TEST RUN
Applications Menu 51, Desktop Icons NG 43, Tray Icons Reloaded 24, Sound Input & Output Device Chooser 42.43, Dash to Panel 50
GNOME izgled menja
Miodrag ROBOVIĆ
1. jul 2022.

 

Radno, desktop okruženje GNOME često je kritikovano zbog toga što ne nudi dovoljno mogućnosti za promenu izgleda. Ako pogledamo bilo koju drugu popularnu opciju (KDE, Xfce, Cinnamon, Deepin...), odmah ćemo uvideti da nema mnogo podešavanja, a da se ona koja su dostupna svode na odabir light/dark teme i mogućnost promene pozadine. UI i UX, kažu dalje kritičari, navode na pomisao da je GNOME namenjen za tablet ili uređaje sa ekranima osetljivim na dodir. Kao da nije pogodan za desktop.

Skriveni dock koji usporava rad, bez ikonica na desktopu, meni koji je skoro identičan appdraweru na mobilnim telefonima, kritike ne prestaju... Ovo je jedan od mnogih problema iz Linux sveta koji se pobija uz nekoliko klikova mišem i isto toliko minuta dobre volje. To postižemo uz pomoć programa iz standardnog GNOME seta aplikacija (koji iz nekog razloga ne dolazi po defaultu na mnogim sistemima), zvanog GNOME Shell Extensions.

Ekstenzije u svetlu GNOME-a zapravo su mali JSON programi, koji dodaju ili oduzimaju funkcije okruženja. Tipični primeri su postavljanje docka tako da izgleda i ponaša se kao panel ili, pak, izmena zloglasnog menija u neki koji je približniji Windows 7 Start meniju. Programi su dostupni u svim repozitorijumima velikih (i mnogo manjih) distribucija. Prvi korak je instalacija programa, uz pomoć Software Centera ili Package Managera.

Odmah po instalaciji i pokretanju, videćete da GNOME sadrži nekoliko preinstaliranih ekstenzija, ali da one nisu aktivne. No, nas ovog puta zanimaju popularne ekstenzije koje će iz korena promeniti workflow i osećaj rada pod GNOME okruženjem. Da bi instalirali nove, posetite sajt extensions.gnome.org. Tu će vas sačekati veliki izbor svakojakih ekstenzija, raznih nivoa kompleksnosti. Za početak, potrebno je da posegnete za linkom u zaglavlju sajta, koji će instalirati GNOME Shell Extensions add-on u internet browser. Uz njegovu pomoć, ekstenzije instalirate i aktivirate samo jednim klikom miša, bez potrebe za klasičnim preuzimanjem fajlova i ekstrahovanjem u odgovarajuće foldere. Ekstenzija ima puno, a ako ste iskusni sa JSON skriptovanjem, sva dokumentacija za programiranje nalazi se na sajtu. Izdvajamo ekstenzije koje su nam se najviše dopale...

Applications Menu 51

Ova ekstenzija (i.sk.rs/358533, 95 KB) vraća stari meni aplikacija u top panel. Podeljen u dve kolone, jedna sa kategorijama, druga sa aplikacijama iz odabrane kategorije, ovaj meni će vas spasiti toga da za svako pokretanje aplikacije pretražujete njen naziv u prozoru overview ili da pinujete mnoštvo aplikacija na dock. Applications Menu je nekada bio sastavni deo GNOME okruženja, dok nije prešao na verziju 3. Sada je ona sastavni deo okruženja GNOME Classic i zvanično je podržana od strane programera ovog projekta, tako da ne morate da brinete o njenoj stabilnosti i funkcionalnosti.

Desktop Icons NG 43

Kao što se vidi iz naziva, Desktop Icons NG (i.sk.rs/358534, 175 KB) omogućava postavljanje ikonica na GNOME desktopu. Budući da su programeri ovog okruženja njegov koncept osmislili tako da ono nema ikonice, ovaj dodatak će vam umnogome promeniti način rada. Po defaultu, struktura Linux fajl-sistema podrazumeva Desktop folder za svakog korisnika, pa nema razloga da on stoji prazan i bespotrebno zauzima prostor. Pri instalaciji, ekstenzija će napraviti ikonice za sve fajlove i foldere koje imate unutar direktorijuma home, osim onih skrivenih, naravno. Izgled, veličinu i način na koji se ikonice ređaju na ekranu možete da podešavate unutar aplikacije Extensions. Takođe, možete pojedinačno da birate koje stvari iz foldera home se pojavljuju na radnoj površini, ali i eksternih nosača podataka. Podržani su čak i mountovani cloud diskovi. Sve u svemu, jednostavna ekstenzija, koja može puno da znači za produktivnost.

Tray Icons Reloaded 24

Tray Icons Reloaded (i.sk.rs/358535, 13 KB) je još jedna ekstenzija iz kategorije „osnovna funkcionalnost”. Kada je GNOME prešao na verziju 3 i umnogome doprineo kritikama sa početka teksta, pored desktop ikonica, ukinut je i status ikonice sa panela u zaglavlju. Ovo je možda i bitnija ekstenzija od prethodne, budući da svi imamo prozore koje ne želimo da gledamo, ali želimo da ih pošaljemo u pozadinu i otvorimo po potrebi. Uz Tray Icons Reloaded, upravo se ta mogućnost vraća u GNOME. Na meniju su pregledne ikonice, čiji razmak i veličinu možete da podešavate po potrebi, uz punu funkcionalnost desnog klika mišem na ikonice. Pošto dosta korisnika nije zadovoljno odlukom da se izbace ikonice iz panela, postoji dosta ekstenzija za ovu namenu, ali Tray Icons Reloaded je najpopularnija, najstabilnija i verujemo da će se u budućnosti razvijati u dobrom pravcu.

Sound Input & Output Device Chooser 42.43

Sound Input & Output Device Chooser (i.sk.rs/358536, 91 KB) je još jedna ekstenzija koja deluje kao da obavlja najjednostavniju stvar. Birate uređaj preko kog ćete dobijati zvuk ili uređaj kojim ćete ga „unositi”. Međutim, unutar GNOME okruženja, ovo je veliki korak, budući da ovom ekstenzijom u sistemski meni ubacujete dodatno polje za odabir uređaja. Ispod slajdera za zvuk, dobićete sve povezane uređaje, pa izlaz zvuka menjate jednim klikom miša, a, naravno, isto važi i za ulaz. Po defaultu, GNOME ovu mogućnost nema, već morate da instalirate dodatne programe ili da se bakćete sa podešavanjima. Što se tiče podešavanja ove ekstenzije, tu su brojne mogućnosti da se pojedinačno odaberu uređaji koji će vam se prikazati, kao i njihovi različiti profili. Na zvaničnom sajtu projekta, postoje zahtevi da ga GNOME usvoji kao podrazumevanu ekstenziju, ali od razvojnog tima još uvek nema odgovora po tom pitanju.

Dash to Panel 50

Dolazimo do jedne od, generalno, najpopularnijih ekstenzija (i.sk.rs/358537, 357 KB), naročito među korisnicima Windowsa, koje GNOME i njegov zamišljeni workflow još uvek zbunjuje. Po defaultu, GNOME ima jedan dock za omiljene aplikacije, ali on je vidljiv samo kada pređete na overview prikaz. To vrlo često može da bude frustrirajuće iskustvo, posebno kada vam je brzina u radu od ključne važnosti.

Nema potrebe (a po nekim mišljenjima ni smisla) da do aplikacije koju ste obeležili kao omiljenu dolazite sa više od jednog klika mišem. U rešavanju tog problema, ali i mnogih drugih, nastupa Dash to Panel, ekstenzija koja GNOME-ov dash „pretvara” u panel. Tako se dobija panel koji sadrži i meni sa aplikacijama i glavne ikonice, a uvek je vidljiv. Naravno, da je to sve što ova ekstenzija nudi, verovatno ne bi bila na listi najpopularnijih. Dash to Panel, takođe, nudi i opciju da se panel kombinuje sa glavnim panelom sa vrha ekrana, stvarajući tako samo jedan panel na ekranu, ali koji sadrži ikonice, meni, kalendar i sat, tray ikonice, odabir jezika, sistemski meni, pa i dosta toga dodatnog, ako želite. Veličina i pozicija su stvar vašeg ukusa, jer postoji mogućnost da ih podesite. Takođe, i izgled - margine svake stavke u panelu mogu da se podešavaju ručno, a za ikonice omiljenih aplikacija imate na raspolaganju i nekoliko vrsta animacija i pozadinskih efekata kada pređete kursorom miša preko njih.

Tu je i kartica Fine Tune za sve one koji bi hteli da podese izgled svega do u piksel. Panel čak može da bude blurovan ili proziran, sve dok ga ne „dotakne” neki prozor, pa onda promeni boju u onu koju mu zadate. Što se tiče vidljivosti, tu je opcija da je uvek dostupan ili da „nestane” pri kontaktu sa svim ili samo određenim prozorima. Ako imate više od jednog monitora, panel može da bude dostupan na svim ili samo na jednom od ekrana. Možete da sklonite i meni aplikacija ukoliko vam smeta, jer se svakako pritiskom na taster dobija isti sadržaj. Ukoliko vam je iz nekog razloga potrebna dodatna akcija koju ćete pozivati klikom na desni taster miša na meni, možete da podesite i to.

Dash to Panel menja i neke funkcije samog GNOME shella. Jedna od najznačajnijih u pogledu brzog upravljanja okruženjem je to što, uz ovu ekstenziju, prelazeći točkićem miša preko panela, možete da menjate virtuelne dekstope. Ovo je velika prednost na desktop mašinama ili za one koji ne koriste Wayland displej server, budući da nemate touchpad prečicu da uradite istu stvar.

Ukoliko koristite GNOME, ovu ekstenziju ne bi trebalo da zaobiđete. Dash to Panel sadrži dosta opcija koje bi trebalo detaljno istražiti i prilagoditi sopstvenim potrebama i ukusu. Koliko menja funkcionalnost, ova ekstenzija toliko menja i estetiku sistema, dajući mu pečat unikatnosti.

• • •

Koliko god da je GNOME kritikovan kao nerazvijeno, prazno i sve u svemu nedoraslo (barem u odnosu na KDE) okruženje, uz pomoć ekstenzija to može da se promeni. Zaista, neke distribucije, poput Zorin OS, uspele su da na GNOME platformi naprave verne kopije Windowsa (i to verzija 7, 10 i 11), čak i macOS-a. Možete da kreirate potpuno unikatan desktop, a sve to promenite uz pomoć nekoliko klikova mišem, ako vam dosadi jedan setup. Još bolje, većina ekstenzija ima odvojene konfiguracione fajlove, pa možete da ih bekapujete zarad lakšeg ponovnog uspostavljanja pređašnjeg stanja.

Linux je otvorene prirode, pa isto može da se kaže i za GNOME. Ništa tu zapravo nije u tako velikoj meri predodređeno i „zaključano”, kako to neki vole da tvrde. Ekstenzije su dokaz u prilog tome.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama