PRVI UTISCI
Inkbound
Dragan KOSOVAC
1. mart 2023.

Šta bi bila vaša prva reakcija da vam neko kaže da razvojni tim odgovoran za igre Full Throttle Remastered i Monster Train sprema šareni, kooperativni roguelite naslov u čijoj osnovi su potezne borbe? Da li biste se zaustavili na pukom oduševljenju ili biste, kao autor ovih redova, pomislili da je internet nekako počeo da vam čita želje iz podsvesti? Paranoja na stranu, ova igra, koju su u studiju Shiny Shoe naslovili Inkbound, stvarno postoji i njena finalna verzija trebalo bi da se pojavi u prodaji tokom drugog kvartala ove godine.

Šareni, kooperativni roguelite naslov u čijoj osnovi su potezne borbe

Radnja igre smeštena je u Atheneum, magičnu međudimenzionu biblioteku koja sadrži sve priče koje su ikada napisane i koja neprestano raste onako kako u raznim stvarnostima nastaju nova dela. Čarobne platforme u ovom svetu okružene su, naizgled, beskonačnim okeanom mastila iz kojih, ponekad, izađu stvorenja zvana needlesi, koja nemaju niti pero za pisanje, niti dovoljno volje da utiču na svet oko sebe. Ipak, neka od njih imaju dovoljno snage da se upuste u niz borbenih izazova i rizikuju svoje postojanje kako bi postali Inkboundi, spasioci priča koje usled nedovršenosti postaju meta čudovišta od mastila i nestaju u bespućima zaborava.

Dok je okvir pomalo iščašen, prezentacija i gameplay su više nego solidni. Vedri, šareni crtež i stilizovani likovi igre podsećaju na one iz serijala Warcraft ili Torchlight. Sem toga, detaljni portreti tokom dijaloga delovaće svakome ko je video Hades ili Pyre. Meso Inkbounda su roguelite okršaji sa talasima sve moćnijih i brojnijih protivnika. Kako bitke u okviru jedne partije odmiču, tako jačaju i vaše borbene veštine (predstavljene kartama), raste inventar magičnih predmeta koji nose pasivne bonuse, a punite i dva slota za potrošne predmete, kao što su razni napici koji će vam u žaru bitke nadopuniti zdravlje ili manu.

Najbitnija stvar u igri je to što su izazovi kooperativnog karaktera, odnosno, to što ne morate kroz seriju bitaka da idete sami, već sa još maksimalno tri igrača. Dok nema neprijatelja, krećete se u realnom vremenu, ali kada bitka počne, igra prelazi se u takozvani „active combat”, odnosno, simultano potezno izvođenje. Naime, tokom svakog poteza svaki član družine može da obavi specifičnu kombinaciju pomeranja i aktivacije veština iz svog arsenala. Uz dobru komunikaciju sa saigračima, možete da izvedete kombo akcije, gde više igrača prvo debafuje protivnika i bafuje saveznike, a zatim svi istresu što više DPS-a po neprijatelju. Tu su i „telegrafi”, obrisi po patosu koji ukazuju na zone neprijateljskog borbenog dejstva koje će uslediti nakon što svi članovi grupe okončaju svoj potez. Interesantno, neprijatelji imaju dinamičan „aggro”, odnosno, njihove mete se menjaju u realnom vremenu u skladu sa tim ko u timu je koliko jako i koliko puta napadao kog protivnika. Nakon što neprijatelji obave svoj potez, opet je red na vas. Kako igrači ne bi razvlačili bitke, arene u kojima se okršaji odvijaju se iz poteza u potez smanjuju. Tačnije, od oboda ka centru ih postepeno prekriva mastilo koje nanosi sve više i više oštećenja likovima koji stoje u njemu. Sve ovo motiviše igrača da neprestano pazi na pozicioniranje svakog učesnika bitke na ekranu. U praksi, ovaj borbeni sistem impresivno je dinamičan, pogotovo kada se uzme u obzir da se radi o poteznom ostvarenju.

Između partija, dešava se postepena metaprogresija vašeg needlessa, pa polako pojačavate karakteristike, atribute i opremu svog lika. U Inkboundu je trenutno pet klasa, uz obećanje da će do puštanja igre u prodaju biti dodate bar još dve. Takođe, pored otključavanja achievemenata i kozmetike, igra ima sistem dnevnih izazova i kvestova koji bi trebalo da obezbede dugoročnu privlačnost.

Pošto se radi o always-online naslovu (koji nije free to play), krajnji uspeh Inkbounda zavisiće od količine sadržaja koji se nudi igračima i veličine zajednice koja će ispratiti prelazak igre u live fazu. Naš utisak tokom demo perioda bio je veoma pozitivan i nadamo se da će finalna verzija igre dobiti zasluženu pažnju.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama