TEST DRIVE
Thermaltake A500 TG
Uz takav izgled, šta će ti performanse?
Danilo LUKINOVIĆ
1. februar 2020.

Za ponudu proizvoda kompanije Thermaltake potreban je vodič. Samo odeljak sa Mid-Tower kućištima ima pet strana i na svakoj dvocifren broj modela različitih oblika, korišćenih materijala i vizuelnog identiteta. Negde u tim stranicama nalazi se i A500 TG, kao kvalitetno i ubedljivo kućište.

Koferi ovog proizvođača očigledno su puni, jer je broj kućišta čija receptura podrazumeva aluminijum i staklo impresivan. A500 TG je jedno od „gotovih jela”, a „TG” u oznaci vodi poreklo od kaljenog stakla (tempered glass). I bez ekscentričnih dizajnerskih zahvata, ovo kućište uspeva da izgleda specifično u moru sličnih modela. Spoljni oklop čine veliki komadi aluminijuma, sa bočnim otvorima za protok vazduha. Dakle, i ovaj model potencira izgled ispred performansi. Obe bočne stranice su veliki komadi kaljenog stakla koji su „zasečeni” tako da ne blokiraju pomenute otvore što, osim što je praktično, doprinosi vizuelnom karakteru. Stranice se otvaraju kao vrata, a drže se zatvorena jakim magnetima. Za transport mogu dodatno da se osiguraju jednostavnim bravama u vidu velikih šrafova kojima se okreće lim sa druge strane stakla. Vrata stoje na masivnim šarkama, a mogu da se uklone dok se „radi na mašini”. Veliki ’Power’ taster nalazi se u centru I/O panela, a od njega se sa desne strane pružaju USB portovi – dva 3.0, dva 2.0 i jedan USB 3.1 tip-C. Sa leve strane su audio-konektori, lampica koja indikuje rad skladišnih uređaja i taster ’Reset’.

I osnovna čelična konstrukcija je masivna, čvrsta i vrhunski obrađena. Uz to je potpuno modularna, pa je na korisniku da balansira potrebe sa mogućnostima. Lim koji prekriva prostor za napajanje može da se ukloni, čime se dobija više slobodnog prostora i bolji protok vazduha, ali on ujedno služi i kao nosač za vertikalno postavljanje grafičke kartice, pa mora da ostane na mestu ukoliko će postavka biti takva. Slično je sa kavezima za uređaje za skladištenje podataka. Tri kaveza sa po dve fioke koje podržavaju oba formata mogu da se dodaju ili uklone. Više kaveza – manje protoka vazduha, radijator iza prednje strane – nema kaveza. Ukoliko uklonite sva tri kaveza, ostaje samo jedan nosač za uređaje formata 2,5 inča, smešten iza matične ploče, mada unutrašnjost ima dovoljno otvora koji „mogu da posluže” za montažu par hard diskova. Kablovi I/O panela uredno su sprovedeni i fiksirani čičak trakama. Dodatni kablovi za povezivanje komponenata mogli bi da premaše kapacitet ovih traka, ali dovoljan broj otvora i dodatne žabice olakšavaju uredan cable management, što je imperativ za kućište sa obe providne bočne stranice. A500 TG je veliko kućište, pa i sa ugrađenim kavezima za hard-diskove ima mesta za grafičke kartice dužine 295 milimetara. Procesorski hladnjaci, doduše, ne mogu da budu „viši” od 160 milimetara.

Thermaltake je kućište opremio sa tri standardna „nesvetleća” ventilatora prečnika 120 milimetara, dva na prednjoj i jedan na zadnjoj strani, pored matične ploče. U pitanju su odlični ventilatori, sa dobrima balansom buke i protoka vazduha. Iako je „prostor za disanje” ograničen veličinom otvora, mesta za ugradnju ventilatora ima dovoljno. Iza prednje maske staju tri ventilatora prečnika 120 ili 140, a ispod gornje tri prečnika 120 ili dva prečnika 140. Dovoljno prostora koji nastaje „čišćenjem viška delova”, omogućiće bilo koju kombinaciju radijatora koji odgovaraju dimenzijama i broju ventilatora.

Thermaltake A500 TG deluje kao neki luksuzni Grand Tourer. Skup, kvalitetan, ali nema mnogo mesta pozadi. Jak i brz, ali ne može da se meri sa pravim sportskim modelom. Tako nešto se kupuje jer vam se može i želite baš taj model. A cena ovog modela kreće se oko 250 evra. U toj klasi sva kućišta su kvalitetna i sa obiljem opcija, a neka imaju mnogo bolji protok vazduha, uz zadržavanje solidnih mogućnosti po pitanju broja i tipa skladišnih uređaja.

Osnovno: 2 × USB 3.0,
2 × USB 2.0, 1 × USB 3.1 tip-C, audio-konektori,
6 × 3,5"/2,5", 1 × 2,5" SSD/HDD, podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori i radijatori:
3 × 120 mm, mogućnost 7 × 120 mm ili 5 × 140 mm + 1 × 120 mm

Radijatori: prostor za
2 × 360 ili 1 × 420,
1 × 280, 1 × 120

Ostalo: mogućnost vertikalnog postavljanja grafičke kartice, modularna konstrukcija, bočne stranice od kaljenog stakla

Dimenzije i masa:
560 × 236 × 510 mm, 15 kg

Proizvođač: Thermaltake (www.thermaltake.com)

Kontakt: KimTec (www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama