TEST PLAY
Minecraft Legends
Vladimir PISODOROV
1. maj 2023.

Duboko iz utrobe lavom protkanog Nethera, stiže erupcija odvratnih piglinsa. Koristeći magične portale, razbacane širom Overworlda, pedalj po pedalj zauzimaju prostranstva najpoznatijeg kockastog sveta u istoriji kockastih svetova. Naravno da su njegovi tvorci pohrlili vama u zagrljaj, zamolivši vas da ih spasete od najezde prasića iz pakla. Nakon što ste zajahali svog vernog ata i u ruku uzeli mač, krećete u epski obračun koji ćete dugo pamtiti...

Minecraft Legends je akciono- strateška igra, koja donosi više akcije nego RTS elemenata
Opuštajuća zabava, glatko izvođenje i neopterećujući gameplay, pogodak su u metu

Kampanju možete da bistrite sami ili u društvu (do četiri) prijatelja, ali morate da znate da igranje na jednoj konzoli, u režimu split screen, nije moguće. Saveznici međusobno dele dostupne resurse, slobodno birajući šta će i u kom momentu da grade, ali samo ukoliko se nalaze „s one strane žice”. Ako je za utehu, na raspolaganju je neograničena međuplatformska podrška za multiplayer, a to znači da saigrače možete da birate nevezano za sistem koji koriste.

Minecraft Legends trebalo je da bude akciono-strateška igra za jednog ili više igrača, ali se ispostavilo da donosi više akcije, nego RTS elemenata. Umesto komandovanja hordama vernih miniona, koje ćete sami deliti na brigade, popunjavajući ih onako kako vi to želite, očekuje vas upravljanje četom vojnika koje ne možete da „izmešate”. Naređenja mogu da se izdaju određenim tipovima vojnika, to stoji, možete da ih pošaljete i sve odjednom da pohrle na određenu metu ili protivničko utvrđenje, ali da u jednoj skupini imate vojnike različitih rodova nije moguće. Popunu redova možete da obavljate sa, praktično, bilo kog mesta i dovoljno je da postavite „barake” na dohvat ruke, kako biste angažovali regrute. Slična mehanika odnosi se i na manipulaciju građevinama, kada na raspolaganju imate i nešto od skalamerije za opsadu, odnosno, mogućnost da na mapi postavite svojevrsni checkpoint koji ćete koristiti prilikom respawnovanja.

Borbe su jednostavne i, na početku, relativno kratke, da bi, kako igra odmiče, postajale nesrazmerno dugačke i zaguljene (na raspolaganju su četiri težinska nivoa, pa se pronađite). To je zbog toga što piglinsi ne sede skrštenih ruku dok vi slobodno bazate povelikom mapom, već se ukopavaju u svojim utvrđenjima i dovode sve opasnije prašinare u svoje redove. Cilj je da se rešite svih garnizona koji se nalaze na mapi, ali i da uništite sve portale koje bi prasići mogli da koriste za dovlačenje pojačanja i popunu svojih redova. Kada se jednom rešite protivpešadijskih kula i u paramparčad pretvorite barake koje mogu da se nalaze i izvan zidina, put ka portalu vam je širom otvoren. S obzirom na to da ste gotovo uvek brojčano nadjačani, moraćete da koristite gerilske taktike i svesno da žrtvujete određeni deo „ljudstva”, kako biste neometano obavili glavni zadatak. Ovaj princip koristićete, maltene, do kraja, što posle nekog vremena otkriva manjak manevarskog prostora i slobode, neuobičajen za klasične strateške igre.

Svet u kome živite, radite i iznova umirete i rađate se proceduralno je generisan, a to znači da je svaka nova partija drugačija od one prethodne. Segmenti na mapi međusobno se razlikuju po konfiguraciji i tipu terena, ali i vremenskim prilikama. Inače, kada padne noć, očekuju vas krvoločniji, brojniji i agresivniji neprijatelji, koji neretko znaju da se upute na gradove koji se nalaze pod vašom kontrolom (zapravo, nekoliko slučajno razbacanih građevina i hramom u sredini). Tada je zadatak da određeni period izdržite odbijajući talas za talasom neprijateljske žive sile, doduše, uz veliku pomoć koju dobijate od pratećih građevina. Naseobine možete da opašete zidinama (prvo drvenim, a potom i kamenim), postavite kule, zamke, kapije koje samo vi možete da otvorite i na taj način izmanevrišete svoj put do pobede.

Osim ljudstva, resurse predstavljaju i prirodna bogatstva, a u tom segmentu, Minecraft Legends vas stavlja na strašne muke. Pored kristala i zlata, sakupljaćete i drvenu građu, kamenje, ugalj, gvožđe... a sve to ne možete da pronađete na jednom mestu. Naime, svaki segment (autori su ih nazvali, krajnje originalno, biomima) stanište je različitim vrstama resursa, a još jedna otežavajuća okolnost je to što ne možete da ih skladištite neograničeno. Ruku na srce, sa početne lokacije, koja je u isto vreme i baza operacija, možete da obavite nadogradnju građevina, ali i svojih sposobnosti, pa ćete, tako, omogućiti i prostranije magacine, mogućnost da upravljate nešto brojnijom armijom, ali i da pri ruci imate pomagače, „grudvice” energije koje koristite za postavljanje građevina na temelje i sakupljanje resursa. I sa njihovim brojem možete da se igrate, a kako je u buđelaru uvek malo đengi, non-stop ćete biti u prilici da pravite kompromise.

Na početku, na gotovs su samo osnovni tipovi golema, pa proširenje armije morate brzo da obezbedite pomažući saveznicima. Pronalazite ih, na primer, u zombijima i kosturima-strelcima, koje je najpre potrebno da oslobodite od čizme ugnjetača, a potom zajedničkim snagama da zatvorite magična vrata koja vode u Nether. Redosled obavljanja misija krajnje je proizvoljan i iako postoji kampanja i priča, čije „odmotavanje” pratite preko, tehnički ne baš preterano upečatljivih međuscena, ona se nalazi u drugom planu.

S obzirom na to da se radi o igri koja se u fazi razvoja nalazila pet godina, očekivali smo da će u pitanju biti audio-vizuelno čudo od čije kockastosti ćemo pasti u nesvest. Sem glatke animacije, raznolikih bioma i ubavih svetlosnih efekata, sve ostalo je na nivou proseka, ali je to stvar koja nas u celoj priči najmanje brine. Koplja će se ovde lomiti oko strateških elemenata i ne sumnjamo da će ljubiteljima ovog tipa igara para ići na uši od besa. Minecraft Legends nije ništa od onog što su očekivali, jer je akcenat, umesto na RTS elementima, na akciji. Zbog toga smo skloni mišljenju da će se ovaj naslov pre dopasti mlađim i igračima koji ne haju puno za studiozno planiranje poteza, pažljivo raspoređivanje jedinica i korišćenje svake protivnikove mane kao jezička na vagi pobede. Ništa od toga ovde nije prisutno ili je prisutno u tragovima, a to je veliki no-no kada su okoreli ljubitelji žanra u pitanju.

S druge strane, tu je i izostanak pomenute podrške za igranje u lokalu, ali i mali izbor igračkih režima. Pažnju vam skrećemo na to da su autori na raspolaganju ostavili i PvP okršaje. Ovde je podržano sve od „jedan na jedan” do „četiri na četiri” okršaja, s tim da treba da znate da sesiju možete da hostujete sami ili možete da se priključite nekoj od javnih partija. Pod kapom ovog režima nalazi se i trening, gde najviše četiri ljudska igrača mogu da bruse taktiku na jadnom AI-ju.

Kada se već bavimo pričom o dostupnim igračkim režimima, tu je i komplement Lost Legends & Myth, koji su autori osmislili kao hub za pristup DLC-ima koji će se objavljivati na mesečnom nivou. U pitanju su svojevrsne mini-misije, odnosno, mini-režimi igranja koji će početnim uslovima i ciljevima doneti osećaj igranja sa novim špilom karata. Odmah po lansiranju igre na tržište dostupan je doadatak The Portal Pile, u kom igrač ima zadatak da odbrani grad od piglinsa koji nadiru iz tri okolna portala. Oni koji uspešno završe misiju biće nagrađeni skinom za svog herija.

Dođosmo i do podatka da je deo Minecraft Legendsa i sistem mikrotransakcija, kojima se pristupa iz Marketplacea. Pravi novac „menjate” za Minecoine, a njih trošite na kupovinu skinova. Po našem mišljenju, u pitanju je potpuno bespotrebna stvar, naročito u igri koja u osnovnoj verziji košta 40 evra. Dodaci neće uticati na igračev napredak u igri, ali koliko njih će se upecati na priču o tome da je važno biti različit prilikom multiplayer sesija...

Prema Minecraft Legendsu ne treba biti previše kritičan. Opuštajuća zabava koju donosi, glatko izvođenje (barem na Xboxu Serije X) i neopterećujući skup strateških elemenata, pogodak su u metu koji su nenamerni igrači priželjkivali. Tvrdokornim ljubiteljima strategija, ali i Minecraft univerzuma, od pomoći neće biti ni savet da igri daju šansu, iako im je potopila sve nade, jer u njoj, ipak, ima nečeg neodoljivog što će im/nam skrenuti pažnju sa turobne svakodnevnice.

Potrebno: Core i5 na 2,8 GHz, 8 GB RAM, Radeon R9 285 / GeForce GTX 780 / Intel HD 520, DirectX 12, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i5 na 3,4 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 1060 / FX-4100, Windows 11 64-bit

Ova igra je: akciona strategija

Platforma: Windows, Xbox One/SXS, PlayStation 4/5, Switch

Veličina: 7,2 GB

Studio: Mojang Studios/Blackbird Interactive

Izdavač: Xbox Game Studios

Adresa: i.sk.rs/359049

PEGI: 7

75

Naš video: i.sk.rs/359050


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama