VREMENSKA MAŠINA
Roboti i jubileji
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. oktobar 2022.

Dvanaestog oktobra, proglašeno je rođenje šest milijarditog stanovnika planete Zemlje - doduše, radi se o statističkoj proceni, a ne o egzaktnom podatku. Dvadeset sedmog oktobra, u terorističkom napadu u jermenskom parlamentu, pored premijera Vazgena Sargasjana i predsednice skupštine, gine još šest poslanika. Trideset prvog oktobra, rimokatolička crkva i nekoliko protestantskih crkava potpisuju zajedničku „deklaraciju o doktrini opravdanja”, čime su pokušali da usklade doktrinarne protivrečnosti o prirodi vere i spasenja koje su ih mučile stotinama godina.

Oktobra 1999. slavimo jubilej - petnaest godina sa vama! Umesto da sedimo na lovorikama i pijemo Stomakliju, jubilej slavimo tonom zanimljivih tekstova. Pišemo o prototipu robota usisivača, kome je od te najave do današnje potrošačke dostupnosti trebalo deceniju i po razvoja. Kolega Rodoljub Ilić piše o bezbednosti na mreži, što je tema koja je u prvoj deceniji XXI veka dobila prvorazredni značaj. Pišemo i o „internet savetovalištu za mlade”, koje se nije bavilo pitanjima širokopojasnog pristupa, već psihološkoj pomoći mladima pogođenim raznovrsnim krizama na našim prostorima.

Igra meseca je Command&Conquer: Tiberian Sun, ali ne zbog kvaliteta, već zbog hajpa koji je bio izrazit. Kao nastavak (tada) najvoljenijeg real-time strateškog serijala, Tiberian Sun je bio razočaranje u svakom pogledu. Opisujemo i osrednje naslove, kao što su Braveheart, Shadow Man, Darkstone i NBA Inside Drive 2000, ali i moćni Discworld Noir i Mig Alley. Naposletku, donosimo prikaz konzole SEGA Dreamcast, kojom smo poprilično oduševljeni.

oktobar 2004.

Trećeg oktobra, prva epizoda TV serije „Očajne domaćice” (Desperate Housewives) premijerno se prikazuje na američkoj televiziji ABC. Devetnaestog oktobra, tim speleologa stiže do dna pećine Krubera, čija dubina od 2080 metara je čini najdubljom pećinom na planeti. Dvadeset petog oktobra, Fidel Kastro, predsednik Kube, obznanjuje zabranu novčanih transakcija koje uključuju američki dolar.

Opet jubilej, ovoga puta dvadesetogodišnji. nu stranu, na kojoj je kolažno oko sastavljeno od pojedinačnih naslovnica, štampamo u tri različite varijante sa sitnim razlikama, na polzu kolekcionara. Broj ima čak dve stotine strana i donosi planinu zanimljivih tema, među kojima prednjače osvrti na neke od naših istorijski najznačajnijih tekstova. Nakon 14. godina, BBS Politika šaljemo u zasluženu penziju, ovenčanog slavom, ali beznadežno zastarelog usled širenja broadbanda u Srbiji. Od hardverskih tema, možda je najinteresantniji premijerni prikaz procesora AMD Sempron 2500+, koji je u desktop konfiguracijama budžetski orijentisanih korisnika zamenio Duron.

Za igru meseca, u nedostatku bolje ideje, proglašavamo The Sims 2. Na stranicama rubrike Test play sukobljavamo ShellShock Nam’67 i Conflict Vietnam, pri čemu druga igra ostvaruje ubedljivu pobedu (86 vs 52). Rat nastavljamo u Normandiji, donoseći konstruktivnu kritiku igre D-Day, a tu je i Call of Duty: United Offensive, ekspanzija za odlični, prvi CoD. Našlo se mesta i za Silent Hill 4: The Room, Summer Games 2004, Richard Burns Rally, Beyond Divinity i druge naslove.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama