TEST DRIVE
Honor Router 3
Časni izuzetak
D. PETROVIĆ
1. mart 2021.

Imali smo priliku da isprobamo ruter iza kog, naravno, stoji Huawei. Ruter radi po 802.11ax standardu ili, prema novom načinu označavanja, pripada Wi-Fi 6 verziji standarda. Proizvođač je ovde dodao i plus u nastavku, a mi ćemo videti šta to konkretno znači.

Jasno se vidi da je na ovom ruteru radila ista ekipa koja dizajnira mobilne uređaje, tablete i slično. Ruter dolazi u sterilno belom, mat plastičnom kućištu. Ako bacimo pogled odozgo, ne možemo se oteti utisku da prema obliku fali samo neki ekran od desetak inča. Bez obzira na to, na dizajn nemamo nikakvu zamerku: linije fino zaokružuju uređaj, a na sebi nema bespotrebnih, „svemirskih” detalja. Zapravo se logotip i udubljen natpis Honor savršeno uklapaju u dizajn. Pritom, logotip je ujedno i savršeno sakriven ’WPS’ taster. Prednji panel, ako ga tako možemo nazvati, je u pravom smislu te reči minimalistički: sastoji se od samo jedne višebojne LED - „radi”.

Zadnji panel sastoji se iz četiri univerzalna gigabitna LAN/WAN porta. Ruter će sam prepoznati gde je povezan sa klijentima, a gde je gateway, tj. sprava koja je izlaz na Mrežu. Tu su još taster ’reset’, priključak strujnog adaptera, kao i četiri antene. Antene su sklopive, s tim da se mogu uspraviti za devedeset stepeni, bez ikakvog drugog pomeranja. Dizajn antena prati sam uređaj i zaista deluju elegantno. Kada smo kod antena, sve imaju pojačanje koje iznosi pet dBi.

O hardveru nema mnogo podataka. Ono što znamo jeste da se na ruteru vrti Huawei RTOS. Takođe, ne znamo ništa o procesorskoj jedinici. Znamo samo da dvojezgarnom procesoru koji radi na 1,2 gigaherca stoji na raspolaganju po 128 megabajta RAM i fleš memorije.

Ruter će svakako raditi i sa prethodnim generacijama mrežnih adaptera. U podešavanjima postoji čak i opcija koja rešava eventualne probleme sa 802.11ac „only” uređajima, kada oni „ne vide” opseg na 2,4 gigaherca. Napomenućemo još da je sam Wi-Fi 6 iskorak u odnosu na prethodne standarde. Wi-Fi 5 (802.11ac) radi samo na frekvenciji od pet gigaherca, dok je, recimo, 802.11b/g samo na 2,4 gigaherca. Standard 802.11ax istovremeno radi na oba frekventna opsega. Honor je ovde ispoštovao mnoge Wi-Fi 6 standarde, pa, tako, imamo podršku za 1024-QAM modulaciju, frekventne kanale širine 160 megaherca i brzine protoka do tri gigabita po sekundi. Čuvena maksimalna zbirna brzina dobija se sabiranjem 574 i 2402 megabita u sekundi na nižem i višem frekventnom opsegu. Kao i kod drugih uređaja, optimalne teoretske brzine nemaju puno dodirnih tačaka sa stvarnim svetom. Činjenica je da su brzine, zapravo, podeljene po Wave 1 i Wave 2 tehnologijama i direktno zavise od povezanih klijenata i njihove podrške za Wi-Fi 6, u prvom redu po pitanju širine frekventnih kanala. MU MIMO podrška se podrazumeva.

Još jedna od zanimljivih stvari na ovom ruteru je OFDMA funkcija o kojoj smo pisali ranije. Pod uslovom da je i klijent „napucan” tehnologijama, ruter će ka njemu slati i do 256 podnosača podataka, što dovodi do toga da se u okviru jednog kanala opsluži više klijenata. Poređenja radi, 802.11ac na kanalu od 20 megaherca ima 64 podnosača, a kanal od 160 megaherca ovih podnosača ima čak 996. TWT (target wake time) je funkcija koja pravi raspored slanja paketa tako što će reći klijentu kada može da očekuje paket (podataka), a u međuvremenu će klijentov Wi-Fi 6 radio biti u sleep režimu.

Za upravljanje i podešavanje ovog rutera koristimo aplikaciju AI Life. Iako cenovno malo skuplji, Router 3 ipak spada u niži cenovni rang, shodno klasi uređaja. Na početnom ekranu imamo standardne informacije o stanju mreže, broju povezanih klijenata, trenutnoj brzini protoka u oba smera. Takođe, tu je i par tabova gde nas jedan vodi do svih povezanih klijenata. Za svaki od klijenata tu su i opcije za njihovo blokiranje. Dalje, imamo roditeljsku kontrolu, mrežu za goste i dijagnostiku. Ovaj osnovni minimalistički deo rezervisan je za svakodnevnu upotrebu. Pod Show More, pored nadogradnje sistema i klasičnih sistemskih podešavanja koje obavljamo jednom ili nijednom, imamo mogućnost pojačavanja snage antena, uklanjanje smetnji, pa čak i bekapovanje Wi-Fi 5 mreže.

Ruter je dizajniran sa mobilnim uređajima na umu, a i način funkcionisanja Wi-Fi 6 standarda doprinosi tome. Honor je, imajući u vidu sve to, odlučio da se upravljanje ruterom odvija preko mobilnih uređaja, putem aplikacije. Naravno, ruterom možemo upravljati i klasično, putem veb-interfejsa. Po našem mišljenju, veb-interfejs je praktičniji i, ako se ne varamo, ima malo više opcija. U gornjoj traci imamo pet tabova koji nam donose opcije za povezivanje na internet, upravljanje uređajem i osnovne statističke podatke. Međutim, i ovde imamo deo More Functions, gde dolazimo i do opcija vezanih za Firewall, NAT, DMZ Host, DDNS i slično.

Sa uređajem Honor Router 3 slobodno možemo da kažemo da Wi-Fi 6 polako, ali sigurno „silazi u mase”. Ako znamo kako se kreću cene sličnih uređaja, mišljenja smo da je Honor napravio pun pogodak i da je cenovni izuzetak kome treba ukazati poverenje. Ostaje nam, naravno, i da čekamo konkurenciju, jer svi znamo da borba titana obično znači povoljnije uređaje za kupce.

Osnovno: IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6), 574 Mbit/s @ 2,4 GHz, 2402 Mbit/s @ 5 GHz, 4 × gigabit WAN/LAN

Proizvođač: Honor
(www.hihonor.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama