INTERNET
.rs : Saradnja eUprava i Pošte Srbije • Uskoro mRFZO aplikacija • Open Balkan ePutarina • Sajber ratovi u komšiluku
Oprez nije na odmet
Dušan DINGARAC
1. oktobar 2022.

Javno preduzeće Pošta Srbije i Kancelarija za IT i eUpravu potpisali su novi sporazum o saradnji. Njihova dosadašnja saradnja uključivala je i korišćenje DDC od strane Pošte, ali i korišćenje šaltera na preko hiljadu petsto lokacija u Srbiji za pružanje usluga eUprave, poput izdavanja potvrda i nekih stvari koje nije moguće obaviti putem računara i telefona.

Prema novom ugovoru, Pošta će postati produžena ruka elektronske uprave u komercijalnom sektoru
U okviru inicijative Otvoreni Balkan, trebalo bi da zaživi novi sistem naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji

Prema novom ugovoru, Pošta će postati produžena ruka elektronske uprave u komercijalnom sektoru. Kancelarija će staviti na raspolaganje sve svoje kvalifikovane sisteme od poverenja - eSanduče, elektronski potpis u oblaku, vremenski žig, šeme elektronske identifikacije, elektronski pečat, kadrovske i tehničke kapacitete za razvoj različitih informacionih sistema i softverskih rešenja, kapacitete mreže eUprave koja već povezuje više od hiljadu tačaka širom zemlje i Državnog data centra u Beogradu i Kragujevcu, koje će Pošta Srbije moći da ponudi komercijalnim korisnicama. Vrednost koju Pošta unosi u ugovor jeste mreža poštanskih šaltera i pomoć šalterskih službenika.

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPE) uz podršku OEBS/SIGMA, organizovala je u Skoplju ministarsku konferenciju Zapadnog Balkana o reformi javne uprave. Na njemu je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije dobilo posebno priznanje ReSPE u 2022. godini za realizaciju Prvog sajma studentske stručne prakse u javnoj upravi, koji je održan prošle godine online. Na istom događaju, Kancelarija za IT i eUpravu dobila je nagrade za dve usluge. U pitanju su usluge elektronskog potpisa u oblaku i portala za plaćanje administrativnih taksi. Ove dve usluge su prepoznate kao ključni katalizatori digitalne transformacije javne uprave.

S obzirom na to da smo o elektronskom potpisu u oblaku već pisali, osvrnućemo se na drugu uslugu koja je dostupna na adresi plati.euprava.gov.rs. Zapravo, i o njoj smo pisali kada je startovala kao integrisani deo portala eUprave i kada je omogućeno da se preko trista različitih usluga koje MUP pruža, uglavnom na šalterima, takse plate pre odlaska na šalter na osnovu generisane uplatnice. Plaćanje se može obaviti platnim karticama ili opštom uplatnicom i nakon toga se može dobiti usluga na šalteru bez nošenja bilo kakvog dokaza (ranije su kopije uplatnica bile neophodne). Ova usluga je u međuvremenu proširena i na plaćanje poreza prilikom prodaje motornih vozila, a u planu je da se proširi na sve šaltere državne uprave.

Po pitanju implementacije, od ove dve usluge potpis u oblaku je daleko rašireniji, ali još uvek nije zaživeo, recimo, na portalu Poreske uprave. Očigledno da je stvaranje uslova, tj. infrastrukture, za digitalnu transformaciju državne uprave jedna stvar, a implementacija zavisi i od svakog organa državne uprave.

Kancelarija za IT i eUpravu potpisala je Memorandum o saradnji u oblasti elektronske uprave sa Kancelarijom digitalne transformacije Predsedništva Turske. Konkretno, radne grupe baviće se određivanjem politike saradnje nacionalnih državnih organa elektronske uprave (G2G) i aktivnostima pružanja usluga elektronske uprave privrednim društvima (G2B).

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) Srbije objavio je da razvija aplikaciju mRFZO za pametne telefone i tablete, koja će svima omogućiti brz i jednostavan uvid u podatke iz matične evidencije, odnosno, da bez odlaska na šalter, osigurana lica dođu do podataka o podnetim prijavama na obavezno socijalno osiguranje, overi zdravstvene kartice, nadležnoj ispostavi... Ujedno, preko aplikacije će biti moguće prikazati pregled potvrda za oslobađanje od plaćanja participacije, stomatoloških potvrda, overe pomagala, zatim, pregled bolovanja, putnih troškova, INO obrazaca i ocene lekarskih komisija.

Aplikacija će roditeljima dece starosti do petnaest godina omogućiti uvid u osnovne podatke, ali za stariju decu to neće moći da vide zbog zaštite podataka o ličnosti i prava pacijenata.

Pristup aplikaciji biće moguć preko LBO broja i broja zdravstvene knjižice sa ograničenim pravima. Za puna prava pristupa biće omogućena registracija uz korišćenje elektronske pošte uz verifikaciju naloga od strane ovlašćenog lica u RFZO. Zar ne bi bilo logičnije da se za drugi način prijave koristi jedinstveni eID eUprave, kao što je to sada na sajtu RFZO, a ne da ovlašćeni službenik vrši proveru?

U okviru inicijative Otvoreni Balkan, trebalo bi da zaživi novi sistem naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Ukratko, sistem će omogućiti beskontaktno plaćanje putarine u sve tri zemlje jedinstvenim tag uređajem, postojećim uređajima koji su već u upotrebi u ovim zemljama i to uz popust od pet odsto na putarinu. Sistem je trebaolo da krene sa primenom od avgusta, ali su se stvari, očigledno, prolongirale i novi rok je početak oktobra. Da biste mogli da koristite ovaj sistem, potrebno je da odete do benzinske stanice koja dopunjava tag uređaje i zatražite da vam uređaj bude registrovan kao „Open Balkan”. Nakon toga, trebalo bi povezati tag uređaj sa platnom karticom preko servisa Puteva Srbije. Desetak dana pre navedenog roka nema nikakvih informacija na sajtu Puteva Srbije. Ovo novo rešenje elektronske naplate putarine konačno će omogućiti dopunu taga putem platnih kartica, makar u režimu da tag bude povezan sa platnom karticom. Do sada je slična funkcionalnost mogla da se postigne uz korišćenje servisa privatne firme uz slanje tag uređaja na autentifikaciju (prebacivanje taga iz pripejd u postpejd), a stanje na pripejd tagovima nije moglo da se proveri, osim na pumpama koje vrše dopunu. Kako sve to može da bude jednostavno pokazala je Severna Makedonija sa onim beskontaktnim pripejd karticama koje su deljene prošle godine turistima iz Srbije. Stanje kartice lako može da se proveri na internetu i izvrši dopuna. Srećom, zbog inicijative Open Balkan, JP Putevi Srbije će nakon niza godina nešto inovirati u svom sistemu za elektronsku naplatu putarine!

O raznoraznim prevarama i napadima preko interneta može se pisati bez prestanka. No, kada se dešava nešto u našem dvorištu ili nešto po prvi put, onda to zavređuje i našu pažnju.

Početkom septembra, registrovani korisnici eUprave počeli su da dobijaju lažne e-mail poruke sa problematičnim ZIP fajlom. Kancelarija za IT i eUpravu na svim društvenim mrežama je objavila da je u pitanju lažni mejl. Ostaje pitanje odakle zlonamernim pošiljaocima spisak korisnika eUprave i da li Poverenik treba da istraži čitav slučaj? Ujedno, na društvenim mrežama videli smo i preporuku da Kancelarija za domen eid.gov.rs, pored postojećeg SPF zapisa, u DNS tabeli napravi i DMARC zapise i implementira i DKIM selektor, kako bi se lakše proverile poruke koje je Kancelarija zaista poslala i lakše smestile u neželjenu poštu poruke koje je neko lažirao. U svakom slučaju, treba biti oprezan sa svim e-mail porukama, pa i onima koje deluju sasvim regularno.

U Crnoj Gori je krajem avgusta došlo do napada na DNS servere Ministarstva javne uprave. Zbog toga su serveri morali da se povuku sa mreže i Vladini sajtovi na gov.me domenu nisu radili. Direktan problem su osetili svi, jer su se fiskalni računi izdavali u offline režimu. Za napad je optužena Rusija, a pomoć je ponudio i NATO.

Usled napada koji se sredinom jula dogodio preko interneta, Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom, a SAD je uveo dodatne sankcije Iranu. Sada je dostupna detaljna analiza slučaja na Majkrosoftovom bezbednosnom blogu (i.sk.rs/358724), objavljena uz saglasnost vlade Albanije. Početkom septembra, došlo je do novog napada za koji su Albanci tvrdili da je iz istog izvora.

Uporedo sa vojnim sukobima u Ukrajini, vode se i sajber bitke. Vesti o ovim aktivnostima su sporadične, a pažnju je privukao slučaj da je napadnuta infrastruktura Yandex taksija u Rusiji. Rezultat tog napada je bio upućivanje velikog broja vozila u centar Moskve, što je izazvalo veliku saobraćajnu gužvu.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama