VREMENSKA MAŠINA
Američka pita i SARS
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. jul 2022.

Devetog jula, u bioskope stiže legendarni film „Američka pita”, sa Džejsonom Brigsom i Judžinom Levijem u glavnim ulogama. Dvadesetog jula, vlasti NR Kine zabranjuju sektu Falun Gong sa obrazloženjem da šteti stabilnosti društva. Trideset prvog jula, NASA obara sondu Lunar Prospector na površinu meseca, kompletirajući misiju potrage za zamrznutom vodom na Zemljinom satelitu.

Iako se na naslovnoj strani šepuri Pentium III u Slot 1 izvedbi, glavne zanimljivosti u broju tiču se novog softvera. Prikazujemo Microsoft Office 2000, CorelDRAW! 9, pa i nezamenljive sitnice, nalik na HyperSnap DX3 koji smo decenijama koristili za čupanje skrinšotova iz igara. Rubriku „internet” otvaramo izveštajem o nadgledanju internet saobraćaja u Rusiji od strane bezbednosnih službi, zaključujući da je nivo FSB-a amaterski u odnosu na domete ostvarene u SAD. U „operativnim sistemima”, bavimo se instalacijom UNIX-a na Amigi, što je verovatno najhipsterskija kombinacija hardvera i softvera koju je neko pokušao da izvede tokom devedesetih godina.

Za igru meseca biramo dva naslova. Star Wars: Episode I - Racer i Star Wars: Episode I - The Phantom Menace jezde na popularnosti prve epizode Zvezdanih ratova. Decenije nisu bile nežne prema drugoj igri, koje se više niko ne seća, dok prva odavno zauzima visoko mesto u trkačkom panteonu. U broju se našlo mesta i za Aliens VS Predator, Wild Metal Country, Corsairs, Expendable, Blaze & Blade: Eternal Quest, Midtown Madness, Need for Speed 4: High Stakes, Championship Manager 3...

jul 2004.

Prvog jula, u SAD stupa na snagu COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act) koji, između ostalog, zabranjuje prikupljanje podataka o deci mlađoj od trinaest godina prilikom njihovih aktivnosti na internetu. Istog dana, sonda Cassini-Huygens ulazi u orbitu Saturna. Dvadeset osmog jula, AMD lansira Sempron familiju x86 procesora, sa taktom koji varira od 1,5 do dva gigaherca.

„Poslednje što nam pružaju računari koji se više ne koriste, a ostavljeni su negde na đubrištu, jesu kadmijum, olovo i živa”. U rubrici „aktuelnosti”, pogađate, bavimo se elektronskim otpadom, o kome se do tada apsolutno nije vodilo računa u našoj zemlji (situacija je danas, srećom, bolja). U rubrici Test drive pišemo o aktuelnim modelima DVD plejera, koji su zbog mogućnosti reprodukcije DivX formata bili giga-popularni na ovim prostorima. U „internetu” se borimo protiv SARS-a (uz pomoć interneta, naravno). Pišemo o počecima onoga što se danas zove „Contact tracing”, praćenju zaraženih putem interneta, koje je testirano na Tajvanu.

Svet igara otvaramo dvostrukim opisom igre Thief: Deadly Shadows, koga Slobodan Macedonić ocenjuje sa impresivnih 86. Nakon tog blokbastera, niska bisera nastavlja se odličnim naslovima, kao što su The Suffering, Perimeter, Space Rangers i Alias. Slede lesser igre, poput Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Besieger i Nitro Family. Tu je i jezivi Soldner: Secret Wars, koji zavređuje čitavih 35.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama