TEST DRIVE
Asus RT-AX89X
Rukavica je bačena
Dejan PETROVIĆ
1. mart 2021.

Odavno na stolu nismo imali neki Asusov ruter (doduše, autor ovih redova privatno koristi jedan sa oznakom „AC1200”). Sada ćemo se pozabaviti jednim, malo je reći „napucanim”, ruterom. Model iz naslova je 802.11ax Wi-Fi 6 ruter sa ozbiljnim performansama. Zapravo, ovoliku moć u jednom ruteru još nismo videli.

Ako pogledamo sirove specifikacije, ovaj dvopojasni ruter po WiFi 6 standardu ima „zbirni” protok od čak 6000 megabita u sekundi! Da, dobro ste pročitali. Pritom, nismo našli neku od tehnologija koja je Asusu promakla. U idealnim uslovima, protok podataka na frekventnom opsegu od pet gigaherca ide do nestvarnih 4804 megabita u sekundi, dok je na 2,4 gigaherca to do 1148 megabita u sekundi, što nije ništa manje impresivno. Prema Asusovim rečima, to je 8x8 opseg, koji kombinovano daje čak 12 strimova sa širinom kanala od 80 megaherca. Na širini kanala od 160 megaherca imamo samo 4x4. OFMDA je prisutna sa svojim povećanim brojem paketa nosača podataka, MU-MIMO takođe. Za zaštitu, Asus se opredelio za AiProtection. Ovaj sistem koristi Trend Micro oblake da identifikuje i blokira eventualne maliciozne napade. Prema nekim podacima koje smo našli na Mreži, u uslovima većeg opterećenja rutera i većeg broja klijenata, ova opcija može dovesti do osetnog usporavanja protoka. Naravno, i Asus ima svoj sistem koji se zove AiMesh i koji je ovde implementiran. Mi nismo imali drugi takav uređaj da bismo videli kako to sve funkcioniše, ali govorimo o standardno zatvorenom sistemu. Beamforming ovde dolazi u varijanti univerzalnog i namenskog. Tu je i Smart Connect koji možemo, ali i ne moramo da koristimo. Već u prvim koracima podešavanja dobijamo izbor da li želimo jedan SSID ili razdvojen. Još jedna jako zanimljiva funkcija jeste Time Machine: uz dodatak nekog memorijskog uređaja, možemo da napravimo vremensku kapsulu.

Čak i spakovan u kutiju, ruter deluje impozantno, masivno, moćno i robusno. U osmougaonom antracit plastičnom kućištu, Asus je spakovao Qualcommov četvorojezgarni procesor sa taktom na 2,2 gigaherca. Procesor na raspolaganju ima jedan gigabajt radne memorije i 256 megabajta fleša. Ovakav hardver ima i masivan pasivni hladnjak sa donje strane, ali i jedva čujan ventilator. Brzina ovog ventilatora može se korigovati kroz korisnički interfejs.

Na svakom temenu od osam uglova postavljena je po jedna antena, koje kada su uspravljene podsećaju na kakvog ogromnog pauka, doduše okrenutog na leđa (zato bih ga ja držao na plafonu - prim. ur.). Nema puno podataka o snazi ovih antena, ali nisu malih dimenzija. Antene se mogu uspraviti samo pod uglom od 90 stepeni, ali ništa više od toga. Ruter će, naravno, raditi i sa sklopljenim antenama, ali uz smanjene performanse. Skoro svaka strana kućišta između dve antene čini svojevrstan panel sa priključcima, interfejsom i slično. Četiri takve strane koje čine poleđinu nakrcane su priključcima. I to kakvim! Asus je na ovaj ruter postavio čak osam gigabitnih LAN portova. Pride, tu je i jedan WAN/LAN, i to desetogigabitni. Ako ni to nije dovoljno, tu je još jedan gigabitni WAN, kao i jedan desetogigabitni SFP+ port. Oba desetogigabitna porta su predefinisani kao LAN, ali ih možemo koristiti i kao izlaze (jedan ili oba, WAN ili dual-WAN). Ne mogu da se kombinuju u jedan od 20 gigabita, to jest, nije podržana agregacija (sabiranje protoka). Agregaciju, pak, podržavaju gigabitni portovi, pa čak i gigabitni WAN i neki od 10-gigabitnih, ili u kombinaciji sa nekim od USB portova.

Na spoljašnjosti rutera dalje se nadovezuju dva USB 3.0 porta (pet gigabita u sekundi), tu je prekidač za uključivanje rutera i DC konektor strujnog adaptera. Strujni adapter ima prilično dugačke kablove za ovu vrstu uređaja.

Prednji panel zauzeo je dve stranice osmougla. Na prvoj je poređano sedam LED, i to za ’SPF+’, ’10GE’, ’LAN’, ’WAN’, ’5GHz’, ’2,4GHz’ i ’Power’. LED su različitih boja i diskretne su. Na drugom su tri tastera, ’WPS’, ’LED on/off’, i ’WiFi on/off’. Ovi tasteri imaju izlivene oznake na kućištu koje nisu lako čitljive, mada se realno neće često ni koristiti.

U veb-interfejsu dominiraju tamnije nijanse sive, što je dijametralna razlika u odnosu na druge proizvođače, gde dominiraju svetlije i življe boje. Koncepcija je, pak, standardna za Asus. Sa leve strane imamo traku sa menijem izdeljenu u dve grupe, General i Advanced Settings. U zavisnosti od opcije koju smo odabrali, sa desne strane se može pojaviti dodatna traka koja će prikazivati podatke shodno odabiru u centralnom delu prozora. Po našem mišljenju, ovo je vrlo pregledno, tim pre što je Asus sve mogućnosti ovog rutera postavio administratorima „na tacnu”.

Proći ćemo ovlaš kroz opcije interfejsa, jer ih ima zaista mnogo. Osnovni prozor Network Map daje sve podatke o broju povezanih klijenata po svim portovima i frekventnim opsezima, a tu je i grafički prikaz statusa celog sistema. AiMesh omogućava postavljanje Mesh sistema i postavljanje uređaja AiMesh node. Ako znamo za šta je sve sposoban samo ovaj ruter, možemo zamisliti više njih u jedinstvenom sistemu. Mrežu za goste možemo praviti na oba frekventna opsega. AiProtection podeljen je na mrežnu zaštitu i roditeljsku kontrolu.

Adaptivni QoS „analognim” brojačima sa kazaljkama daje grafički prikaz ukupnog protoka po smeru, ali i za svakog klijenta ponaosob. Sam QoS možemo da podesimo manuelno ili automatski. Tu su Traffic Analizer i Game, gde kod ovog poslednjeg dajemo određenim klijentima prioritet - jako zgodno kod slabijeg linka ka Svetu. Logično se nadovezuje i Open NAT, gde osim Port Forwardinga imamo i Game Profile sa ugrađenim „pravilima” za veliki broj igara, a koje biramo sa liste.

USB Application nudi opcije vezane za AiDisk koji omogućava pristup lokalnom mrežnom uređaju van lokalne mreže, Servers Center (UpnP, iTunes, FTP...), mrežni štampač, 3G/4G modem, pomenutu Vremensku mašinu, a tu je i PC Download Manager. AiCloud 2.0 se podrazumeva.

U „naprednom” delu podešavanja je zaista ogroman broj opcija vezanih za bežičnu mrežu, LAN, WAN... Sve što smo pomenuli od agregacija, ovde se može podešavati. Uz, naravno, DMZ, DDNS, NAT i drugo. Isto tako su nezaobilazni i Alexa & IFTTT, te IPv6, VPN, Firewall, kao i alatke za sistemska podešavanja.

Osim veb-interfejsa, Asus je omogućio pristup ruteru i upravljanje njime preko mobilne aplikacije Asus Router. Aplikacija je vizuelno dosta življa od veb-interfejsa i deluje vrlo interaktivno. Interfejs se sastoji od donje trake sa opcijama i središnjeg dela. Home tab nudi Real-Time traffic, AiMesh Wi-Fi System i Mobile Game Mode. U Devices možemo blokirati ili pratiti klijente, dok se kod Insight nalaze opcije gde možemo promeniti HTTPS protokol, grupisati mobilne uređaje i zabraniti im pristup određenom internet sadržaju i uključiti pominjani AiProtection. Family je deo gde dodajemo članove porodice u pomenutu grupu.

Settings je priča za sebe: dobijamo ogromnu listu gde imamo pristup AiMesh, AiProtection, Diagnostics, Parental Controls, Gaming, QoS, USB, WiFi, LAN, WAN, VPN i još toliko drugih stvari. Svaki od ovih podmenija daje još gomilu opcija i pored toga što su to samo one koje uopšte ima smisla koristiti iz aplikacije. Aplikacija nije apsolutna zamena za veb-interfejs, ali u najvećem broju slučajeva ona je sve što će vam zatrebati.

Asus reklamira ovaj ruter kao odlično rešenje za kućni Wi-Fi. Mi smo mišljenja da će se ovaj uređaj izboriti i sa omanjom zgradom! Nismo našli niti jednu manu ovom ruteru. Ne možemo da pomenemo cenu u negativnom kontekstu, jer ovaj ruter naprosto nema slabu tačku, nema prigušene protoke, a, pritom, donosi najnovije tehnologije, iako u trenutku kada je stigao do nas više i nije bio tako nov. Ako cena nije problem, a postoji potreba za ozbiljnim protokom u okviru lokalne mreže - ne tražite dalje.

Osnovno: Wi-Fi 6, 4804 Mbit/s @ 5 GHz, 1148 Mbit/s @ 2,4 GHz, 1 × 10 Gbit/s WAN/LAN, 8 × gigabit LAN, 1 × gigabit WAN, 1 × 10 Gbps SPF+, 2 × USB 3.1

Funkcije: AiMesh, Adaptive QoS, MU MIMO, Beamforming, Radius server, Guest network, Airtime fairness, dual WAN, DMZ, DDNS, NAT, Port forwarding, IPTV, IGMP, DHCP, VPN, FTP, Samba, WakeOnLAn, WPA2-PSK / WPA-PSK / WPA enterprise / WPA2 enterprise, WPS support

Proizvođač: Asus (www.asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama