Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
Dead Space
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. mart 2023.

Kao da nesrećni Callisto Protocol nije dovoljno umro, nego je remasterizovani Dead Space morao da ga ovako surovo dokusuri. Svako ko ove, sistemski skoro identične igre odigra jednu za drugom, dobiće retku priliku da vidi neposrednu, merljivu razliku između magije i jeftinih trikova.

Po kvalitetu i stepenu izmena i dopuna, ovaj remaster stoji rame uz rame sa Resident Evilom 2

Dead Space (2008) bio je jedna od prvih igara iz „šarmantne” faze Electronic Artsa, kada se izdavački gigant aktivno trudio da se dopadne igračima i novinarima. Ovaj odlični survival horror postao je rodonačelnik serijala koji se vinuo do blještavih visina kroz prva dva nastavka, da bi se naprasno ugasio nakon bezveznog trećeg dela. Mrtvi svemir je ostao mrtav u narednoj deceniji, sve do odluke da se prvi deo propusti kroz remasterizacionu mašinu. Capcom je uzeo dobre novce i pobrao odlične kritike istim tretmanom Resident Evila 2, a EA nikad nije bio gadljiv na keš i dobar pres.

Dead Space (2023) po kvalitetu i stepenu izmena i dopuna stoji rame uz rame sa RE 2. Zajedno sa konceptom petnaest godina starog originala, u blender su ubačeni i novi engine, novi glumci i glasovi, a i struktura USG Ishimure je usložnjena organskim povezivanjem paluba. U igri je sada moguće šaltati po volji između kompletiranih sekcija na brodu i, u stilu dobre metroidvanije, istraživati zone koje su vam ranije bile nedostupne.

Razloga za zavlačenje po ćoškovima ima tma, jer je u igru implementiran sistem sigurnosnih razreda za određene palube i kontejnere/ormariće sa resursima. Ono što ne otvorite u prvom prolazu, otvorićete nekoliko sati kasnije, kad podignete clearance i otvorite više paluba. Zero G sekcije iz originala, koje su se svodile na skakanje između predefinisanih tačaka, sada funkcionišu na način sličan nastavcima. Zbog slobodnog manevrisanja u bestežinskom stanju, neke sekcije Ishimure potpuno su redizajnirane, a dva fajta sa Levijatanom sada funkcionišu drugačije (bolje).

Veoma bitna stvar za opštu imerzivnost jeste novi i poboljšani protagonista. Isak Klark, mutava junačina u originalu, sada je dobio glas po uzoru na Dead Space 2 i 3. Daje mu ga originalni autor Ganer Rajt, koji mu ovog puta pozajmljuje i lik. Pored Isaka, isti luksuzni tretman pretrpeli su i svi ostali bitni NPC-i u igri, a uloge nekoliko ključnih likova znatno su produbljene. Isakova gospođa, glavna doktorka na Ishimuri, zbog koje je momak prihvatio ovu deep space ekskurziju, sada ima dosnimljene deonice i dodatni opcioni quest koji bacaju jače svetlo na njihov odnos i nesuglasice. Primetićete i veći broj audio-logova, koji pojašnjavaju ulogu junitološke crkve u katastrofi koja je zadesila nesrećni rudarski brod i obližnju koloniju. Novi Dead Space zbog svega ovoga ima mnogo filmskiji i ličniji karakter, s utegnutijim i smislenijim narativnim tokom.

Dead Space (2023) remasterizovan je u najnovijoj verziji enginea Frostbite, koji je omogućio da Ishimura definitivno prodiše u svakom smislu. Količina vizuelnih unapređenja je enormna, a meni se najviše svidela dodatna „modularnost” nekromorfova. Pored kidanja udova, esencijalnog načina za eliminaciju mutanata, paljba po njima sada proizvodi i efekat odvaljivanja tkiva i guljenja kože. U ovom poslednjem prednjači redizajnirani force gun, koji sada funkcioniše kao energetska sačmara koja prosto guli mobove. Napredak tehnologije konačno je omogućio Dead Spaceu da postane festival morbidarije i creva kakav je oduvek pretendovao da bude.

Kao i u slučaju, bezmalo, svih AAA naslova u poslednje dve godine, PC verzija ovog remastera je najgora opcija zbog Denuvo DRM-a koji obara performanse i izaziva nasumično seckanje. Ja sam je igrao na PlayStationu 5, gde je sve teklo kao po loju, što preporučujem svakome ko je u mogućnosti. PC je decenijama bio najbolja opcija za elitno igranje, a sada lagano postaje preskupa, iritantna gnjavaža u kojoj veliki izdavači balansiraju na žicama naših živaca.

Potrebno: Ryzen 5 2600X / Core i5-8600, 16 GB RAM, Radeon RX 5700 / GeForce GTX 1070

Poželjno: Ryzen 5 5600X / Core i5-11600K, 16 GB RAM, Radeon RX 6700 XT / Geforce RTX 2070

Ova igra je: rimejk survival horor igre iz 2008. godine

Platforma:
Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Veličina: 50 GB

Studio: Motive

Izdavač: Electronic Arts

Adresa: i.sk.rs/358950

PEGI: 18

88


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama