TEST DRIVE
AMD Radeon RX 6800
Odličan, ali nedostižan
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. mart 2021.

Nakon ogromnog iznenađenja i skoka u performansama koje niko nije očekivao kada je u pitanju RX 6800 XT, AMD-ov prvenac iz Navi II generacije grafičkih kartica, tržišni poredak poprilično je uzdrman. GeForce modeli dobili su ozbiljnu konkurenciju u visokoj klasi, uprkos sopstvenim performansama koje su zaista sjajne.

Dok „rudnici” ponovo ne opustoše, igranje na PC-u biće u hibernaciji

Ovoga puta predstavljamo vicešampiona među Radeonima, kome nedostaje sufiks XT i još ponešto u odnosu na trenutno najjači model. Radeon 6800 takođe je zasnovan na drugoj generaciji RDNA (Radeon DNA) arhitekture, ali koristi donekle oslabljenu verziju čipa Navi 21 XT koji se ugrađuje u kartice sa oznakom Radeon RX 6800 XT. Tako, „običan” RX 6800 koristi čip sa oznakom Navi 21 XL, a koji se sastoji od 60 Compute Units, to jest, ukupno 3840 šejderskih jedinica, 240 teksturnih i 96 rasterskih jedinica. Kako hardversku podršku za ray tracing, oličenu kroz Ray Accelerators jedinice, čini po jedna od njih u svakoj od CU celina, tako RX 6800 na raspolaganju ima 60 Ray Acceleratora.

Ako navedene podatke uporedimo sa XT modelom, koga čine 72 CU, odnosno, ukupno 4608 šejderskih jedinica, kao i 288 teksturnih, 128 rasterskih jedinica i 72 Ray Acceleratora, jasno je da razlika među njima nije baš mala i da nikakvi overklokerski zahvati neće moći da je nadomeste. Kada smo kod radnog takta, on je deklarisan je na inicijalnih 1815 megaherca, odnosno, 2105 megaherca u Boost režimu, što je za čitavih 200, odnosno, 145 megaherca niže u odnosu na XT model, ali baš kao i kod njega, ako prilike dozvole (čitaj: temperatura ne bude previsoka), frekvencija može da skoči i na znatno više vrednosti. Takvi skokovi nisu baš česti, ali predstavljaju solidan orijentir šta se može očekivati od ručnog overkloka, uz dodatno hlađenje ili uz kompromis koji podrazumeva znatnije ubrzavanje ventilatora i porast broja decibela. Referentni model je prilično tih na default podešavanjima, ali ako se odlučite za ručni overklok, moraćete i ventilatore da „overklokujete”, a tada nisu baš tihi.

Interesantno je koliko je ovaj model fizički sličan sa jačim: koriste istu štampanu ploču, sa istim komponentama i brojem faza naponske sekcije, od kojih čak 12 napaja grafički procesor, a tri se staraju da VRAM dobija dovoljno stabilan napon. Zbog unifikacije i pojednostavljenja proizvodnje i slabiji model je dobio dva osmopinska naponska konektora, iako mu je potrošnja deklarisana na 250 vati, u odnosu na 300 koliko troši RX 6800 XT. Za razliku od štampane ploče, kuleri kod ova dva modela se razlikuju. Iako vizuelno vrlo slični, RX 6800 zauzima „samo” dva slota, dok XT, zahvaljujući većoj potrošnji, koristi za pola slota širi kuler.

Kada je memorija u pitanju, tu je RX 6800 ravnopravan sa jačim modelom i koristi GDDR6 čipove efektivnog radnog takta od 16 gigaherca, sa kapacitetom od 16 gigabajta, dok se komunikacija obavlja putem 256-bitne magistrale. Takođe, sastavni deo i ovog GPU-a čini čak 128 megabajta L3 keš memorije, koja služi kao svojevrsni bafer između VRAM-a i GPU-a, a koja je sa protokom od dva terabajta po sekundi izuzetno brza. Ova memorija nazvana je Infinity cache i zauzima gotovo petinu površine grafičkog čipa, koji sa svojih skoro 520 kvadratnih milimetara i 26,8 milijardi tranzistora nikako nije malen. I dok je modelu sa sufiksom XT nepravedno zamerano što koristi „obične” GDDR6 čipove, za razliku od glavnog konkurenta, oličenog u modelu GeForce RTX 3080, a koji koristi brže, GDDR6X čipove, Radeonu RX 6800 se nema šta zameriti po tom pitanju, čak ni na papiru, jer je njegov glavni takmac model GeForce RTX 3070, koji, takođe, koristi „obične” GDDR6 čipove i to duplo manjeg kapaciteta.

Nažalost, nismo uspeli da za potrebe testa obezbedimo jedan primerak RTX 3070 kartice, pa da ih direktno uporedimo, ali RX 6800 generalno postiže bolje rezultate u odnosu na konkurenta, sem kad su u pitanju ray tracing performanse, gde generacijski zaostatak i dalje predstavlja slabu tačku. Ako zažmurimo na tu činjenicu, RX 6800 zaista nudi odlične performanse. Igranje u 4K se podrazumeva, uprkos tome što frejmrejt u najzahtevnijim igrama u proseku može da bude i za po koji frejm ispod zlatnog standarda od 60 FPS, ali je animacija uvek prilično tečna i nigde nismo iskusili nagle padove broja frejmova. Naravno, ovo se odnosi na situacije u kojima se ne koristi ray tracing, jer kada je on uključen, stvari ipak nisu tako blistave, makar u 4K. Ko hoće tečnu animaciju od 60+ FPS, uz ray tracing, „Ultra” podešavanja u najzahtevnijim igrama i RX 6800, moraće da se zadovolji sa rezolucijom od 2,5K.

Na takve kompromise bili bismo u potpunosti spremni da pristanemo, kad bi ovaj model bilo moguće kupiti po preporučenoj ceni od 580 evra. Nažalost, nagli skok vrednosti Bitcoina još jednom je tržište grafičkih kartica poslao dođavola, pa se apsolutno sve što ima grafički čip na sebi i barem četiri gigabajta memorije prodaje brzinom svetlosti, i to unapred. Ako i uspete negde da pronađete RX 6800, računajte da će vam za njega tražiti barem trostruko veći iznos od preporučene cene. Dok „rudnici” ponovo ne opustoše, igranje na PC-u biće u hibernaciji.

GPU: Navi II (Navi 21 XL - RDNA 2.0), 3840 computing units, 240 teksturnih i 96 ROP jedinica, 60 Ray accelerators,
radni takt 1815/2105 MHz

Memorija: 16 GB GDDR6, radni takt 16 GHz, magistrala 256 bita, 128 MB Infinity cache

Video konektori: 1 × HDMI 2.1, 2 × DisplayPort 1.4, 1 × USB-C

Dimenzije: 267 × 120 × 40 mm

Ostalo: 7 nm, TDP 250 W, 2 × 8-pin konektori za napajanje, 12+3 (GPU+VRAM) naponska sekcija, podrška za 4 monitora, LED osvetljenje

Proizvođač: AMD (www.amd.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama