TEST PLAY
Metroid Prime Remastered
M. KUZMANOVIĆ
1. mart 2023.

Februar, generalno monoton mesec zbog sporog varenja sarme, ruske salate i kuvane rakije, nekad ume i da iznenadi. Nakon što je Bethesda najavila i istog dana na tržište lansirala Hi-Fi Rush, isti potez povukao je i Nintendo. Metroid Prime Remastered je ušminkana verzija jedne od najboljih igara na konzoli Nintendo Game Cube. Ova, dvadeset dve godine stara poslastica sada je optimizovana za Switch i spremna za gloriozni 1080p u 60 fps. Ovo joj nije prvi tretman ovog tipa - 2008. godine bila je deo remasterizovane Metroid Prime trilogije za Nintendo Wii. Prime je sada došao sam, mada već kruže glasine da su u pripremi i drugi remasteri ove blagougodne franšize.

Dvadeset dve godine stara poslastica u novom ruhu, optimizovana za Switch

Metroid Prime je, valjda, peta od jedanaest glavnih Metroid igara, ali je druga u narativnom toku sage o Samus Aran i njenoj borbi sa karakondžulicama koje sisaju energiju iz svega živog. To je čini dobrim izborom za svakog ko želi da sazna nešto više o jednoj od prvih gejming franšiza koja se prelila iz Japana u globalne okvire i postala mini-fenomen. Potrebno je samo da imate Switch, jer kod Nintenda nema multiplatformnosti kao (odnedavno) kod Sonija.

Ovaj, hronološki drugi, Metroid počinje tako što Samus sleće na piratsku fregatu u orbiti planete Tallon IV, odakle je zavijao SOS signal. Gospoda pirati su vršili svakakve eksperimente sa florom i faunom, dok ti eksperimenti nisu razbili staklo i pojeli pirate. Nakon kraćeg šibanja koje služi kao tutorijal, Samus biva pogođena nečim što joj resetuje borbene sposobnosti i opremu, te avanturu nastavlja na površini planete. Tek tu njene peripetije počinju properly.

Metroid Prime Remastered kombinacija je pucačine i prostorne avanture sa progresivnim napretkom i velikim brojem inicijalno zatvorenih zona koje gradualno postaju dostupne. Zbog ove igre, njenih prethodnika i naslednika (ali i serijala Castlevania) imamo izraz metroidvania, ako je nekome tako lakše da pojmi formu igre. Kroz džunglu, drevne ruševine, postrojenja, laboratorije i veliki broj tajnih soba i drugih čuda, Samus će bauljati, boriti se i skeniranjem popunjavati bazu podataka o ljudima, događajima, loreu i istoriji rase koja je naseljavala Tallon IV. Ovo je igra starog kova, koja računa na igračevu radoznalost i želju za istraživanjem, te vam neće nametati kuda treba da idete i šta tamo da radite. Sve ćete morati da percipirate organski, „čitajući” znakove u okolini, eksperimentišući sa opremom i vraćajući se u zone koje ste ranije posetili da vidite da li je sada moguće proći kroz ona zamandaljena vrata.

Navigacija u kompleksnom lavirintu, prepunom prečica, skrivenih prolaza i poveznica je okosnica igre, dok je pucačka akcija sekundarna. Dizajn okruženja je pravo remek delo organske prostorne povezanosti i pravo je čudo kako je to bilo moguće izvesti bez pauza za učitavanje na primitivnoj konzolici, poput Game Cubea. Switch se, razumljivo, odlično snalazi, a rezerva snage iskorišćena je za teksture visoke rezolucije i veću frejmažu.

Tokom igre, prikupljaćete nove vrste energetskog oružja, koje pored borbenog dejstva, imaju i funkciju otvaranja određene klase prolaza, mada ćete za gro „zavlačenja” koristiti Samusinu sposobnost pretvaranja u metalnu loptu. Ova, tzv. Morph Ball, može da se nadogradi bombama, boosterom za ubrzavanje i spider-augmentom za kačenje na specijalne površine. Igra vam prilično polako dozira jedan po jedan novitet, dajući vam sledeći apgrejd tek kad vam stari „legne”. U drugoj polovini igre, kada se nafilujete dodacima, oružjem i dodatnim vizirima za oklop (termalni i X-ray), imaćete zaista širok dijapazon za navigaciono i borbeno eksperimentisanje, posebno tokom odličnih boss fajtova.

Metroid Prime Remasteru zamerio bih samo jednu stvar - arhaično snimanje pozicije koje se obavlja u specijalizovanim sobama. Ako ne pazite šta radite, lako možete da izgubite sat i kusur progresa, što nije dobro za mentalnu stabilnost vas i okoline u dometu vašeg glasa.

Potrebno: Nintendo Switch

Ova igra je: remasterizovana verzija jedne od najboljih igara sa konzole Nintendo Game Cube

Platforma: Switch

Veličina: 6,8 GB

Studio: Retro Studios

Izdavač: Nintendo

Adresa: i.sk.rs/358952

PEGI: 12

90


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama