DOMAĆA SCENA
Helbiz
Sve u jednom kliku
1. januar 2022.

Primarna usluga koju pruža kompanija Helbiz predstavlja varijantu javnog prevoza (e-sharing), bez negativnih „nuspojava” koje ova vrsta transporta podrazumeva. Veliki urbani centri gotovo da podrazumevaju saobraćajne gužve i kolaps, što sa sobom povlači gubitak vremena, bilo ličnog ili poslovnog, frustracije i nezaobilazno zagađenje. Helbiz nudi „zaobilaženje” pomenutog sveobuhvatnom uslugom iznajmljivanja ličnog prevoza sa električnim pogonom. Na mestima koje pokriva (kojima će se, nadamo se uskoro pridružiti i gradovi Srbije), kompanija nudi iznajmljivanje električnih skutera, bicikala i mopeda, u zavisnosti od potreba korisnika i mogućnosti iznuđenih urbanističkim haosom (Beograd) i/ili regulativama.

Aplikacija (Helbiz App) koja se preuzima sa popularnih prodavnica softvera za mobilne uređaje, predstavlja neku vrstu članske karte. Nakon registracije, od korisnika se traži uplata inicijalnih pet evra (ili protivvrednosti) kako bi se inicirao „ugovor”. Slično drugim tipovima komparativnih usluga, aplikacija nudi zakup jednokratne vožnje, ali i dugoročni, dnevni, nedeljni i mesečni. Svakako da je moguće uplatiti više novca i koristiti naknadno.

Sva vozila su umrežena i svako koje je trenutno dostupno, vidi se na mapi. Korisnik može da skenira mapu i locira najbliže vozilo. Nakon toga, uređajem skenira bar-kôd, čime efektivno „otključava” vozilo i počinje „vožnju”. Korisnik može u svakom trenutku da pauzira vožnju, parkira i obavi šta ima na određenoj lokaciji. Za to vreme vozilo će ostati nevidljivo za druge korisnike. Prilikom parkiranja neophodno je napraviti fotografiju vozila, kako bi softver utvrdio da je propisno parkirano. Nakon vožnje, vozilo jednostavno ostavite propisno parkirano na ulici, odjavite se i omogućite drugim korisnicima da ga preuzmu. Tehnički timovi kompanije stalno prate lokacije i stanje (nivo napunjenosti baterije) i u bilo kom ternutku mogu da intervenišu. Ovo podrezumeva i eventualni pokušaj krađe, u kom slučaju vozilo blokira pogon i veoma glasno signalizira nezakonitu radnju. Tehničkom osoblju možete da se obratite i za asistenciju.

Pomenuli smo propise. Helbiz omogućava uslugu na definisanom i dozvoljenom području. To podrazumeva da vozila neće raditi van zadatog okvira, bilo zbog zakona (na državnom regionalnom ili lokalnom nivou) ili tipa terena koji je nepovoljan za vožnju. Takođe, u pešačkim zonama, režim vožnje biće ograničen na početnički, pa žustriji vozači neće biti u prilici da plaše sugrađane „jurcanjem po Knezu”. Iako još uvek nije operativan u Srbiji, imali smo prilike da testiramo Helbiz App u neposrednoj okolini Kalemegdan Business centra (gde se nalazi Helbiz tim), kao i u užem centru grada, koji služi kao test poligon, a uverili se da sve već funkcioniše kako bi trebalo, baš kao i na drugim svetskim lokacijama.

Entuzijazam i profesionalizam, kao i ozbiljno međunarodno iskustvo će, verujemo, kada se „stvari srede” odmah reagovati već pripremljenim rešenjem i proširiti kompletan spektar usluga i na naše tržište. Taj, kompletan spektar usluga, podrazumeva i uslugu keteringa (od kuhinje do korisnika), striming sportskog sadržaja, ali i komercijalnu prodaju skutera, i to kakvog.

Sa poslovanjem kompanije Helbiz u našoj prestonici, detaljnije nas je upoznao Nemanja Stančić, Globalni direktor tehnološkog odseka (CTO - Chief Technology Officer)

Kompanija Helbiz proizvodi sopstvena vozila, a za besprekorno i bezbedno funkcionisanje staraju se posebno obučeni tehničari, jer sva vozila održavaju zaposleni kompanije Helbiz. Trudimo se i uspevamo da sav posao obavljaju ljudi unutar kompanije. Od tehnologije, operativnih poslova, razvoja, korisničkog servisa pa sve do logistike. Posvećeni smo bezbednosti naših korisnika. Helbiz aplikacija sadrži bezbednosne informacije za vozača, kao što su uputstva za upotrebu, kako izvršiti bezbednosnu proveru i pravila za nošenje kacige. Takođe, implementirali smo „početnički režim” za one koji po prvi put voze naše trotinete. Osim toga, u zavisnosti od terena, kao i područja kojim se vozite, naši trotineti kreću se unapred određenom brzinom u odnosu na propise i regulative gradske sredine u kojoj se koriste. Naša tehnologija, kompanije Helbiz, omogućava tačan i precizan Geofencing. Unutar kompanije imamo sektor za informacione tehnologije sa oko 50 ljudi. Podeljeni su po linijama poslovanja. Naš model poslovanja je drugačiji i za nas je velika konkurentska prednost to što su svi sektori u sklopu kompanije. Pratimo konkurenciju, ali i navike korisnika koje se veoma brzo menjaju.

Takođe, volimo da eksperimentišemo, kako u softverskom, tako i u hardverskom pogledu. U okviru naše beogradske kancelarije postoji i odeljenje koje se bavi Istraživanjem i razvojem. U Beogradu je „tehnološko srce” kompanije. Zadovoljni smo i velikim brojem obnovljenih licenci na području SAD za obavljanje e-sharing usluga. Ono čime se naročito ponosimo je to što se naši trotineti voze u Vašingtonu, gde smo prisutni s najvećim brojem vozila među svim konkurentima. To je najveća flota električnih trotineta u prestonici SAD.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama