INTERNET
Disney+ u Srbiji
Imperija „zadaje” udarac
Marko VASILJEVIĆ
1. jul 2022.

Dočekali smo i još jedan streaming servis koji je zvanično dostupan i kod nas. Od 14. juna, Disney+ se proširio, te je osim u Srbiji, dostupan i u regionu. Streaming, svakako, nije nikakva novost, već postoji tržište koje je naviklo na činjenicu da plaća nekakve pretplate, bilo direktno ili preko posrednika, u vidu provajdera telekomunikacionih usluga. Time Disney+ mora da osvoji sebi poziciju koju već, u najvećoj meri, drže Netflix i HBO Max.

UHD 4K stream na četiri uređaja odjednom. Izuzetan katalog starih i novih naslova. Nema naših titlova ni sinhronizacije.

U tehničkom smislu, Disney+ nimalo ne zaostaje za ostalima. Dostupan je na smart rešenjima renomiranih proizvođača i, očekivano, na aktuelnim konzolama, kao i na Android i iOS uređajima. Na računarima, standardno, iz browsera ili preko aplikacije. Za razliku od HBO Max, koji je nakon unapređenja servisa, ranije ove godine, pretrpeo renoviranje, Disney+ uredno radi i na nešto starijim LG uređajima. Pohvalno, s obzirom na to da je sam GUI odlično dizajniran. Pregledan, estetski primamljiv i na uređajima na kojima smo ga testirali veoma odzivan. Zapravo, čitav utisak deluje za nijansu bolje i oseća se dah svežine. Što je najvažnije, sve je dobro organizovano i sam sadržaj je lako dostupan.

A sadržaj je, zapravo, glavni adut, teška artiljerija i zvezda smrti kojom će Disney+ pokušati da vam osvoji srca, uređaje i ono malo slobodnog vremena. Osim samog Disneyevog sadržaja koji očekujete pod tim brendom, u posebnu kategoriju spadaju i PIXAR-ova ostvarenja, filmovi i serije iz Marvelovog univerzuma, manje-više, sve u vezi sa Star Warsom što postoji, kao i National Geographic i STAR sadržaji. U okviru Disney kategorije, možete pronaći izuzetno veliki broj animiranih i igranih ostvarenja, od kojih je dobar deo ranije bio dostupan u okviru HBO-a, a sa kojeg su lagano (i očekivano) iščezli. Ako vam klinčurija kljuca mozak i zahteva da „na loop” puštate neke od starih hitova ili najnovija ostvarenja koja i ne čekaju da se prethodna “izližu”, Disney+ vam je jedini (non-torrent) izbor. PIXAR, takođe, ima čime da se diči, a važi sve isto kao i za Disney ostvarenja. Sa drugih servisa su naslovi ili povučeni ili se (verujemo) povlače.

Kada je u pitanju Marvel, ima li svrhe trošiti reči i naglasiti u kojoj meri je čitava mašinerija, zapravo, dobro podmazan i precizan mehanizam. Čitav serijal ima svoje padove i promašaje, posebno pri početku, ali svakim sledećim hitom su sve veštije pogađali ukus publike, te vidimo potpuno različite ideje za podserijal „Thor”, koji kreće neubedljivo i mračno i pretvara se u komediju obučenu u roze-žute helanke i sa minival frizurom. Uostalom, evoluciju cele priče imate mogućnost da pregledate upravo na ovoj streaming platformi. I ne samo to, već i da se podsetite nekih drugih, starijih ostvarenja koja su nastala pre čitavog Universe-Multiverse ludila, uključujući i sadržaje s` kraja 70-ih. Da sve ovo dodatno „u tami sveže”, pobrinule su se serije, kojih Marvel ima pregršt i koje dodatno šire priču i održavaju pažnju između dva hit filma. Zapravo, ako ste fan serijala, neke od ovih serija ni ne smete da propustite da bi razumeli milion i neki cameo ili referencu. Naravno, i ove serije variraju u kvalitetu, ali neke od njih nikako ne treba propustiti, jer neretko su bolje i od filmova iz kojih su nastavili svoje priče. U svakom slučaju, i pored kvantiteta i redovnog štancovanja, pazi se na moguća preklapanja, te, tako, nijedna Marvel hit-serija neće se preklopiti sa nekim Star Wars ostvarenjem, već će se smenjivati naizmenično.

Kad smo već kod Star Warsa, lepo je imati na jednom mestu objedinjeno sve što volimo, a nije problem da se zažmuri na ono što, pak, radije ne bi gledali. Svi filmovi su na broju, kao i igrane i animirane serije. Disney+, očigledno, ima sluha i za sadržaje koji su već u svojim 40-im godinama, te, tako, možete pronaći i animiranu seriju „Droids” koja će mnoge od nas instant vratiti u detinjstvo. Ono što privlači pažnju sada jesu serije kojima, po mišljenju mnogih, Disney uspeva da spere gorak ukus nakon poslednje trilogije u „Skywalker” sagi. Mandalorian, baby Yoda, Boba Fett i odnedavno Obi-Wan Kenobi, svom snagom se upiru u pokušaju da održe pomalo posrnulu franšizu i da DizniPlusu poprave godišnji bilans. Nije lak zadatak, ali za sada to, nekako, ide. Pratićemo dalje.

National Geographic je specifična ponuda sa velikim brojem naslova i prilično dobra ideja. Netflix je, recimo, deo budžeta odvojio za produkciju dokumentarnih serija i pokazalo se da su neke od njih, zapravo, postajale veći hitovi i obezbedile više pretplatnika nego tradicionalne igrane serije. Pretpostavljamo da je nekome u Dizniju ovo bilo jasno, pa su se obezbedili da imaju sadržaj i takve vrste. Doduše, i u ostalim kategorijama ima dokumentaraca, ali su posvećeni, uglavnom, behind-the-scenes pričama, dok u NG delu imamo pokriveno sve, od prirode i životinja, preko istorije, ratova i kuvanja sa Remzijem, do kolonizacije svemira i otkrivanja tajni univerzuma. Imaju i Džefa Goldbluma. Zapravo, kada krenete da listate, male su šanse da vas nešto ne zaintrigira.

Na kraju tu je i STAR koji, priznaćemo, nam „na prvu” nije bio jasan ali kada pregledate sadržaj u okviru kategorije, naći ćete zapravo veći broj studija i njihovih naslova, od kojih je najviše onih u vezi sa onim što smo nekada zvali 20th century FOX. Da uprostimo komplikovanu igru ko je koga kupio, ko kome dođe tetka od šurnjaje i ko ima prava na šta, u okviru STAR kategorije su Simpsoni, Family Guy i svi ostali adult animirani hitovi od kojih veliki broj se nikada nije emitovao na našim kanalima. Tu su hit filmska ostvarenja različitih datuma, koji doduše nisu ekskluziva za Disney+ ali, OK, lepo je da imate na jednom mestu i to. Tu su, zatim, i serije, koje, uglavnom, jesmo imali prilike da „overimo” na kablovskim kanalima FOX grupe. Ono što, barem neke od nas, dodatno raduje jeste činjenica da i ovde Disney+ nije bio cicija, pa je i tu uvrstio i stare dobre naslove koje možete komotno da odgledate i po 148. put i da vam to bude okej. Treba vam retro fiks koktel Švarcenegera, Edi Marfija, Brusa Vilisa, Kurta Rasela. Ima. Nema „Robocopa”. Šteta. STAR je u nekim regionima dostupan i kao nezavisni servis, tako da, svakako, lep bonus na ionako prebogat sadržaj.

Sveukupan utisak je da ponuda servisa već traži da porazmislite o tome šta i kako, jer imati sve nije nemoguće, ali finansijski već postaje stavka. Da pomenemo i cene. Disney ište osam evra mesečno ili jednom godišnje 80 (dva meseca gratis). Ni previše, ni premalo, ako uporedimo sa konkurencijom. Za nijansu skuplji od HBO Max i identične cene sa osnovnim paketom Netflixa. Međutim, za razliku od njih, Disney+ ne nudi varijante i opcije, a ono što nudi za rečenu cenu je, zapravo, ekvivalent najskupljem Netflixovom paketu (četiri evra skupljem). Po toj ceni imate mogućnost da koristite servis na četiri uređaja istovremeno u UHD rezoluciji, da podesite šest nezavisnih profila za preferencije i da registrujete aplikaciju na 10 različitih uređaja. Dakle, velikodušno.

O kvalitetu zvuka i slike ne treba trošiti reči, sve je savršeno. Podrška za uređaje, odlična. Sadržaj, individualna stvar, ali, objektivno, bogato. Ima li nekih mana? Ima. Nema podrške za naš region ni u tragovima. Nećete naći titl ni na jednom od naslova, ni na jednom od jezika EX-YU regiona. Naravno, ni sinhronizovano. Stanje je trenutno takvo. U tom smislu, HBO Max dominira, jer i Netflix više ne pruža podršku za Srbiju. Ovo dodatno zbunjuje kada znamo da su neki od ovih naslova bili na HBO-u sa lokalizacijom, što znači da je moglo, ali trenutno nije urađeno. Sećamo se ranijeg Netflixa, pre pet-šest godina, kada je bila identična situacija, pa je vremenom stanje postajalo bolje. Verujemo da će i ovde doći do pomaka. Za sada, ako je nedostatak titlova i sinhronizacija deal-braker, sačekajte malo. U međuvremenu, za sve vas koji ionako ne hajete i sadržaj upijate u originalu, a smara vas da i pored neke od pretplata i dalje ronjate po mračnim hodnicima torentskim, razmislite kome novce dajete i za šta. Jeste da ne daju sezone odjednom, ali Disney+ ozbiljno melje i pošteno odrađuje tu mesečnu nadnicu. E, sad, da ne ulazimo u kombinatoriku deljenja naloga, pojave koju je Netflix probao da suzbije nedavno, pa odustao, ali tehnički nema prepreka i za takvu varijantu. Svakako, preporučujemo da barem probate. Nisu ošljarili.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama