TEST PLAY
The Pale Beyond
Aleksandar ĐURIĆ
1. mart 2023.

Jedna od prvih asocijacija kada vidite ovu igru svakako je roman Dena Simonsa „The Terror”, odnosno, serija TV mreže AMC, kao i Frostpunk. Naš „avatar” je kapetan parobroda „The Temperance”, koji se, na ekspediciji istraživanja južnog pola, zaglavljuje u ledu i potom tone, te se upuštate u jednogodišnje putovanje preko zaleđene pustare ka tački spasa. Autori, sa druge strane, ističu nadahnuće stvarnim arktičkim ekspedicijama, poput one Ernesta Shackletona i broda „Endurance”, koji je 1915. godine potonuo pod sličnim okolnostima. Rezultat je naslov koji napeto dočarava arktičko-mornarske muke.

Posadu broda Temperence čini dvadesetak kvalitetno i dopadljivo napisanih likova

Radnu snagu, sa jedinstvenim ličnostima, čini dvadesetak članova posade: mornari, izviđači, inženjeri i naučnici. Napetost podiže, između ostalog, i to što svako od njih može da pogine. Žonglirate sa (malobrojnim mogućim) zaduženjima raspoloživih radnika, decorumom („civilizovanost” posade) i dva resursa: hrana i gorivo za pećnicu, koje svi članovi posade mogu da prikupljaju. Na kraju svake nedelje određujete sledovanja, što direktno utiče kako na zdravlje likova, koji mogu da postanu promrzli ili izgladneli i obole od skorbuta, tako i na decorum. Ekspedicija će se i okončati ako ponašanje posade spadne na nivo divljaštva. Drugi značajan faktor za decorum jesu odluke koje donosite kroz razgovore sa članovima posade, a koji će svakog jutra dolaziti sa savetima i zahtevima u vezi sa unapređenjem života na ekspediciji, koji neretko zahtevaju utrošak dragocenih radnika (ili nečeg drugog), a koje biste radije poslali da sakupljaju hranu ili gorivo. Sve je isprepletano.

Rastuća težina igre regulisana je padom temperature sa smenom hladnog leta i nemilosrdne zime, što, u suštini, znači da će biti sve više promrzlih, a samim tim i manje radnika za lov i druge aktivnosti. Zato je brodski lekar vrlo važan lik. Naime, oni (kao i izgladneli) će preminuti ako im se u roku od dve nedelje ne pruži pomoć, a caka je u tome što iz „bolnice” neće moći da sakupljaju resurse te nedelje. Naučnici, skauti i inženjeri imaju i dodatne funkcije - pripremanje napitka koji trenutno leči povređene, istraživanje okoline u cilju lova, te „naprezanje” pećnice da te nedelje bolje greje (odnosno, izleči par promrzlih).

Ovim smo opisali, manje-više, čitavu osnovnu gameplay „petlju” ovog naslova, ali, iako je mehanika, načelno, jednostavna, igra je dovoljno učestalo osvežava. Recimo, u nedelji pre nego što „Temperance” potone, pred vama je dilema koliko ćete članova posade poslati na prenošenje zaliha u kamp na ledu, a koliko njih će sakupljati unapređenja za lov i pećnicu iz skladišta. Odnosno, da li da uoči zime ostanete na otvorenom ledu radi lova ili da ne rizikujete otapanje i vreme iskoristite da preselite kamp. Tu su i posebni, set-piece događaji, kao onaj u nedelji kad je pećnica na pragu eksplozije ili susret sa morskim leopardom. Zbog toga, The Pale Beyond je igra jednostavne osnove, ali uzbudljivog i nepredvidivog sadržaja - prava, arktička avantura.

Drugi važan aspekt ove igre je onaj narativni. Konverzacije i, generalno, čitanja ima puno, a pisci su obavili vrlo dobar posao. Svi članovi posade su kvalitetno i dopadljivo napisani. Postepeno ih upoznajete u toku putovanja, a pogotovo osmoro njih koji čine „main cast”. Mada je sam tok priče zacrtan, vaši odnosi sa njima to nisu. Njima ne izdajete naređenja, već stičete lojalnost donošenjem odluka za koje se zalažu, slaganjem sa njihovim stavovima i slično, a stepen lojalnosti najviše utiče na dostupne krajeve igre (uključujući varijacije, ima ih čak 34). Replay value je prilično visok i zbog obilja detalja o narativu i posadi koje ne možete da saznate iz jednog prelaza.

Takođe, važan element priče je i misterija u pozadini događaja. Naime, finansijer ekspedicije je „privatni dobročinitelj” nepoznate motivacije, a naš inicijalni zadatak da pronađemo izgubljeni brod „The Viscount”, koji je nestao pet godina ranije na istraživačkoj misiji. Šta se desilo sa „Viscountom”, videćete ukoliko pregrmite ledeni pakao.

Potrebno: Core i5, 4 GB RAM, DirectX 10 grafička kartica, Windows 7

Ova igra je: mešavina narativne avanture i potezne menadžerske igre koja prati arktičku ekspediciju

Platforma: Windows

Veličina: 2,7 GB

Studio: Bellular Studios

Izdavač: Fellow Traveller

Adresa: bellular.games

PEGI: nema

76


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama