TEST PLAY
Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake
Marko VASILJEVIĆ
1. mart 2023.

Ko živi u ananasu na dnu mora? Svako ko je tokom poslednje dve decenije pogledao nekoliko epizoda jedne od najboljih crtanih serija svih vremena, dobro zna odgovor na ovo pitanje. Prve epizode Kockalonea iz Koralova emitovane su, sada već davne, 1999. godine i trenutno su postale logičan predložak za video-igre. Međutim, za razliku od originalnog i svežeg uzora, igre nisu predstavljale nikakav poseban iskorak u bilo kom pravcu, već se, mahom, radilo o klonovima popularnijih naslova sa Sunđerbob oblandom. Najčešće je kopirana franšiza Super Mario, bilo da se radi o platformama ili o karting naslovima. I pored toga, bilo je tu i kvalitetnijih izdanaka, među kojima se ističe Battle for Bikini Bottom iz 2003. koji je izdat i u remasterovanom izdanju 2020. The Cosmic Shake je njihov duhovni naslednik, a izgleda i igra se veoma dobro.

Jurcanje za svemirskim želeom, šibanje žele čudovišta i platformisanje

Priča i dijalozi samo su povod da se prošetamo kroz nivoe, bez nekog preteranog zapleta. Sunđerbob i Patrik, smotani i dobrodušni kakvi jesu, naleteli su na misterioznu sirenu Kasandru i od nje pribavili predmet neverovatne moći. Sapun koji može da ispuni želje. Naši junaci nenamerno prave potpuni pitchwise, jer previše želja uzrokuje cepanje realnosti i prožimanje multiverzuma. Ovaj „originalni” haos poslužio je kao idealan izgovor da se Sunđerbob prošeta kroz sedam različitih nivoa/svetova, od kojih je svaki obojen drugačijom tematikom i čije izazove morate da savladate ako imate nameru da stvari vratite na svoje mesto. Lep dizajn svetova daje svakom nivou da unese svežinu u čitavu priču. Za odlične replike, potpuno u duhu serije, odgovorni su originalni glumci, ali sve ostalo je jurcanje za svemirskim želeom, platformisanje i šibanje žele čudovišta. To sve nije previše naporno, jer nivoi su prilično jasni i dovoljno linearni da se cilj nikad ne gubi iz vida. Borbe sa neprijateljima, takođe, nisu preterani izazov i samo poneki od njih zahteva poseban pristup (jer su osetljivi na udarce samo dok su njihovi napadi na cooldownu). Boss fajtovi nisu teški kao da su omaž Souls igrama, što je u redu, jer ovo treba i deca da igraju.

Osim estetike svetova, menja se i sam Sunđerbob koji dobija nove kostime od Kasandre kako bi se bolje uklopio u nova okruženja. To, ponekad, podrazumeva i neki novi skill. Osim tematskih kostima, koje dobijate igranjem, mogu i da se otključaju i kupe dodatni kostimi, što zahteva lov na dukate kojima otključavate kostim i potom investirate žele (valutu), koga ćete svakako uvek imati i previše. Dodatna kozmetika, nažalost, ne daje nove veštine, bonuse ili unapređenja i čisto je estetska komponenta. Pritom, da biste otključali baš sve kostime, moraćete da se u poznim fazama igre vratite u ranije svetove i sa novim skillovima u arsenalu dosegnete bonus deonice nivoa. Par kostima moguće je dobiti ispunjavanjem side questova. Sve ovo deluje kao jedini podsticaj da se igri vratite kada je jednom već prođete. Ukoliko niste baš nenormalno zaljubljeni u crtani, sumnjamo da će iko uložiti baš toliko truda. Nivoi nisu dosadni, sa povremenim deonicama gde imate mogućnost da jašete ili vozite nešto, što osvežava ustaljenu dinamiku, ali sve ostaje u okvirima već viđenog tokom poslednje dve decenije ovog žanra.

The Cosmic Shake nema „težinu” kao Mario Odyssey niti originalnost Psychonautsa, ali nudi prelepu grafiku koja uspešno prenosi atmosferu i likove iz 2D sveta, kao i 10-15 sati skroz OK zabave za najmlađe. Ukoliko uspete da ih odlepite od Robloxa, Sunđerbob svakako ima šta da ponudi. Pored svega, ozbiljan nedostatak atmosferi igre je odsustvo glasa fenomenalne Vladislave Vace Đorđević i razumemo svakoga kome taj „propust” čini ovaj naslov neigrivim. Ipak, ovo je verovatno najbolja Sunđerbob igra do sada i zaslužuje šansu.

Potrebno: Phenom II X4 925 / Pentium G3320, 4 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon HD 7870, DirectX 11, Windows 7

Poželjno: FX 6300 / Core i5-3570K, 8 GB RAM, Radeon R9 380 / Nvidia GTX 1050 Ti, Windows 10 64-bit

Ova igra je: 3D platformer u svetu Sunđerboba

Platforma:
Windows, PlayStation 4, Xbox One, Switch

Veličina: 10 GB

Studio: Purple Lamp

Izdavač: THQ Nordic

Adresa:
cosmicshake.thqnordic.com

PEGI: 7

73


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama