Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
Dead Space
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. mart 2023.

Kao da nesrećni Callisto Protocol nije dovoljno umro, nego je remasterizovani Dead Space morao da ga ovako surovo dokusuri. Svako ko ove, sistemski skoro identične igre odigra jednu za drugom, dobiće retku priliku da vidi neposrednu, merljivu razliku između magije i jeftinih trikova.

Po kvalitetu i stepenu izmena i dopuna, ovaj remaster stoji rame uz rame sa Resident Evilom 2

Dead Space (2008) bio je jedna od prvih igara iz „šarmantne” faze Electronic Artsa, kada se izdavački gigant aktivno trudio da se dopadne igračima i novinarima. Ovaj odlični survival horror postao je rodonačelnik serijala koji se vinuo do blještavih visina kroz prva dva nastavka, da bi se naprasno ugasio nakon bezveznog trećeg dela. Mrtvi svemir je ostao mrtav u narednoj deceniji, sve do odluke da se prvi deo propusti kroz remasterizacionu mašinu. Capcom je uzeo dobre novce i pobrao odlične kritike istim tretmanom Resident Evila 2, a EA nikad nije bio gadljiv na keš i dobar pres.

Dead Space (2023) po kvalitetu i stepenu izmena i dopuna stoji rame uz rame sa RE 2. Zajedno sa konceptom petnaest godina starog originala, u blender su ubačeni i novi engine, novi glumci i glasovi, a i struktura USG Ishimure je usložnjena organskim povezivanjem paluba. U igri je sada moguće šaltati po volji između kompletiranih sekcija na brodu i, u stilu dobre metroidvanije, istraživati zone koje su vam ranije bile nedostupne.

Razloga za zavlačenje po ćoškovima ima tma, jer je u igru implementiran sistem sigurnosnih razreda za određene palube i kontejnere/ormariće sa resursima. Ono što ne otvorite u prvom prolazu, otvorićete nekoliko sati kasnije, kad podignete clearance i otvorite više paluba. Zero G sekcije iz originala, koje su se svodile na skakanje između predefinisanih tačaka, sada funkcionišu na način sličan nastavcima. Zbog slobodnog manevrisanja u bestežinskom stanju, neke sekcije Ishimure potpuno su redizajnirane, a dva fajta sa Levijatanom sada funkcionišu drugačije (bolje).

Veoma bitna stvar za opštu imerzivnost jeste novi i poboljšani protagonista. Isak Klark, mutava junačina u originalu, sada je dobio glas po uzoru na Dead Space 2 i 3. Daje mu ga originalni autor Ganer Rajt, koji mu ovog puta pozajmljuje i lik. Pored Isaka, isti luksuzni tretman pretrpeli su i svi ostali bitni NPC-i u igri, a uloge nekoliko ključnih likova znatno su produbljene. Isakova gospođa, glavna doktorka na Ishimuri, zbog koje je momak prihvatio ovu deep space ekskurziju, sada ima dosnimljene deonice i dodatni opcioni quest koji bacaju jače svetlo na njihov odnos i nesuglasice. Primetićete i veći broj audio-logova, koji pojašnjavaju ulogu junitološke crkve u katastrofi koja je zadesila nesrećni rudarski brod i obližnju koloniju. Novi Dead Space zbog svega ovoga ima mnogo filmskiji i ličniji karakter, s utegnutijim i smislenijim narativnim tokom.

Dead Space (2023) remasterizovan je u najnovijoj verziji enginea Frostbite, koji je omogućio da Ishimura definitivno prodiše u svakom smislu. Količina vizuelnih unapređenja je enormna, a meni se najviše svidela dodatna „modularnost” nekromorfova. Pored kidanja udova, esencijalnog načina za eliminaciju mutanata, paljba po njima sada proizvodi i efekat odvaljivanja tkiva i guljenja kože. U ovom poslednjem prednjači redizajnirani force gun, koji sada funkcioniše kao energetska sačmara koja prosto guli mobove. Napredak tehnologije konačno je omogućio Dead Spaceu da postane festival morbidarije i creva kakav je oduvek pretendovao da bude.

Kao i u slučaju, bezmalo, svih AAA naslova u poslednje dve godine, PC verzija ovog remastera je najgora opcija zbog Denuvo DRM-a koji obara performanse i izaziva nasumično seckanje. Ja sam je igrao na PlayStationu 5, gde je sve teklo kao po loju, što preporučujem svakome ko je u mogućnosti. PC je decenijama bio najbolja opcija za elitno igranje, a sada lagano postaje preskupa, iritantna gnjavaža u kojoj veliki izdavači balansiraju na žicama naših živaca.

Potrebno: Ryzen 5 2600X / Core i5-8600, 16 GB RAM, Radeon RX 5700 / GeForce GTX 1070

Poželjno: Ryzen 5 5600X / Core i5-11600K, 16 GB RAM, Radeon RX 6700 XT / Geforce RTX 2070

Ova igra je: rimejk survival horor igre iz 2008. godine

Platforma:
Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Veličina: 50 GB

Studio: Motive

Izdavač: Electronic Arts

Adresa: i.sk.rs/358950

PEGI: 18

88


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama