TEST DRIVE
Seasonic Connect SSR-750FA
Sledeći nivo modularnosti
Danilo LUKINOVIĆ
1. mart 2021.

Iza ove bljutave marketinške floskule od naslova (za koju Seasonic može slobodno da nam plati), krije se prvi veliki pomak u hvatanju u koštac sa šumom kablova još od pojave modularnih napajanja, koja su nam donela odvojive kablove. Povratak modovanja i vodenog hlađenja, kombinovan sa tonama kaljenog stakla koja krase moderna kućišta, zakomplikovalo je cable management do tog nivoa da su nikle firme koje se bave rešenjima samo tih „problema”. Seasonic, de facto broj jedan među proizvođačima napajanja dostupnim najširem krugu korisnika, zasukao je kolektivne rukave i iznedrio, naizgled čudno, ali, zapravo, genijalno rešenje za razvlačenje kablova, sa ubedljivom vizuelnom prezentacijom.

Pred nama je Connect. Povelika kutija dimenzija nekadašnjih „kilovatnih” napajanja krije naizgled obično napajanje (u ovom slučaju SSR-750FA), ali ono ima samo jedan kratak kabl! Suština nije toliko u napajanju već u metalnom kvadru dimenzija 330×64×21 milimetar koji predstavlja terminal, a koji se povezuje pomenutim kablom i koji, u stvari, predstavlja Connect. Najbitnija stvar o kojoj potencijalni kupac treba povede računa jeste raspoloživ prostor. Bacite još jedan pogled na dimenzije. Kućište mora da ima više od 25 milimetara rastojanja od nosećeg lima i 400 milimetara slobodnog prostora po vertikali, kako bi se Connect komotno smestio u njega. Proizvođač je zamislio da se terminal pričvršćuje magnetima, koji dolaze u pakovanju, kako bi se olakšala manipulacija, čišćenje i premeštanje u drugo kućište. Napomenućemo da se magneti postavljaju dvostruko lepljivim podloškama. Takođe, aluminijumska konstrukcija ne „miriše” magnete, pa kupac koji je rešen da spoji ovaj nesuđeni par treba da pronađe drugo rešenje.

Nakon što se Connect postavi na logično mesto koje diktira dužina i položaj kabla koji „životnu energiju” usmerava iz napajanja ka njemu, na njega se, po potrebi, povezuju dodatni kablovi, za broj i tip uređaja koje konfiguracija sadrži. Iako napajanje ima snagu od „samo” 750 vati (dovoljno za većinu korisnika, čak i sa grafičkim karticama poslednje generacije), u paketu stiže mnoštvo kablova. Pored neophodnog 24-pinca, u povelikoj vreći, koja u kutiji zauzima više prostora od samog napajanja, dolaze dva kabla za napajanje procesora, četiri PCI-Express kabla, tri SATA i dva Molex kabla sa različitim brojem konektora. Kablovi su, praktično, idealnih dužina (pogledajte specifikacije), jer kompanija, očigledno, ima pravo R&D odeljenje. Tako su procesorski i PCI-Express kablovi naizgled prekratki, dok se ne setite gde se povezuju, dok je jedan SATA podugačak a jedan Molex ima dužinu od čak 690 milimetara, zbog postavke ventilatora i pumpe vodenog hlađenja odnosno uređaja za skladištenje podataka u velikom kućištu. Od napajanja vodi samo kabl sa naponom 12 volti pa se u samom terminalu nalaze konverteri za +5 i +3,3 volta. Svi kablovi su pljosnati, što možda neće odgovarati svačijem ukusu, ali ti ljudi troše još više novca na bužiranje i paracord.

Suština ovog paketa je sam Connect, ali moramo da pomenemo i napajanje, jer terminal, koliko god lepo izgledao, energiju samo distribuira, uredno i elegantno. SSR-750FA podržava nezvanični 80 Plus Gold sertifikat. (Uzgred, u našem videu, koji smo snimili čim nam je Connect stigao, pogrešno smo pomenuli reč „Platinum”).

Napajanje ima vrhunsku regulaciju napona (ispod 0,5 procenata) i kompletan arsenal zaštita i direktno lemljene komponente i dodatne pločice, bez kablova unutar kućišta napajanja. Naravno, podrazumevaju se japanski kondenzatori koji izdržavaju radnu temperaturu od 105 stepeni celzijusa, kao i sinhrono ispravljanje i DC-DC konverteri. Ventilator sa hidrodinamičkim ležajem može da radi u normalnom ili hibridnom režimu. Onako usput, tu je i desetogodišnja proizvođačka garancija.

Seasonic Connect SSR-750FA ne predstavlja uređaj koji vam je neophodan, već nešto što kupujete zato što želite - baš to. Proizvod je specifičan i cena mora da bude viša. I pored toga, na našem tržištu, cena je za 4000 dinara viša u odnosu na Focus Plus Gold, snage 750 vati, što, s obzirom na specifičnost uređaja i kvalitet napajanja, uopšte nije uvredljivo.

Snaga: 750 W

Osnovno: 2 × kabl sa 8-pinskim (4+4) EPS procesorskim konektorom (230 mm), 4 × PCI-E kabl sa 2 6+2-pinska konektora (2 × 280, 2 × 310 mm) 1 × SATA kabl sa 4 konektora (470 mm), 2 × SATA sa 2 konektora (1 × 230 mm, 1 × 210 mm), 1 × Molex kabl sa 3 konektora (690 mm), 1 × Molex sa 2 konektora (300 mm)

Ostalo: 100% japanski kondenzatori, 62 A na +12 V grani, po 20 A na +3,3 i +5 granama, plastične vezice, vezice sa čičak-trakom, magneti za montažu, Molex-Floppy i Molex-SATA adapteri, tester

Proizvođač: Seasonic (www.seasonic.com)

Kontakt: KimTec
(www.kimtec.rs)

Naš video: i.sk.rs/357910


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama