TEST DRIVE
Gigabyte Aorus FI27Q-X
Monitor koji ima sve
Đorđe CUPAĆ
1. mart 2021.

Početak ove godine je obećavajući za nove tehnologije na polju monitora i samih ekranskih panela. Kao i u ostalim oblastima računarske industrije, i ovde su bila prisutna velika odlaganja, što u samoj proizvodnji, što u puštanju u prodaju. Veliko iznenađenje, čija najava je bila vrlo tiha, jeste Gigabyteov upgrade modela FI27Q-P, koji već sam po sebi zaslužike poštovanje. Novi model FI27Q-X dolazi sa boljim rasponom boja, kao i sa impresivnim osvežavanjem slike od 240 herca. Konkretno, raspon boja pokriva 93 odsto DCI-P3, 142 odsto sRGB, kao i 100 odsto AdobeRGB spektra, što je odlično za gejming monitor i čak može da parira profesionalnim monitorima.

Što se tiče izgleda, Gigabyte je ostao pri svom „Aorus transformers” stilu i samim tim nema razlike u odnosu na „P” verziju, kao i na stariji model KF25F o kom smo pisali ranije (SK 7/2019, i.sk.rs/15974). Primetan je Aorus RGB logotip, kao i osvetljenje na postolju i pozadini monitora koje se kontroliše RGB Fusion 2.0 softverom. Duž cele gornje strane nalaze se otvori za ventilaciju.

Ergonomski, monitor ima mogućnost podešavanja po visini od 13 centimetara, okretanje od 20 stepeni u obe strane, nagib od minus pet do 20 stepeni, kao i zakretanje u vertikalni položaj (levo ili desno). Tu je i VESA 100x100 kačenje.

Sa prednje strane nema agresivnih detalja koji odvraćaju pažnju, sem logotipa ispod koga se nalazi džojstičić za pristup OSD meniju, kao i za brzo aktiviranje ostalih jedinstvenih karakteristika ovog monitora. Osim što se OSD meniju može pristupiti preko kontrolnog tastera, Gigabyte je dodao opciju pristupom preko aplikacije OSD Sidekick, koju možete preuzeti sa njihovog sajta, a koja je vrlo korisna zamena i pruža dodatne mogućnosti kada se monitor poveže sa računarom i preko USB kabla. Pored toga, tu su postavljene i prečice za brz pristup određenim funkcijama, kao što su Dashboard, Game Assist, Picture mode, Volume control...

Još jedna vrlo korisna funkcija kojom ovaj monitor raspolaže jeste mogućnost aktivnog smanjenja buke (Active Noise Cancelling 2.0). Maksimalno tri mikrofona „osluškuju” buku iz neposredne okoline i redukuju je tokom razgovora sa prijateljima u Discord ili TeamSpeak sobi. Naravno, potrebno je priključiti mikrofon u port na monitoru, podesiti aktivni nivo redukcije i ostaviti da monitor obavi svoje. Ovo nije idealno rešenje, jer je potrebno imati mikrofon zasebno od slušalica, gde se već možda i gubi poenta, a sem toga, bolji modeli takvih mikrofona već imaju ovu opciju. Svakako, ideja je vrlo zanimljiva i podržavamo ovakve inovacije proizvođača.

IPS panelima dijagonale 27 inča, sa QHD rezolucijom i osvežavanjem slike od 240 herca je do sada mogla da se pohvali samo kompanija LG, što nije slučaj kod ovog modela (LQ270T1JG04) koji proizvodi Sharp i to ga čini nešto interesantnijim. Samim tim, naša očekivanja su malo i veća, jer ovaj monitor može da se pohvali i Supersmooth IPS odzivom od 0,3 milisekunde u MPRT režimu i GtG odzivom od jedne milisekunde, što je jedna od novina ove godine i radujemo se sve bržim i pristupačnijim IPS panelima. Panel je desetobitni (8 bits+FRC), ali je samo „HDR 400 Ready”. Osvetljenje je 400 kandela po metru kvadratnom, kontrast 1000:1, a uglovi vidljivosti su standardnih 178 stepeni. Ekran ima premaz koji umanjuje odsjaj (anti-glare).

Prisutna su, dva HDMI porta, jedan DisplayPort, dva USB 3.0, kao i dva audio-porta za mikrofon i slušalice.

Model podržava AMD Freesync Premium tehnologiju, a nosi i oznaku „G-Sync Compatible”, što je postalo standardno od kada je Nvidia dozvolila proizvođačima da koriste i njihovu tehnologiju, bez dodatnog čipa.

Najbolji picture mode za igranje je FPS, dok za običnu upotrebu možete koristiti ili Standard ili Adobe. Kao jedan od najboljih kompetitivnih naslova, CS:GO nas je na ovom monitoru oduševio sa odzivom, brzinom kao i kvalitetom modela i mapa. Sličan osećaj je bio tokom meča u DOTA 2, gde se svaka magija jasno videla kao i njen efekat. Doom, Cyberunk 2077, Project Cars 3 kao i Hitman 3 su prelepo izgledali. Ovo je jedan od monitora kod kog za vreme testiranja nismo naišli na manu i toplo ga preporučujemo, ukoliko posedujete zver od računara.

Ovakve performanse monitora, korišćenje satima a da nas glava ne zaboli, fenomenalan prikaz boja, odličan odziv jesu par stvari koje su ostavile velik utisak na nas i Gigabyte nas je obradovao monitorom koji ima sve i vredi svaki dinar, a na šta do sada nismo nailazili, jer proizvođači uvek ponešto izostave.

Osnovno: 27 inča, 2560 × 1440 px, IPS, 16:9, 10 bita,
240 Hz

Priključci: DisplayPort 1.4, 2 × HDMI 2.0, 2 × USB 3.0, audio-izlaz (slušalice i mikrofon)

Ostalo: osvetljenje 400 cd/m² , kontrast 1000:1, anti-glare, VESA 100×100 mm, uglovi vidljivosti 178°/178°, podešavanje visine 130 mm, rotacija -20° do +20°, tilt -5° do +20°, pivot -90° do + 90°

Proizvođač: Gigabyte
(www.gigabyte.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama