TEST DRIVE
Asus TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti OC
Odličan, ali nedostižan
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. mart 2021.

Uprethodna dva izdanja „Sveta kompjutera” (i.sk.rs/29152, i.sk.rs/29254) detaljno smo se pozabavili prvim modelima GeForce RTX 3060 Ti koji su stigli do nas. Za upoznavanje sa čipom oznake GA104 i njegovim mogućnostima, a koji je osnova svake kartice iz ove serije, poslužili su nam modeli koje je proizveo Gigabyte. Postignutim rezultatima bili smo vrlo zadovoljni i došli do zaključka da je GeForce RTX 3060 Ti trenutno najbolja kartica više srednje klase. Ovoga puta, poigrali smo se sa jednim od Asusovih modela i to iz nama omiljene TUF serije.

Kartice koje pripadaju seriji TUF nisu najbolje što Asus ima da ponudi, ali su definitivno na prvom mestu kada se uporedi odnos uloženog i dobijenog...

Kartice koje pripadaju seriji TUF nisu najbolje što Asus ima da ponudi, ali su definitivno na prvom mestu kada se uporedi odnos uloženog i dobijenog, barem kada su u pitanju Asusovi proizvodi. To što modeli iz RoG/STRIX serije pripadaju višoj klasi, nikako ne znači da je TUF skroman i da zaostaje za konkurencijom, naprotiv. Izuzetno kvalitetna i robusna hardverska osnova glavna je karakteristika ovog modela, dok je skromniji jedino po pitanju LED osvetljenja, a što je po našim aršinima zapravo plus.

Naponska sekcija sastoji se od deset faza, od kojih osam napaja grafički čip, a dve su zadužene za napajanje memorije. Iako je ovo tek prosečna naponska sekcija, ako sudimo na osnovu broja naponskih faza, njene komponente su vrhunskog kvaliteta i nikako se ne mogu okarakterisati kao prosečne. Kako je potrošnja deklarisana na tek 200 vati, kartica se strujom napaja, osim kroz PCI-E slot, putem samo jednog osmopinskog naponskog konektora. Ovo je možda i jedini hardverski detalj u kom je TUF inferioran u odnosu na prestižnije modele, jer na raspolaganju ima još svega 25 vati za manuelni overklok, pošto je ograničen jačinom struje koju mu obezbeđuje jedan naponski konektor. Uprkos tome, kartica je pored fabričkog overkloka bila raspoložena za još malo „gasa”, ali ne spada u šampionsku grupu kad su megaherci u pitanju. To, doduše, ne predstavlja naročitu manu, jer je dobitak u performansama jedva merljiv u odnosu na modele kod kojih radni takt dostiže za koju desetinu megaherca više vrednosti.

S druge strane, TUF odlikuje izuzetna tišina tokom rada i prilično niske radne temperature, koje jedva da dostižu 65 stepeni pod punim opterećenjem. Za ovako dobar rezultat zaslužan je masivni hladnjak, koji se sastoji od gomile toplotnih cevi, a Asusova MaxContact tehnologija obezbeđuje skoro savršeno ravnu površinu kojom hladnjak naleže na grafički procesor. Za odvođenje toplote sa rebara hladnjaka staraju se tri ventilatora, od kojih se onaj središnji vrti u suprotnom smeru, čime se stvaraju dodatne vazdušne turbulencije i ubrzava proces toplotne razmene. Zbog tako gabaritnog rashladnog sistema, kartica zauzima 2,7 slotova (efektivno tri) u kućištu, a pritom je i dugačka 30 centimetara, tako da zauzima popriličan prostor, čak i u većem kućištu. Sama štampana ploča nešto je kraća, ali joj masivni backplate pomaže da ne bude preopterećena težinom kulera, pa nema ni najmanjih naznaka uvijanja i krivljenja kartice pod sopstvenom težinom.

Radni takt grafičkog procesora inicijalno je postavljen na 1410 megaherca, dok u boost režimu dostiže 1785, ali neretko ume da skoči i za još stotinak megaherca. Kartica raspolaže i prekidačem za izbor jednog od dva profila u BIOS-u, od kojih onaj tiši donekle ograničava maksimalni radni takt i brzinu ventilatora, ali mi zaista nismo mogli da nađemo opravdanje za korišćenje Quiet režima, jer je i u Performance profilu kartica bila izuzetno tiha.

Za razliku od referentnog modela, ovaj TUF na raspolaganju ima jedan HDMI 2.1 konektor više, čime je broj video-izlaza porastao na pet. Ipak, ograničenje samog čipa svodi maksimalni broj podržanih monitora na četiri, tako da će jedan od portova morati da ostane neiskorišćen.

Na konstrukciju, funkcionisanje i ukupan utisak u radu ovog modela nemamo baš nikakve primedbe. Kao i mnogi drugi modeli serije TUF, i ovaj je baš po našoj meri - tih, hladan, brz i bez iritantnog LED šareniša, iako stidljivo nudi i tu mogućnost, ali u vrlo elegantnom izdanju kroz svetleći logotip TUF.

Ako ste se zbog svega navedenog „zagrejali” i naginjete ka tome da baš ovaj model bude prvi na spisku prilikom izbora nove grafičke, bojimo se da ćete se razočarati. Da, i u ovom tekstu moramo da naglasimo trenutnu situaciju na tržištu, odnosno, potpuni haos koji je zavladao zbog (ponovne) pomame za „rudarenjem” kripto-valuta, a što je uzrokovano vrtoglavim skokom vrednosti Bitcoina. Zbog toga je prava umetnost pronaći karticu jaču od GTX 1050 koja je dostupna na lageru, dok su cene prevazišle granicu zdravog razuma. Zbog toga se ovaj model umesto za 400, prodaje po ceni od preko 800 evra. I to ako imate sreće da ga uopšte pronađete ili da ga makar naručite, uz neizvestan period čekanja na isporuku. Nvidia je najavila da će budući modeli GeForce kartica biti ograničeni i samim tim slabo isplativi za potrebe „kopanja”, ali se nadamo da će se nešto rešiti i po pitanju postojećih modela, jer je prava šteta da kartice poput ove, koje su zaista odlične u svojoj primarnoj ulozi, završe u nekom elektronskom rudniku. Ipak, dok se nešto krucijalno ne promeni, „rudnici” će većinom biti njihovo glavno prebivalište.

GPU: Ampere GA104, 4864 CUDA, 152 Tensor i 38 RT jezgara, 152 teksturne i 80 ROP jedinica,
radni takt 1785 MHz

Memorija: 8 GB GDDR6, radni takt 14 GHz, magistrala 256 bita

Video konektori: 3 × DisplayPort 1.4a, 2 × HDMI 2.1

Dimenzije: 281 × 117 × 41 mm

Ostalo: 8 nm, TDP 200 W, 1 × 8-pin konektor za napajanje, 8+2 (GPU+VRAM) naponska sekcija, podrška za 4 monitora, RGB LED osvetljenje, prekidač za izbor profila BIOS-a

Proizvođač: Asus (www.asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama