SK LABS
TEA5767, Si4703 i RDA5807M
FM radio -prijemnici
D. PETROVIĆ
1. jul 2022.

O svačemu smo pisali na ovim stranicama, ali nekako smo preskakali mogućnost mikrokontrolera da prima običan FM radio-signal. Isti onaj radio-signal koji prima naš FM radio-prijemnik u automobilu, u muzičkoj liniji i slično. FM je skraćenica za frekvencijsku modulaciju. Nemamo nameru da se uopšte upuštamo u radio-difuziju. Svesni smo da je pored silnih online servisa pravo čudo kako se radio kao medij uopšte drži (isto važi i za štampane medije, poput SK - prim. aut.). Elem, nije uvek bilo tako. Oni malo stariji, poput autora ovih redova, svakako se sećaju vremena kada omiljenu pesmu niste mogli skinuti sa interneta, već ste je čekali kao zapeta puška na radiju, da je snimite na radio-kasetofonu. I pritom molili Boga da se voditelj, kojim slučajem, ne uključi u sred pesme, verovatno svestan pominjanja bliže i dalje rodbine u tom slučaju. Danas je neko drugačije vreme.

Kao, možda, najkompletniji modul koji vam ovom prilikom predstavljamo, jeste modul sa modulom, TEA5767. Zapravo, TEA5767 dolazi na maloj breakout pločici koja umnogome olakšava rad. Sam TEA5767 modul prilično je malih dimenzija. Naziv potiče od istoimenog čipa male snage sa potpuno integrisanim IF odabirom i demodulacijom. Odabir kanala (tuning) je digitalni, radi na naponima od 2,5 do pet volti, male je potrošnje i može da radi i u drugim frekventnim opsezima, ne nužno evropskim. Primerak koji mi imamo radi na FM frekvencijama od 87,6 do 108 megaherca. Sa mikrokontrolerom se povezuje putem I2C interfejsa, a zanimljivo je da mala, zelena pločica preko svojih 10 izvoda daje pristup svim „fičersima” FM čipa. Tu mislimo na dva izlazna kanala (levi i desni), MPX izlaz demodulatora i antenu. U prodaji se može naći i sam TEA5767 zeleni modul, ali mišljenja smo da je za razvoj projekta naš izbor bolji.

Pločica nosač (breakout) je plave boje i donosi dva 3,5-milimetarska priključka, za stereo zvučnik i antenu. Na pločici se dâ primetiti TDA130 stereo-pojačivač, uz samo četiri pina za povezivanje sa mikrokontrolerom. Oznake ispod sugerišu da bi ceo modul trebalo da se napaja sa pet volti, te iz tog razloga koristimo Nano. Za rad sa ovim modulom koristili smo biblioteku koju možete preuzeti odavde: i.sk.rs/358577. Nakon povezivanja antene, slušalica i TEA5767 sa Nano, uz primer ispod, dobili smo radio-prijem izabrane radio-stanice.

#include <Arduino.h>

#include <Wire.h>

#include <radio.h>

#include <TEA5767.h>

#define FIX_BAND RADIO_BAND_FM

#define FIX_STATION 10400 //frekvencija u hercima

TEA5767 radio;

void setup() {

 Serial.begin(9600);

 delay(200);

 radio.init();

 radio.debugEnable();

 radio.setBandFrequency(FIX_BAND, FIX_STATION);

 radio.setVolume(4); //volume

 radio.setMono(false);

}

void loop() {

}

Skeč je deo primera biblioteke i smatramo da ga ne treba dodatno pojašnjavati. Određivanje frekvencije je u hercima, a tu je i funkcija za određivanje jačine zvuka. Uz malo modifikacije sa dva potenciometra, lako se može izvršiti odabir frekvencije i pojačavati jačina zvuka eksterno. U narednom periodu možete očekivati jedan DIY projekat na ovu temu.

Ništa manje zastupljen modul je crvena pločica koja na sebi nosi Si4703 čip Silicon Labsa. Si4703 je FM radio-tjuner koji radi u frekventnom rasponu između 76 i 108 megaherca. Sa svojih 3x3 milimetra zgodan je za ugradnju u male prenosne uređaje. Sposoban je da detektuje i prikazuje RDS i RBDS i vrlo je sposoban da eliminiše šum. Sa mikrokontrolerom se povezuje putem I2C interfejsa, a RST pin se može koristiti opciono za resetovanje. Dva izlazna kanala se podrazumevaju.

Crvena pločica donosi header sa prilično pinova. Iako Si4703 može da radi i na pet volti, sam modul nije tolerantan na petovoltnu naponsku logiku, stoga smo koristili Pro Mini na 3,3 volta. SDIO i SCLK su, zapravo, pinovi I2C interfejsa i povezujemo ih na A4 i A5. SEN pin koristimo kada želimo da promenimo funkcije samog čipa. Na pločici je u pull-up konfiguraciji, međutim, promenom stanja SEN pina, zajedno sa SDIO, može se izabrati i 3-wire interfejs. RST, rekosmo, služi za resetovanje, dok se dva GPIO mogu koristiti kao IO za pretrage kanala i slično. Na pločici postoji samo audio-konektor, dok antenski ne postoji, jer će se kabl slušalica ponašati kao antena.

#include <Arduino.h>

#include <Wire.h>

#include <radio.h>

#include <si4703.h>

#define FIX_BAND     RADIO_BAND_FM

#define FIX_STATION  10400 //frekvencija u hercima

SI4703 radio;

void setup() {

    Serial.begin(9600);

    delay(200);

    radio.init();

    radio.debugEnable();

    radio.setBandFrequency(FIX_BAND, FIX_STATION);

    radio.setVolume(4); //volume

    radio.setMono(false);

    radio.setMute(false);

}

void loop() {

}

Kao što vidite, skeč je skoro pa identičan. Ne treba ga dodatno pojašnjavati.

Treći modul u nizu je modul u pravom smislu te reči. RDA5807M čip dolazi na maloj zelenoj PCB, uz svega nekoliko komponenata. Na pločici ne postoje oznake pinouta, ali znamo da su sa leve strane (ako je kristal dole) SDA i SCK pinovi preko kojih modul komunicira sa mikrokontrolerom. Dva naredna su NC, dok je peti 3,3V. Sa suprotne strane su Antenna, NC, zatim, ROUT i LOUT, te na kraju GND.

Prema tehničkoj dokumentaciji kompanije RDAmicroelectronics, RDA5807M je FM tjuner sa potpuno integrisanim sintisajzerom, IF odabirom, RDS/RBDS i MPX dekoderom. U FM opsegu, u stanju je da radi na frekvencijama od 50 do 115 megaherca. Skeč ispod koristi istu biblioteku i kao što vidite, u pitanju je pozivanje druge biblioteke. Sam skeč je gotovo identičan.

#include <Arduino.h>

#include <Wire.h>

#include <radio.h>

#include <RDA5807M.h>

#define FIX_BAND     RADIO_BAND_FM

#define FIX_STATION  8930 //frekvencija u hercima

RDA5807M radio;

void setup() {

    Serial.begin(57600);

    delay(200);

    radio.init();

    radio.debugEnable();

    radio.setBandFrequency(FIX_BAND, FIX_STATION);

    radio.setVolume(4); //volume

    radio.setMono(false);

    radio.setMute(false);

}

void loop() {

}

Ovo su vrlo zanimljivi mali moduli kojima se može napraviti manji FM radio-prijemnik. Kao što rekosmo, mi ćemo sigurno poraditi na DIY sa nekim od ovih modula. Kao i do sada, sve će biti na GitHubu.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama