TEST DRIVE
Synology RackStation RS422+
Zvezda večeri - DSM
D. PETROVIĆ
1. oktobar 2022.

Synology svoja mrežna skladiša u „desktop” varijanti označava prefiksom DS (DiskStation). Iste takve uređaje namenjene za ugradnju u ormar (rack) označava sa RS (RackStation). Ako su DiskStation NAS (network attached storage) uređaji namenjeni kućnim i manje do srednje velikim poslovnim okruženjima, RackStation modeli su namenjeni velikim sistemima, najčešće kao deo konfiguracije servera. Mi do sada nismo imali prilike da pišemo o RS seriji mrežnih skladišta, što ispravljamo ovom prilikom.

Model sa oznakom RS422+ je mrežno sladište namenjeno za ormar, i kao takvo je lišeno neke estetike. Synology je čak ostavio neobojen pocinkovani lim kućišta (sem crne prednje maske). Ovo naravno nije nikakav propust jer ovakvi uređaji nisu izloženi pogledu, a još manje divljenju njihovom izgledu. Format kućišta je „1U”, dakle visine 1,75 inča, tj. 44,45 milimetara. Za montažu, Synology je dostavio sve neophodne nosače i šrafove. Ovde mislimo na šrafove za pričvršćavanje diskova i nosače (pre držače) koji omogućavaju ubacivanje i izvlačenje NAS-a iz Rack-a, ali i pričvrćavanja NAS-a za sam ormar. Za samu ugradnju u 2-post rack od 19 inča, tu su po dva klina sa strana. NAS se naprosto uvuče u ormar u odgovarajuće šine. Za 4-post potrebno je dokupiti odgovarajući kit. S obzirom na prirodu samih rack-ova (ormara), razumljiva je odluka proizvođača da se napajanje nalazi unutar kućišta, dok se na električnu mrežu priključuje klasičnim kablom.

Sa zadnje strane su tri ventilatora prečnika 40 milimetara koji su tako postavljeni da pokrivaju celu širinu uređaja i sav vazduh potiskuju kroz NAS, preko diskova, ali i napajanja, napolje. Ventilatori su izuzetno tihi, iako imaju više brzina. NAS na raspolaganje stavlja dva gigabitna Ethernet porta, kao i mogućnost eventualne nadogradnje 10-gigabitnim portom putem mrežne kartice. O ovome je već bilo reči u tekstu o DS1522+ u prošlom broju (i.sk.rs/31494). S obzirom da je pomenuta kartica namenska, to jest, nema je kod third-party (nezavisnih) proizvođača, njena cena trenutno ide u nebesa - 150 dolara.

Na pozadini su još ’Reset’ taster, USB 3.2 Gen 1 priključak, kao i konzolni COM port. Prema nekim podacima dostupnim na mreži, smisao samo jednog USB priključka pre govori da mu je namena za korišćenje uz UPS, nego kao dodatno mrežno proširenje ili veza sa štampačem.

Prednji panel prekrivaju četiri fioke sa istim načinom bravljenja kao kod pomenutog DS1522+. Sve četiri dolaze sa plastičnim bravicama i dva ključa za njih. Fioke dozvoljavaju ugradnju 3,5-inčnih SATA hard-diskova ili 2,5-inčnih SATA SDD-ova ili hard-diskova. Za uređaje manjeg formata potrebno je dokupiti adaptere. Iznad fioka sa leve i desne strane su otvori kroz koje cirkuliše vazduh koji hladi diskove i sam uređaj. Sredina iznad diskova donosi taster za uključivanje uređaja i njegovu prateću LED. Do njih je još jedan ’Reset’ taster, a za njim idu četiri statusne LED, za svaki disk po jedna. Zatim tu je ’Mute’ taster i na kraju LED koja govori o statusu samog NAS-a.

NAS pokreće 64-bitni Ryzen R1600 čija četiri jezgra kucaju na 2,6 gigaherca, a koja se mogu „poterati” do 3,1 gigaherca. Procesor na raspolaganju ima (samo) dva gigabajta DDR4 RAM-a. Odluka da se ne omogući dogradnja memorije modulima kakva je uobičajena na mnogim „kućnim” NAS-ovima možda može dovesti do određenih usporavanja pri radu, na duže staze. Tek, na ovom Rack Station nema ni M.2 modula za keširanje. Ono što je Synology implementirao kod memorije jeste ECC (error correcting code) memorijski čip (dodatni, peti) čija je uloga da proverava podatke koji ulaze ili izlaze. Ne treba da pojašnjavamo koliko je prisustvo ECC-a bitna stvar, pogotovo za podatke koji se pohranjuju tokom cele godine pa i duže.

NAS kao interne formate fajl sistema diskova prihvata Btrfs i ext4. Za eksterne, spisak se proširuje sa ext3, FAT32, NTFS, HFS+ i exFAT. Ako govorimo o RAID konfiguraciji diskova dostupni su Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 i RAID 10. Sistem dozvoljava do 64 interne particije, gde je najveća veličina jedne particije 108 terabajta. Synology je, naravno, omogućio i mnoge mrežne protokole, poput SMB, AFP, NFS, FTP, WebDAV, CalDAV, iSCSI, Telnet, SSH, SNMP i VPN. Dva Ethernet porta mogu da se koriste u formi link agregacije, te dobiti nekih 220 megabita u sekundi. Synology Drive dolazi uz NAS kao potpuno besplatan oblačni lični servis.

Instalacija DSM-a (Disk Station Manager) nije protekla u najboljem redu, te smo morali da je preuzmemo sa zvaničnih stranica i instaliramo sa računara, što je u suštini postupak koji bi u krajnjoj liniji rezultirao isto. O DSM-u smo i ranije naširoko pisali, pa i u prošlom broju. Uglavnom, u pitanju je možda i najbolji NAS menadžer na tržištu. Softver vizuelno donosi korisničko iskustvo kakvo imamo na desktop računarima, sa prozorima, vidžetima, ikonicama. Preskočićemo ovaj put silna nabrajanja. Rack Station je pokušao da migrira podešavanja sa DS1522+ koja su ostala na našem nalogu. S obzirom da smo tamo imali M.2 SSD za keš, ovde nam je prijavio grešku jer toga na RS422+ nema. Problem smo rešili za tren oka, ali treba znati da može da se pojavi ako prelazite sa jednog modela NAS-a na drugi.

Šta reći za RS422+? Postoje određeni nedostaci koje smo pomenuli, a jedan je mala količina radne memorije, ali je plus jer dolazi sa ECC. O kvalitetu uređaja ne treba trošiti reči. Ipak, zvezda večeri je svakako DSM.

GALERIJA

Tip uređaja: NAS (mrežno memorijsko skladište)

Osnovno: 4 × 3.5” SATA HDD ili 2,5” SATA HDD/SDD,
2 × gigabit Ethernet,
USB 3.2 Gen 1

Proizvođač:
Synology (synology.com)

Uvoznik:
Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama