TEST PLAY
ICBM
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. decembar 2020.

Jedno od pravila koja sam kodifikovao tokom decenija igranja jeste da je Nena nezaobilazan uvod za svaku igru koja se bavi globalnim nuklearnim ratovanjem. 99 Luftballons, Auf ihrem Weg zum Horizont vrti se sa drevnog portabl kasetofona koji vadim samo u specijalnim prilikama, dok pečurke sijaju na horizontu, a osamdesete namiguju osmehom od mnogo milirentgena.

Premisa igre je jednostavna, ali njena egzekucija je kompleksna i zahteva dobar tajming i strateški instinkt

ICBM je skraćenica za Inter-Continental Ballistic Missile, što je vrlo adekvatan naziv za igru koja se bavi potpuno ogoljenim aspektom globalnog termonuklearnog rata. Ovde nema politike, UN rezolucija i postepene eskalacije međunarodnih odnosa, već se sve svodi na razmenu balističkog arsenala u meri ograničenoj raspoloživim resursima. Iako je premisa jednostavna, njena egzekucija je kompleksna, jer cilj nije puka destrukcija planete, već destrukcija uz očuvanje sopstvene teritorije.

Na početku igre birate jednu od osam frakcija, država ili nacionalnih konglomerata spojenih radi uravnoteženja snaga na mapi. Pored SAD i Rusije, imate Evropu, Južnu Ameriku, Afriku, Okeaniju, zapadnu i južnu Aziju. Kao što rekoh, politika je ovde nebitan faktor, inače bi bilo teško objasniti činjenicu da Indija i Pakistan ratuju kao deo jedne koalicije, kao i Saudijska Arabija i Iran. Izborom bilo koje frakcije bićete instant bačeni u opšti rat, koji je na početku vrlo niskog intenziteta zbog ograničenih arsenala. Pre ozbiljnijeg pičvajza, dakle, morate da se upustite u istraživanje i proizvodnju.

ICBM je globalna strategija koju ćete igrati u taktičkom real-time režimu, postavljajući vojne baze, PVO instalacije, raketne silose, flotne sastave i druge strateške resurse na svojoj teritoriji. U većini partija nećete stići da istražite sve tehnologije, niti ćete moći da napravite nezaustavljivi arsenal u svim rodovima vojske. Moraćete da izaberete jedan ili dva dominantna vida napada, uz neophodno ulaganje u odbranu. Radarske i SAM instalacije, koje štite vaše gradove i nivo proizvodnje, stvar su oko koje nema kompromisa. Svaki sprženi grad znači pad procenta proizvodnje i istraživanja i predstavlja korak bliže porazu.

Sam gejmplej prilično je jednostavan i tokom većeg dela igre ograničen je na postavljanje „šahovske table” i jačanje svojih pozicija. Kad se odlučite za napad, možete da ga izvedete manuelno, birajući cilj za svaku pojedinačnu instalaciju ili čak za taktičke faktore unutar jednog objekta (npr. ciljeve za lovce i ciljeve za bombardere u okviru jedne avio-baze), što je Sizifov posao koji, srećom, ima odličnu alternativu oličenu u planeru napada.

Klikom na ikonicu „new strike plan” dobijate interfejs u kom možete automatizovati napad na jednog ili više protivnika, precizno definišući primarne i sekundarne ciljeve za svako oruđe koje imate na raspoloženju. Na primer, bombarderima ćete definisati PVO i avio-baze kao primarne ciljeve, a radare kao sekundarne; mobilnim ICBM-ovima ćete precizirati da napadaju protivničke silose, a svojim silosima da napadaju gradove. Ne morate sve da stavite u jedan plan, jer različito oruđe ima specifične frekvencije i brzine napada Tako se, primera radi, isplati napraviti jedan plan za uništavanje protivničke antibalističke odbrane, a sve nuklearne resurse strpati u drugi plan, koji ćete aktivirati nakon uspešne realizacije prvog. Vežba stvara majstora za dobar tajming, a trebaće vam i strateški instinkt za pravilnu evaluaciju snaga kojima raspolažu protivnici. Nema ničeg goreg od impotentnog napada koji je posustao na pola puta zbog prebrze potrošnje nuklearki ili kontranapada koji vam je uništio silose. Protivnici, naravno, nisu blesavi, tako da često koriste gužvu i počinju s napadom kad ste zauzeti borbom s nekim drugim. Ovo je prvorazredni faktor u multiplayeru, gde su ad-hoc savezništva efikasna kao u partiji klasičnog Rizika.

99 Jahre Krieg, ließen keinen Platz für Sieger . Pokažite joj da nije bila u pravu.

Potrebno: Intel Core 2 Quad, 4 GB RAM, 3 GB VRAM

Poželjno: Intel Core i5, 8 GB RAM, 3 GB VRAM

Ova igra je: strateška simulacija globalnog nuklearnog rata

Platforma: Windows (Steam)

Veličina: 1 GB

Studio: SoftWarWare, K-Project

Izdavač: Slitherine Ltd.

Adresa: www.slitherine.com/game/icbm

PEGI: nema

82


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama