VREMENSKA MAŠINA
Crvena planeta i engleske babe
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. januar 2022.

Prvog januara, u Evropskoj uniji uvoden je Evro, a Evropska Centralna banka preuzima svoje pune nadležnosti. Trećeg januara, NASA lansira misiju Mars Polar Lander, koja, jedanaest meseci kasnije, ne uspeva da sleti na Crvenu planetu usled prekida u komunikaciji. Desetog januara, televizija HBO počinje sa emitovanjem serije „Porodica Soprano” (Sopranos), jedne od najboljih serija u istoriji televizije.

Kompresija u džepu i MP3 hardver! Broj otvaramo tržišnim osvrtom na ponudu džepnih MP3 plejera, primarnog „nosača zvuka” u vremenu između Diskmena i mobilnih telefona. U rubrici „Aktuelnosti”, pišemo o problemu dvehiljadite godine, navodeći da „manje od godinu dana deli nas od prvog januara 2000 - dana kada će stići na naplatu greška koja se provlači još od prvih dana razvoja računara”. Od toga ispade nothing burger. U „Internetu” postavljamo pitanje: „Ko je sexy surfer u vašoj kancelariji?”. Pogađate, pišemo o „škakljivim” sadržajima na vebu koje su zaposleni gustirali na poslu. Ako ste se ikada pitali šta je koren skraćenice NSFW...

Svet igara je blagosloven opisom igre Thief: The Dark Project, pionira akcionog stealth žanra i generalno, jedne od najboljih igara u svekolikoj istoriji čovečanstva. Slede ga opisi Blood 2, Dominant Species, Gangsters, Tomb Raider III, Heretic II, Lego Chess, Oddworld: Abe’s Exodus, Settlers III, Rage of Mages i Dark Side of The Moon. Ne kažu ljudi džabe da je 1999. godina bila daleko najbolja godina u istoriji PC gejminga.

januar 2004.

Trećeg januara, Boeing 737, u vlasništvu egipatskog avio-prevoznika Flash Airlines, ruši se u Crveno more, pri čemu gine svih 148 putnika i članova posade. Četvrtog januara, NASA-in rover Spirit uspešno sleće na površinu Marsa. Četiri dana kasnije, RMS Queen Mary 2, najveći putnički brod u istoriji, kršten je od strane Britanske kraljice Elizabete II, unuke čuvene babe po kojoj je brod dobio ime.

Tehnologija širi granice, kaže autor teksta o novom sistemu parkiranja u Beogradu, koji je imao jaku tehnološku podlogu. Mlađe generacije verovatno se ne sećaju vremena pre zoniranja i plaćanja parkinga SMS-om. Rubriku „Internet” otvara tekst „Naša 3G posla” - treća generacija mobilne telefonije konačno je stigla i u naše krajeve. Na sreću, nije bilo društvenih mreža koje bi širile apsurdno-retardirane teorije zavera o zračenju i čipovima. Nastavljamo sa „Planetom u nemilosti spama”, jadanjem na sve veći problem neželjene e-pošte.

Januarski „Svet igara” otvaramo opisom besmrtnog Knights of the Old Republic, Star Wars RPG-a koji se vrlo brzo nakon premijere na konzoli Xbox pojavio i na PC-u. Sledi ga opis Deus Ex 2: Invisible War, najslabije igre u Deus Ex univerzumu, te kritički osvrti na Terminator 3: War of the Machines, brilijantni Need for Speed Underground (verovatno najbolja NFS igra ikad), Prince of Persia: Sands of Time, Armed & Dangerous, Secret Weapons Over Normandy i na zlosrećni XIII sa Dejvidom Duhovnijem u glavnoj ulozi.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama