TEST DRIVE
Asus ROG Rapture GT-AX11000 Pro
ROG-a i igara
Dejan PETROVIĆ
1. oktobar 2022.

U prošlom broju (SK 9/2022, i.sk.rs/31492) pisali smo naširoko o Asusovom ruteru ROG serije koji je dotakao plafon sa performansama. Isto važi i za cenu. Za one kojima je pomenuta zver preskupa, a koji i dalje vrebaju kako da dopune svoje ROG jedinice, možda se rešenje krije u ovom ruteru. Model koji svojom oznakom sugeriše da i dalje govorimo o premium uređaju, u odnosu na jačeg brata ne zaostaje mnogo. Sud o tome da li je ovaj Asus dovoljno dobar da upotpuni vaš asortiman ROG uređaja možda donesete baš nakon ovog teksta.

Asus se odlučio za varijaciju na temu, ako ovaj ruter gledamo kroz prizmu pomenutog iz prošlog broja. I dalje imamo poveliko robusno plastično crno kućište, rekli bismo, istog osnovnog dizajna. Zapravo, na prvi pogled, jedina vizuelna razlika se ogleda u poklopcu i dizajnu osvetljenja ROG logoa. Ovde je to, po nama, interesantnije rešeno. Deo poklopca koji je kod prethodnog modela bio od klirita sa LED trakom sa strane, ovde je rešen sa blagim reljefom. Sam ROG logo je formiran od sitnih ROG slova, jedno do drugih koja se kod isključenog rutera stapaju sa ostatkom poklopca. Tek kada se ruter uključi dobija se prepoznatljiv višebojni logo na kakav smo navikli. Za ostatak dizajna nema nam druge nego da se ponavljamo. Na istom mestu je panel sa osam LED koje govore o statusima uređaja. U odnosu na prethodnika, LED o 6G je ovde zamenjena sa WPS.

Zadnji panel se sastoji iz ... više panela. Počećemo od zasečenog ugla koji svoj sadržaj nije promenio. Tu su DC priključak strujnog adaptera, prekidač za uključivanje i po jedan USB 2.0 i 3.0 port. Veći panel sadrži reset taster, četiri gigabitna LAN priključka i jedan 2,5-gigabitni. Iza antene u nastavku je ovaj put samo jedan 10-gigabitni port. Oba ova dva „protočnija” priključka se mogu konfigurisati kao WAN ili LAN, u zavisnosti od potrebe. Agregacija linka i balans opterećenja su takođe podržani. Ruter je u stanju da barata sa masnim protokom, ili isto takvim linkom ka svetu. Mi i dalje sanjamo jedan takav link. Zadnji panel (ili možda sada već bočni) završavamo sa dva tastera WPS i LED.

Po obodima su poređane iste antene kao na jačem modelu i, rekli bismo, istog dizajna. Model iz naslova je ostao uskraćen za jedan frekventni opseg (onaj na šest gigaherca). Ako su ova tri prisutna uopšte malo. Elem, kao IEEE 802.11ax uređaj, ruter donosi protok od 1148 megabita u sekundi na 2,4 gigaherca. Preostala dva opsega su na po pet gigaherca sa po 4804 megabita u sekundi. Možemo da vidimo da je ruter zapravo delimično skresana varijanta Prvog vojnika Republike. Treba znati da postoji model bez „Pro” u oznaci i u drugačijem kućištu. Ovaj model nema 10-gigabitni port, ima slabiji hardver, a drugačije su i neke sitnije tehnikalije. Najzanimljivija stavka zbog koje je „Pro” u nazivu zaslužen, po nama, jeste prošireni U-NII-4 spektar. Ruter iz naslova podržava kompletan opseg na pet gigaherca, što će reći i 5,9 gigaherca. Iz toga proizilazi da nam je dostupno čak tri kanala sa širinom od po 160 megaherca, gde je poslednji oslobođen od DFS (dynamic frequency selection), što će reći da nema mešanja sa radarskim signalima. Ako ovo prevedemo na razumljiv jezik, videćemo da je ovaj ruter u stanju da radi sa velikim protokom i stabilnošću, ali i sa većim dometom. Po ovoj tehnici, GT-AX11000 Pro je ispred i rutera iz prošlog broja za koga smo rekli da „nema dalje”. Inače, spektar na pet gigaherca nije kompletno dostupan za upotrebu u lokalnoj mreži, jer jedan deo raspona, na primer, koriste i doppler radari koje koristi policija. Da sve ne bude tako bajno, potrebno je da je i klijent sposoban za dodatne raspone frekvencija, što je neka druga priča.

Hardver pod haubom prati gore navedeno. Za upravljanje periferijama zadužen je dvojezgarni 64-bitni CPU sa taktom na dva gigaherca. Na raspolaganju su mu 256 megabajta fleš memorije i gigabajt DDR4 RAM-a. Asus je vrlo verovatno zadržao hardver jačeg modela, ali preciznijih podataka o hardveru nema.

Kao pravi ROG uređaj, Asus je upakovao AiMesh uz AiProtection tehnike. Gejmerski deo naravno donosi Game Boost, Game radar, WTFast, UU Bost, ROG_First i OpenNAT. O svim ovim tehnikalijama smo naširoko pisali u poslednje vreme i nećemo se ponavljati. Standardne tehnike koje donosi IEEE 802.11ax standard su, naravno, tu, a isto važi i za zaštitne mehanizme, UTF-8 SSID, mrežu za goste i još gomilu toga.

Korisnički interfejs se nije menjao, što se odnosi i na sve funkcije, koncepciju menija i drugo. Nas je malo interesovao deo pod Wireless i General. Širina kanala od 160 megaherca se posebno uključuje za svaki od opsega na pet gigaherca. Takođe, tu je i opcija da se koriste i DFS kanali. Smart Connect kao opcija dolazi isključen. Na prvi pogled, rekli bismo da je sve ostalo na svom mestu. Isto se odnosi i na aplikaciju za mobilni. O samom interfejsu je bilo reči u prethodnom broju i nema smisla ponavljati se iz broja u broj.

Vrlo smo zadovoljni ruterom. Od Asusove ROG serije se ne očekuje prosek. Igrači će znati da cene slobodu u saobraćaju koju pruža ovaj ROG, što znači manji ping, ali ne samo to. Naravno, ruter može da se koristi i u non-gaming okruženju. Sposobnost da barata velikim protocima, što žično, što bežično, postavlja ga kao idealan izbor za mnoga „ozbiljna” scenarija. Ovaj ruter neće izneveriti očekivanja čak ni osrednjih poslovnih sistema.

GALERIJA

Tip uređaja: Wi-Fi 6 IEEE 802.11b/g/n/ac/ax ruter

Osnovno:
1148 Mbit/s @ 2,4 GHz,
2 × 4804 Mbit/s @ 5 GHz,
1 × 2,5-gigabit WAN,
1 × 10-gigabit WAN/LAN,
4 × gigabit LAN,
1 × USB 2.0,
1 × USB 3.0,
AiMesh

Proizvođač:
Asus (rog.asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama