jure niz traku. Igra, zapravo, simulira rotaciju ploče na gramofonu ili točka na CDJ uređajima, pa možete da skrečujete i zavrtite točkić u stranu, što se obilato koristi na svim pesmama. Ima tu još nekoliko odličnih fora i trikova koje ćete naučiti igranjem, poput toga da nakon spinovanja točkić promeni boju tačno na prvu sledeću notu na koju morate kliknuti, a i kada vam u glavu uđe razmak između nota i ceo ovaj šašavi koncept, brzo ćete raditi neke zaista kul manevre. To se vrlo brzo i očekuje od vas da radite, jer igra nije nimalo naivna po pitanju težine. Na primer, već na Hard ćete se ozbiljno znojiti, a onda ćete videti da postoje i Expert i suluda XD težina posle toga, nešto što je rezervisano za majstore ovakvih igara i neverovatna satisfakcija kada konačno ovladate.

Jasno je da ovako nešto opstaje na muzici koja dolazi instalirana. Količina pesama koje ćete dobiti uz Spin Rhythm je impozantna. Čak 60 numera iz svih mogućih pravaca elektronske muzike vas očekuje ovde, od elektro džeza i sintvejva do dabstepa i hausa. Većinski je ovo muzika sa Monstercat „lejbla” i nekoliko sličnih nezavisnih izdavača, pa ne očekujte festivalske „bengere” i mejnstrim. To, doduše, ne znači da je muzički izbor loš, naprotiv. Sve odabrane numere savršeno se uklapaju u igru, brzo ulaze u uši i vrlo brzo ćete naći nove favorite, a možda saznati i šta je, kog vraga, taj komplekstro žanr. Još bitnije, sve je prezabavno za igranje. Interesantno je da su autori odlučili da u punom izdanju zaključaju veći deo soundtracka iza progresije, što, na prvi pogled, deluje kao forsiranje besomučnog igranja. Međutim, otključavanje sadržaja ide veoma brzo. Takođe, pošto su pesme poređane po težini, nove numere dobijaćete paralelno sa napretkom svojih DJ veština. Igra će vas stalno nagrađivati i novim skinovima za točkić, traku, ali i čitav interfejs.

Osim što možete, praktično, sve po interfejsu da menjate i podešavate, niste ograničeni ni na kontrolnu šemu. Podrazumevano je igranje na mišu i tastaturi, ali će igra prihvatiti i sve moguće gamepade i kontrolere. Šlag na torti je podrška za pravu DJ opremu. U našem slučaju, Numark Mixtrack Pro se odlično pokazao kao kontroler za igru, pored, jel’te, alatki za stvaranje rejva po kući. Bukvalno, ako se povezuje sa USB, radiće sa ovom igrom. Kapa dole za programere.

Komuna koja je nastala oko ove igre brzo raste i gotovo da parira onima koje već postoje za igre poput OSU! i Beat Saber. To je pogotovo važno kada se uzme u obzir da igra dolazi sa editorom nivoa i mogućnošću da dodajete svoju muziku. Iako je proces deljenja pesama zakomplikovan, već postoje alatke i aplikacije koje to drastično olakšavaju, čime Spin Rhythm dobija gotovo neograničenu bazu muzike uz koju ćete vrteti točkić i đuskati do sitnih sati.

Stvarnih mana u Spin Rhythm XD zaista nema. Toliko je sjajna igra. Ako bismo baš cepidlačili, trenutno jedino smeta nedostatak multiplayera, jer bi ovako zabavna i originalna stvar bila još bolja ako biste iskustvo mogli da podelite sa društvom na istom PC-u ili online. Mada, sudeći po podršci developera, nije nemoguće da ćemo i to uskoro videti. Sve u svemu, Spin Rhyhtm XD zaslužuje preporuku kao vrata. Za osamnaest evrića dobijate izuzetnu količinu zabave i trenutno jedan od najboljih naslova ovog žanra.

Potrebno: x86 procesor na 2 GHz, 2 GB RAM, DirectX 10

Poželjno: Core i5 / Ryzen 5, 4 GB RAM, GeForce 970 GTX / Radeon RX 470

Ova igra je: ritmičko-muzički DJ naslov

Platforma: Windows, macOS, Switch

Veličina: 10 GB

Studio: Super Spin Digital

Izdavač: Super Spin Digital

Adresa:
spinrhythmgame.com

PEGI: nema

90

Naš video: i.sk.rs/359047


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama