TEST DRIVE
Cudy WR1000
Na dva koloseka
D. PETROVIĆ
1. februar 2020.

Asortiman kineske firme Cudy predstavljaju Wi-Fi uređaji, to jest ruteri, ekstenderi, svičevi i slično. Ruter sa oznakom WR1000 je najmanji dvopojasni ruter koji smo do sada imali na testu. S obzirom na to da govorimo o dvopojasnom ruteru, dimenzije, ali i cena, sugerišu da je reč o uređaju slabijih mogućnosti. Pa, da vidimo šta ovaj entry level ruter nudi.

Mat belo kućište dolazi sa pričvršćenim antenama čiji nam oblik nije stran. Antene su pojačanja od po pet decibela i, prema proizvođaču, u stanju su da se izbore sa protokom podataka od 300 megabita po sekundi na 2,4 gigaherca, odnosno 867 u opsegu od pet gigaherca. Ove brzine su standardne za uređaje „donjeg doma” i više od toga nismo ni očekivali. Antene se ne mogu odvojiti, ali se mogu rotirati za 180 stepeni. Između antena na zadnjem panelu su dva LAN i jedan WAN port i svi su stomegabitni. Do sada smo se sretali sa raznim rezovima da bi ruteri bili povoljniji, ali Cudy je otišao korak dalje. ’WPS’ i ’Reset’ tasteri su jedan do drugog, a priključak strujnog adaptera je na drugom kraju. Prednji panel je pun sitnih LED, počevši od ’Power’, ’WPS’, pa preko dve za oba frekventna opsega, do tri za mrežne portove.

Ruter možemo konfigurisati kao ruter ili (samo kao) proširivač mreže, a sve ovo možemo uraditi i bežično, bez potrebe da se sa uređajem povezujemo mrežnim kablom. Nakon osnovnog određivanja režima rada, dolazimo do grafičkog korisničkog interfejsa koji je izdeljen u rešetku od devet pločica koje vode ka grupama opcija, a u startu nude osnovne informacije shodno svojoj nameni. Reč je o statusu, mreži, signalu, opcijama za svaki frekventni opseg i slično. Recimo, ako izaberemo pločicu „2.4G WLAN” dobijamo stranicu gde je u levoj traci izlistan ostatak Home menija, dok su na sredini parametri i podešavanja vezana za izabranu opciju. Isto važi i za ostale, sem Advanced, gde dobijamo traku sa menijem iznad izdeljenu u tabove za mrežu, NAT, Firewall, Management i Status. Advanced tab deluje kao da je iščupan iz nekog drugog GUI-ja.

Cudy WR1000 sadrži standardne opcije za ovaj tip uređaja. Neke od opcija ovde su pomalo besmislene, poput Traffic, gde imamo Pie Chart grafikon koji nam samo govori koliki je udeo u protoku za povezane uređaje, ali bez podatka o tome koliko je to tačno. Pod Status -> Clients imamo samo listu povezanih uređaja sa njihovim MAC i IP adresama, uz mogućnost preimenovanja klijenata i dodeljivanje statične IP adrese, ali nismo našli opciju da klijenta izbacimo iz mreže. Zanimljivo je da se kod oba frekventna opsega može zadati vremenski period i izabrati snaga predajnog signala. Zatim, Fast Roaming prati RSSI i kada nije zadovoljavajući, ruter će Station isključiti kako bi se klijent povezao na jači signal, ali ovo nije baš najjasnije kako funkcioniše. WiFi Smart Frequency je varijanta Smart Connect, gde će se klijent neprimetno prebaciti na kvalitetniji frekventni opseg u tom trenutku. Beamforming ovde je misaona imenica, ali je zato tu opcija Antenna Redundancy koja će omogućiti usmeravanje snage obe antene ka jednom strimu, to jest, ka jednom povezanom klijentu. Inače, sama koncepcija interfejsa ima više smisla ako mu se pristupi putem mobilnog uređaja.

Za nezahtevnu primenu, poput manjih stambenih prostora, pa čak i manjih poslovnih prostora, ovaj ruter može da bude pristojno rešenje za vrlo malo para. Cena je zaista bezobrazno sportska za jedan dvopojasni ruter, a on svoj deo posla obavlja i više nego dobro. U određenim situacijama možemo ga preporučiti i kao proširivača već postojeće lokalne mreže. Antene su i više nego dovoljne da pokriju kuću na sprat, kao u našem slučaju, ali ipak ne treba od jednog uređaja ovog cenovnog ranga očekivati nešto što dobijamo sa ruterom od preko sto evra. Možemo ga nazvati „Ćirom” koji gura i na uskom i na širokom koloseku, ali, ipak, u ekonomskoj klasi.

Osnovno: 867 Mbit/s na 5 GHz, 300 Mbit/s na 2,4 GHz

Ostalo: antena 2 × 5 dBi, 1 × WAN (10/100 Mbit/s), 2 × LAN (10/100 Mbit/s), Reset, WPS

Funkcije: Dynamic IP/Static IP/PPPoE, Server, Client, DHCP Client List, Address Reservation, WMM, Bandwidth Control, Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ, PPTP, L2TP, IPSec, Parental Control, Local Management Control, Host List, Access Schedule, Rule Management, DoS, SPI Firewall;IP Address Filter/MAC Address Filter/Domain Filter;IP and MAC Address Binding, WEP, WPA / WPA2, WPA-PSK / WPA2-PSK encryption

Proizvođač: Cudy (www.cudytech.com)

Kontakt: Nebo ITS (www.neboits.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama