TEST DRIVE
Tenda RX3
Pogodak u budžet
Dejan PETROVIĆ
1. januar 2022.

Dvopojasni ruter sa malo većim protokom od standarda? Pritom, i gigabitni portovi? Ma, to mora da je neki skup ruter. Ovako bi otprilike delovalo glasno razmišljanje prosečnog konzumenta mrežnih uređaja u našoj zemlji, gde se pazi na svaki dinar. Svi mi želimo najbolje i najviše kada razmišljamo o tehnici. Na kraju se ipak pita „Njegovo veličanstvo Budžet”. A da li je baš tako?

Za zaista malo novca, ovo je ruter više nego pristojnih mogućnosti...

Sa Tendinih polica uzeli smo jedan RX3, ruter koji iako tako ne deluje, sve pobrojano nudi za, ipak, male pare. Kućište rutera od bele plastike isuviše je lagano i ne uliva neko poverenje. Stiče se utisak da su teže antene od kućišta. Kućište je, naravno, veoma kvalitetne izrade. Od Tende smo navikli da i uređaji ovog cenovnog ranga, ipak, imaju određeni kvalitet izrade. Nije nam se svidela sjajna gornja površina, jer ruter deluje nekako previše sterilno. Postoji samo jedna statusna LED. Zadnji panel sadrži ’reset’ i ’WPS’ tastere, kao i priključak strujnog adaptera. Po boji se razlikuje gigabitni WAN od tri gigabitna LAN priključka, od kojih je zadnji ujedno i IPTV.

Ruter funkcioniše po IEEE 802.11ax standardu, to jest, Wi-Fi 6. Pisali smo ranije o razlikama između 802.11ax i 802.11ac standarda. Ova Tenda je po 802.11ax u stanju da razmenjuje podatke sa više povezanih klijenata odjednom, bez obzira na frekventne opsege povezanih klijenata. Radio po 802.11ax standardu je u stanju da radi na oba frekventna opsega simultano. Recimo, 802.11ac je u stanju da radi samo na pet gigaherca, te je iz tog razloga neophodan dodatni radio za niži frekventni opseg. Pride, kod 802.11ax se koristi 1024QAM, zatim OFDMA, BSS coloring, MU-MIMO, Beamforming i druge tehnologije koje Wi-Fi 6 podrazumeva.

Tenda je na RX3 solidno „odvila slavine” i što se tiče bežičnog protoka podataka. Na pet gigaherca protok ide do 1201 megabita u sekundi, a na nižem opsegu je do 574 megabita u sekundi. Već nakon ovih podataka možemo videti da Tenda sa ovim modelom „spušta u narod” neke tehnologije rezervisane za viši cenovni rang. Neminovno je da i drugi krenu ovim putem, što nama odgovara. Prema dostupnim podacima, Tenda preko četiri poveće antene od po šest dBi pojačanja ima predajnu snagu do 20/23 dBm, što zavisi od opsega. Da smo zatekli i neki USB priključak bilo bi zaista previše. Nažalost nismo. Tenda je negde morala da napravi rezove, srećom ne prevelike. Zanimljivo je i to da je i strujni adapter beo, sa belim kablom - nesvakidašnje u svetu mrežne opreme.

Tenda se odlučila za procesor na 1,5 gigaherca. Naravno, za uređaje nižeg cenovnog ranga se niko ne busa u grudi sa hardverskim specifikacijama, pa tako ni Tenda nije objavila sa čime misteriozni procesor raspolaže. Šta god da je, dovoljno je da omogući ruteru da se izbori sa Wi-Fi 6 specifikacijama. Neke smo pomenuli, TWT nismo. Target Wake-up Time je pozajmljen iz 802.11ah standarda i radi bukvalno to što mu i naziv kaže. TWT ide ruku pod ruku sa OFDMA i u ovom slučaju omogućava ruteru da odluči kada da se probudi ili pošalje podatke. Tehnologija je jako važna za mobilne uređaje, kao i IOT. Bezbednosni mehanizmi su, naravno, zasnovani na WPA3.

Ruteru pristupamo preko IP adrese putem računara, a nakon par koraka nas dočekuje dobro poznato mrežno korisničko okruženje. Ovde je u pitanju noviji softver, ali karakteristična narandžasta boja je tu (Dobro je dok se ne sete da bi im ruteri mogli biti iste te boje). Elem, bočna traka menija sa opcijama je tu, a možemo vam reći da upotrebljene nijanse oranž i zelene deluju pomalo i smirujuće. Prvi na redu je Internet status, koji nam slikovito, uz topologiju mreže, daje osnovne podatke o sveukupnom protoku i povezanim klijentima. Internet podešavanja svode se na tip ISP, odabir vrste konekcije i DNS. Već bežična podešavanja donose više, pa, tako, ovde možemo da menjamo parametre pristupa, upravljamo predajnom snagom, kanalima, a isto tako ovde mogu da se uključe WPS, OFDMA, AP i drugo. Mreža za goste i roditeljska kontrola se podrazumevaju. VPN donosi PPTP Server i PPTP/L2TP Client, oba fabrički isključena. IPv6 uključivanjem dozvoljava WAN i LAN podešavanja, jedno vezano sa drugim. Nisu, naravno, iste opcije za DHCPv6, PPPoEv6 i statičnu IPv6 adresu. Napredna podešavanja u formi ikonica donose, između ostalog, Bandwidth kontrolu, IPTV, Firewall, DDNS, Virtuelni server, DMZ Host i UpnP. Ovde se može zabraniti pristup ruteru preko aplikacije za mobilne uređaje, što se ne sećamo da još neko od proizvođača nudi. Sistemska podešavanja pored fabričkih podešavanja, loga, nadogradnje firmvera, daju opcije za praćenje statusa sistema, automatsko održavanje u vidu restarta rutera u određeno vreme i drugo. Zanimljivo je da se ovde nalazi WAN podešavanje, a ne u, recimo, podešavanjima internet. Naime, ovde se može odabrati MTU (maximum transmission unit), koji je u startu postavljen na maksimum od 1500 za IPv4. Zatim, može se smanjiti brzina protoka WAN porta, ali i promeniti MAC adresa. Mada, možda je i razumljivo što je ova opcija skrivena.

Za zaista malo novca, ovo je ruter više nego pristojnih mogućnosti. Za upravljanje se može koristiti i aplikacija za mobilne uređaje: više puta smo pisali o njoj, tako da je ovaj put preskačemo. Što se tiče jačine signala, sigurni smo da sa prostorom kakav je jedan stan ili kuća, sa ovim ruterom nećete imati problema. Na mala vrata i oni sa manjim budžetom mogu da osete blagodeti Wi-Fi 6 standarda, i to pristojan deo.

Osnovno: Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax), 1201 Mbit/s @ 5 GHz, 574 Mbit/s @ 2,4 GHz, 1 × gigabit WAN, 3 × gigabit LAN, WPS, Reset

Ostalo: WPA3, SSID Broadcast: Enable/Disable, Transmission Power high/medium/low, Beamforming, MU-MIMO, PPPoE, Dynamic IP, Static IP, Wireless Router Mode, Universal Repeater Mode, WISP Mode, DHCP Server, DHCP Client List, DHCP Reservation, Port Forwarding, DMZ Host, UPnP, PPTP server, PPTP client, L2TP client, no-ip, Oray, 88ip, DynDNS

Proizvođač:
Tenda (tendacn.com)

Kontakt:
Gembird (gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama