TEST DRIVE
Aruba InstantOn AP11D
To što radi - radi besprekorno
Dejan PETROVIĆ
1. mart 2021.

Sa InstantOn uređajima Arube već smo se susretali. Da podsetimo, radi se o seriji uređaja kojima se pojednostavljeno, bukvalno u par koraka, formira složena mreža koja se lako administrira, koja je brza i odzivna, ali i bezbedna. Pritom, nema potrebe za dodatnim hardverom ili servisima. Prema proizvođaču, ova Wi-Fi pristupna tačka je idealna za manja poslovna okruženja, gde će se pokriti određeni prostor kroz Smart Mesh. Uz to, cena joj je zaista prihvatljiva.

InstantOn AP11D dolazi sa plastičnim nosačem koji uređaj drži vertikalno i blago nagnutim unazad, ali u kutiji se dobija i nosač, u slučaju da je planirana montaža na zid ili slično.

Napajanje uređaja moguće je po PoE standardu, iz rutera sa PoE izlazima dovoljne snage, a koji napaja i druge pristupne tačke u sistemu. Alternativno, može se napajati i na mestu ugradnje, putem dokupljenog uređaja: PoE injektora ili ispravljača (48 volti, 0,75 ampera).

Na boku uređaja nalazi se USB port, priključak napajanja i pinhole za resetovanje. AP11D ima čak šest Ethernet priključaka: četiri ispod i dva na poleđini, sa vrlo inteligentno rešenim načinom povezivanja i PoE napajanja, shodno mestu postavljanja samog uređaja. Portovi sa donje strane jasno su označeni i svi imaju različite uloge. Ove portove delimo na aktivne i pasivne. Pasivni su PT (pass-through) na poleđini i E0/PT ispod i oni omogućavaju električnu konekciju između sebe. Portovi na poleđini dolaze međusobno povezani manjim Ethernet kablom, ako se uređaj neće napajati preko E0 porta iza. Isti E0 port je gigabitni, raspolaže sa auto-sensing MDI/MDX funkcijama, a može se koristiti za napajanje po 802.3af/at PoE standardu. Sa donje strane imamo E1-3 gigabitne portove, gde E3 možemo koristiti i kao PoE out po 802.3at standardu. Preko ovog porta možemo napajati drugi mrežni uređaj strujama do 15,4 vata, i to bez obzira na način napajanja same pristupne tačke. E0 ispod je, rekosmo, gigabitni uplink.

Na poleđini je i mikro-USB port za konzolu/servis, a cela zadnja strana zahvaljujući svojoj konstrukciji ima i ulogu hladnjaka. Ostaje još da pomenemo tri LED na prednjoj desnoj ivici. „PSE” (power source equipment) LED nas obaveštava da pristupna tačka napaja drugi uređaj strujom, te da li je u procesu „pregovora” oko toga ili ne. „Radio” LED nas obaveštava o statusu bežične mreže. „System” nas obaveštava da li uređaj radi, da li ima eventualni problem i koliko je hitno potrebno da se taj problem reši.

Aruba, pored pomenutih Ethernet portova, lokalnu mrežu ostvaruje i bežično po 802.11ac Wave2 standardu. Implementirana je 2x2 MU-MIMO tehnologija, uz standardne brzine prenosa podataka. Govorimo o 867 i 300 megabita u sekundi, shodno frekventnom opsegu. Aruba je u pristupnu tačku ugradila upravljene antene od 4,3 decibela pojačanja za niži frekventni opseg i 6,2 decibela za pet gigaherca. Konfiguracija antena nam sugeriše da pristupna tačka omogućava najkvalitetniju vezu sa klijentima ispred sebe, što treba imati u vidu prilikom odabira lokacije.

InstantOn softver nam omogućava brzo kreiranje mreže za goste, zajedno sa dozvolama i ograničenjem protoka. Kao „oblačni” veb-interfejs, InstantOn omogućava lako upravljanje na više lokacija. Pritom, su sve lokacije logički razdvojene i imaju svoju konfiguraciju. Topologija prikazuje strukturu mreže, a moguće je ispratiti svaki svič, svaku pristupnu tačku InstantOn sistema i direktno joj pristupiti i eventualno rešiti problem. Inače, Smart Mesh je „adaptive” mreža koja lako prihvata InstantOn uređaje i klijente.

Na mreži se može naći dosta podataka o problematičnoj inicijalizaciji ove tačke. Razlog tome je prilično dugo bootovanje sa fabričkih podešavanja (i do pet minuta), što mnogi ne sačekaju i to vide kao nemogućnost povezivanja AP11D u mrežu. Da stvar bude gora, ovaj podatak o vremenu bootovanja ne postoji ni u tehničkoj dokumentaciji. Da se ne lažemo, i nas je ova činjenica zbunila. Ipak, onog trenutka kada je uređaj došao u status za dodavanje u InstantOn mrežu, sve je proteklo izuzetno brzo.

Za upravljanje uređajem možemo da koristimo i InstantOn aplikaciju. Na prvi pogled, ne vidimo neke promene u odnosu na situaciju kada smo se družili sa njom pre dva meseca (SK 1/2021, i.sk.rs/29172). Home je tu više informativnog karaktera, dok su osnovni ekrani koncipirani tako da je traka sa tabovima u donjem delu, dok su iznad prikazani podaci i opcije. Uzgred, Aruba i u poljima za mrežu jasno navodi onu za „zaposlene”, a ne za „klijente”, što jasno implicira kakvom okruženju je ova pristupna tačka namenjena.

Da se ne ponavljamo mnogo, tu su tabovi Site Health, Networks, Clients, Applications i Inventory. InstantOn sistem je u osnovi zamišljen kao mreža gde će korisnici, ali i administratori, imati vrlo malo potrebe za podešavanjima; sam naziv i asocira na to. Onog trenutka kada se mreža postavi, možemo komotno da zaboravimo da ova pristupna tačka uopšte postoji u našem okruženju i eventualno ćemo joj pristupati povremeno, radi statistike.

USB host port je „rezervisan za buduću upotrebu”, šta god to značilo. Mišljenja smo da će se on aktivirati kroz neku buduću nadogradnju firmvera što, ako je tako, govori da je Aruba požurila sa izbacivanjem AP11D na rafove trgovina, ne čekajući da se i softverski sve „ispegla”. I tako već više od godinu dana, koliko je ovaj uređaj prisutan na tržištu.

Ipak, ono što radi - AP11D radi besprekorno. Sistem je zamišljen kao modularan, a drugi InstantOn uređaji će se neprimetno integrisati u sistem. Povezivanje novih klijenata (pardon, zaposlenih) je neometano. Ono gde mi vidimo ovu Arubu jesu manja radna okruženja, čiji rast i eventualno proširenje Arubin InstantOn može da isprati u stopu, istog trenutka.

Osnovno: 867 Mbit/s @ 5 GHz, 300 Mbit/s @ 2,4 GHz, gigabit uplink PoE, downlink gigabit E1-3, PoE out

Ostalo: 2x2 MU-MIMO, WPA2/WPA3, BLE radio, Smart Mesh

Dimenzije: 86 × 40 × 150 mm

Proizvođač: Aruba (arubainstanton.com)

Kontakt:
KimTec (www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama