TEST DRIVE
Thermaltake H330 TG i H350 TG
Dva brata povoljna
D. LUKINOVIĆ
1. mart 2021.

Već neko vreme nismo imali nekog „tetejca” na testu, a poslednjih par modela bila su brutalna i skupa čudovišta. Ovoga puta, pred nama su dva predstavnika skromnije serije H. Zapravo, radi se o identičnim kućištima koje razlikuje samo prednja maska.

H330 TG i H350 TG, na prvi pogled deluju slično, a bliže zagledanje otkriva da se razlikuju samo u plastici i jednom malom tasteru, kom ćemo se vratiti malo kasnije. U pitanju su jeftinija kućišta, od kojih ne možete da očekujete previše. Međutim, možda baš zbog toga, iznenađuje solidan lim, odlične završne obrade i čvrstine, sve sa „peskiranom” završnom obradom, koja nije tu samo zbog izgleda, već zaista čini površinu otpornijom na ogrebotine. Plastika je, takođe, solidnog kvaliteta i odlične završne obrade. Stope su visoke, sa velikim gumenim podloškama, pa se ni prazno kućište ne pomera lako.

Pomenuli smo maske. Kućišta izgledaju „arhitektonski”: H330 TG je sav u „kubizmu”, sa ravnim linijama i delimično otvorenom maskom (jedan ventilator će lakše disati), dok su linije maske H350 TG slobodnije i zaobljenije, sa više otvora za ventilaciju sa bočnih, gornje i donje strane, iako je maska zatvorena. Na mestu gde, kao talasi, delovi maske prekrivaju jedan drugi, nalazi se znalački uklopljena tanka lajsna sa RGB osvetljenjem. Znalački, jer ne „bije” pravo u oči, već je plastika prekriva, pa svetlost izbija sa strane. Prisustvo RGB osvetljenja odgovorno je za dodatni taster na I/O panelu modela H350. Ostatak je isti: dva USB 2.0 porta, jedan USB 3.0, audio-konektori, veliki, četvrtast ’Power’ i manji, okrugao ’Reset’ taster, koji ulivaju poverenje da će trajati godinama. TG u nazivu znači da se u ceni našlo mesta i za bočnu stranicu od kaljenog stakla, ali ne i za neki specijalni način otvaranja/skidanja, pa njome treba rukovati kao metalnom, uz malo više pažnje.

Kako su kućišta danas klasični, kompaktni Midi-Toweri, prostor je ograničen, ali potpuno otvoren i neopstruisan. Tako je prostor za procesorske hladnjake ograničen na 155 milimetara (fabrički se navodi 150). Sa druge strane, za grafičke kartice ostavljeno je 320 milimetara, doduše, bez ventilatora i radijatora. Otvor za backplate nije (mnogo) veliki, ali je univerzalno pozicioniran i retki su hladnjaci koji bi mogli da vam prave probleme, a ti sigurno neće stati u ova kućišta.

U H330/H350 mogu da se ugrade do četiri uređaja za skladištenje podataka. Kavez za dva uređaja formata 3,5 inča ili 2,5 inča pričvršćen je u dnu kućišta, ispod „krova zajedničke prostorije”, koju deli sa napajanjem. Jedan uređaj smešta se u plastičnu fioku, dok drugi „ide na krov” kaveza. Iako su u pitanju jeftina kućišta, kavez je odvojiv i po potrebi može da se ukloni ili pomeri bliže napajanju, kako bi se eventualno obezbedio prostor za vodeno hlađenje. Još dva uređaja formata 2,5 inča montiraju se na odvojive metalne nosače, koji se fiksiraju „glavatim” šrafom, bez upotrebe alata. Maštovit vlasnik bi mogao da iskoristi neke od otvora na bočnom limu da proširi skladišni kapacitet. Kada je kavez ugrađen, za napajanje je na raspolaganju 160 milimetara, a kada se ukloni, staće i neko „čudovište”. Interesantno je da napajanje iz drugog teksta, zbog dužine od samo 140 milimetara, može da stane i kad je kavez pomeren bliže njemu.

Kućišta dolaze sa jednim ventilatorom prečnika 120 milimetara sa zadnje strane, što je osnovna postavka koja će postizati solidne rezultate sa skromnijim mašinama. Univerzalni skelet dozvoljava ugradnju do tri ventilatora prečnika 120 ili dva prečnika 140, pa čak i 200 milimetara iza prednje maske. Ispod gornje stranice mogu da se postave po dva prečnika 120 i 140 milimetara. Na prednju stranicu mogu da se postave 280 ili 360 radijatori, ispod gornje 240 i 280, a na zadnju 120. Teoretski je izvodljiva ugradnja radijatora i na prednjoj i ispod gornje stranice, ali će zahtevati znanje i mnogo strpljenja. H330 ima delimično otvorenu prednju masku, ali ona „hrani”, otprilike, sedamdeset procenata jednog ventilatora. Sa druge strane, H350 ima više većih otvora odakle može da skuplja vazduh. Nijedno nije idealno termalno rešenje, ali su daleko iznad proseka za klasu.

Na našem tržištu H330 TG košta oko 5100, a H350 TG 5300 dinara. U tu cenu Thermaltake je spakovao kućišta nenametljivog, a opet prijatnog izgleda, dobar kvalitet izrade i pametno projektovan unutrašnji prostor. Na to dodajemo odvojive nosače uređaja za skladištenje podataka, bočnu stranicu od kaljenog stakla i kvalitetan ventilator. U pitanju je paket koji ozbiljno „kvari posao” manje poznatim proizvođačima.

Dimenzije i masa: 419 × 210 × 480 mm, 6,1 kg (H330); 442 × 210 × 480 mm, 6,3 kg (H350)

Osnovno: 1 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio-ulaz/izlaz, 2 × 3,5"/2,5”, 2 × 2,5”; podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 1 × 120 mm, mogućnost ugradnje kombinacije ventilatora, od toga do 2 × 200 mm ili 4 × 140 mm ili 6 × 120 mm

Ostalo: bočna stranica od kaljenog stakla, filter za prašinu na gornjoj stranici i ispod napajanja, kontroler RGB osvetljenja (H350)

Proizvođač: ThermalTake (www.thermaltake.com)

Kontakt:
KimTec (www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama