SK LABS
Thinary Nano 4808
Ako liči na patku...
D. PETROVIĆ
1. jul 2022.

Arduino je razvojnu pločicu Nano Every predstavio, sada već, prilično davno. Mi, nažalost, još nismo imali prilike da spustimo šape na nju, uglavnom zbog nerealno visoke poštarine. Na njoj je ATmega4809, mikrokontroler koji je i na Curiosity Nano, a o kome je već bilo reči na ovim stranicama pre par brojeva (SK 4/2022, i.sk.rs/30961). Po dalekoistočnim online prodavnicama može se nabaviti pločica koja sa istim nazivom, koja izgleda isto, ali, ipak, nije ista. Predstavljamo vam Thinary Nano 4808 (na slici levo).

U tekstu o Radoznaloj pločici bilo je reči o novoj porodici mikrokontrolera megaAVR-0. Rekli smo tada o načinu spuštanja korisničkog programa putem UPDI i kako to sve funkcioniše. Porodica megaAVR-0, pored Atmega4809, sadrži i druge mikrokontrolere koje uglavnom razlikujemo po broju pinova i kapacitetu raspoložive memorije. Prva dva broja u oznaci mikrokontrolera odnose se baš na količinu fleš memorije u kilobajtima - ovde je to 48, baš kao i na ATmega4809. Ni ostatak memorijskog prostora se ne razlikuje od 4809, pa, tako, i na 4808 imamo osam kilobajta SRAM-a i 256 bajta EEPROM-a. Radni takt i način funkcionisanja takođe je isti. To će reći da razlikujemo interni i eksterni, gde interni može ići i do 20 megaherca. Mikrokontroleri se razlikuju po broju pinova, jer se poslednja cifra odnosi baš na to. Kod ATmega4808 uglavnom to bude pakovanje sa 32 pina. Manje pinova jednako je manjem GPIO, gde je kod ovog mikrokontrolera to 27. Preko njih nam je na raspolaganju 3x USART, jedan SPI, RTC, I2C, ADC, AC (analog comparator).

O proizvođaču nema mnogo podataka, iako pločice ima u prilično velikim količinama. Podataka o samoj pločici nema mnogo, međutim, na GitHubu u Thinary repozitorijumu postoji paket podrške za Arduino IDE. Sama pločica donosi footprint jednog Arduino Nano, s tom razlikom što su sve komponente sa gornje strane. Na pločici centralno mesto zauzima ATmega4808, a do mikrokontrolera je i natpis Nano Every, što ova pločica nije. Iako na prvi pogled izgledaju isto i iako ovu pločicu mnogi nazivaju klonom Nano Every, ona to nije, niti može biti - naprosto su različiti mikrokontroleri na njima. Takvim rezonom bi se i originalna Nano Every mogla nazvati klonom originalnog Arduino Nano. Koriste isti footprint i to je to. Ako pogledamo malo raspored elektronike, videćemo da je za komunikaciju sa računarom preko mikro-USB priključka zadužen CH340E. U odnosu na Arduino Nano, ovde ne zatičemo ICSP header. Na tom mestu se, između ostalog, nalaze četiri standardne LED za Arduino. Za ugrađenu LED podrazumeva se da je na pinu 13. Tu je još i taster za resetovanje mikrokontrolera.

Dva headera sa strana sadrže ukupno četiri pina više od standardnog Arduino Nano ili Nano Every. U pitanju su krajnji pinovi, gde se kod zvaničnih Arduino pločica nalaze rupice za montažu. Thinary je izostavio rupice, a dodao UPDI i pinove D22-24. Ostatak headera je pin-to-pin kompatibilan sa Nano formatom. To se odnosi kako na nazive samih pinova, tako i na njihove funkcije. Oznake pinova su ispisane sa obe strane, dok su sa donje ispisane i funkcije pinova I2C i SPI interfejsa koji su, razume se, na svojim standardnim mestima. Ako će se ovaj Nano 4808 koristiti kao direktna zamena Arduino Nano pločici, potvrđujemo da osim otvora za pričvršćivanje, drugih hardverskih razlika nema.

Pločica dolazi sa petovoltnom logikom, što se vrlo lako dâ promeniti lemilicom. Naime, na pločici postoji odabir radnog napona, samim tim i logike, a zanimljivo je to što za razliku od jednog ATmega328p, ovde ne dolazi do uporednog spuštanja i radnog takta. Ukoliko koristimo, recimo, interni na 20 megaherca, nema razlike da li će mikrokontroler raditi na 3,3 ili pet volti, što nije zanemarljiva razlika.

Pločica dolazi sa isprogramiranim JTAG2UPDI programatorom na njoj. U pitanju je Nuvoton XB9AE mikrokontroler u QFN20 pakovanju. U okviru Arduino IDE, direktno se može programirati preko mikro-USB porta ili dodatnim UPDI programatorom, ako se za to ukaže potreba. O UPDI je bilo reči ranije.

Za programiranje kroz Arduino IDE potrebno je dodati paket podrške kroz Boards Manager:

https://mcudude.github.io/MegaCoreX/package_MCUdude_MegaCoreX_index.json

Prilikom odabira pločice, biramo Nano 4808, a za Pinout isto Nano 4808. Pod Bootloader se bira opcija No Bootloader, iz prostog razloga što ovde Bootloadera nema, sve se odvija kroz već integrisan JTAG2UPDI Nuvoton čip. Kao što vidite, prednost dajemo MegaCoreX paketu pre nego Thinary paketu podrške.

Probali smo razne primere i nismo imali nikakvih problema. Paket podrške, rekli smo, pokriva celu megaAVR-0 porodicu mikrokontrolera. U primerima ima i nekih kakve nismo sretali za regularne AVR, a koje nismo pomenuli kada je bilo reči o Radoznaloj pločici. Event System (EVSYS) grupa primera omogućava direktnu signalnu komunikaciju između perifernih uređaja. Configurable Custom Logic (CCL) daje kontrolu nad nezavisnim konfiguracionim blokovima. Tu je i Comparator za rad sa analognim komparatorima koje ova porodica MCU poseduje. Možda i najnaprednija biblioteka je Optiboot Flash koja omogućava pristup write-to-flash funkcijama koje ima sam Optiboot bootloader.

Thinary Nano 4808 nije baš u cenovnom rangu sa (kloniranim) Nano, ali je svakako pločica koja ima odličan potencijal i koju vredi probati i eventualno koristiti u određenim projektima. Od 328p svakako je ozbiljnije parče hardvera.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama