TEST DRIVE
Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6G i Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT 6G
Bolji od planiranog
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. februar 2020.

Dešavanja na tržištu grafičkih kartica odavno nisu bila ovoliko zanimljiva. Višegodišnje kaskanje za konkurencijom AMD je uspeo da nadomesti novom, Navi generacijom kartica, makar u najzanimljivijoj i tržišno najisplativijoj sferi – u srednjoj klasi. Tako smo u poslednjih nekoliko meseci svedoci prave poplave novih modela iz oba tabora. Činilo se kao da Nvidia ima spreman odgovor na Navi kartice u vidu GeForce modela sa do sada nepostojećim sufiksom Super, ali i AMD je sačuvao par trikova za drugu rundu. Model kojim smo se ovoga puta pozabavili nosi oznaku Radeon 5600 XT i već je i pre pojave u prodavnicama uspeo da izazove pravu buru i oprečna mišljenja, jer su mu se deklarisane specifikacije promenile, i to ne u „minut do dvanaest”, kao što je to do sada umeo da bude slučaj u cilju zbunjivanja konkurencije, već nakon premijere, što se do sada nikada nije desilo.

Inicijalne specifikacije radnog takta i TDP vrednosti bukvalno su preko noći promenjene

Naime, inicijalne specifikacije radnog takta i TDP vrednosti bukvalno su preko noći promenjene objavom novog BIOS-a, koji je karticama sa ovim čipom omogućio da se razmašu i postignu rezultate znatno više od očekivanih. Imali smo prilike da se lično uverimo u to kolika je ta razlika, jer je jedna od testiranih kartica došla sa inicijalnom verzijom BIOS-a, dok je druga već imala novu verziju. O tome ćemo više u nastavku, a sada da se upoznamo sa novim modelom.

AMD Radeon RX 5600 XT

O samoj Navi arhitekturi detaljno smo pisali u SK 9/2019 (i. sk. rs/ 357336), tako da ćemo pomenuti samo osnovne specifikacije. Trenutno najjača verzija čipa ove generacije nosi oznaku Navi 10 XT i ugrađuje se u kartice sa oznakom Radeon RX 5700 XT. Sastoji se od 40 CU, odnosno, ukupno 2560 šejderskih jedinica, kao i 160 teksturnih i 64 rasterske jedinice. Sa GDDR6 memorijom radnog takta 14 gigaherca i kapacitetom od osam gigabajta komunicira putem 256-bitne magistrale. Sledeći model, bez sufiksa „XT”, raspolaže sa 2304 šejderske jedinice, što prostom računicom dovodi do podatka da je uskraćen za četiri CU klastera. Broj teksturnih i rasterskih jedinica, kao ni brzina i količina memorije nisu dirani, pa je tako nastao model RX 5700. Model RX 5600 XT nastao je kao još jedan derivat najjače verzije, tako što je zadržao oslabljenu verziju čipa koja se ugrađuje u RX 5700, s tim što je zakinut na širini magistrale i količine memorije, pa je dobio magistralu od 192 bita i šest gigabajta memorije koja je, doduše, isto GDDR6 tipa.

Inicijalne specifikacije podrazumevale su TDP vrednost koja ne prelazi 150 vati, što je ograničilo propisani radni takt, kako grafičkog procesora, tako i memorije koja je svedena na efektivnih 12 gigaherca. Pomenute izmene specifikacija koje su se desile naknadno, kroz nove verzije BIOS-a grafičkih kartica, podigle su TDP vrednost na 180 vati, a time i radne frekvencije, pa je sada memorija proradila punim kapacitetom uz frekvenciju od 14 gigaherca. Time se ovaj model maltene izjednačio sa jačim, RX 5700, barem kada je radni takt u pitanju, iako je uža magistrala i manja količina memorije ograničavajući faktor koji ničim ne može da bude nadomešten.

Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6G

I ovaj model vizuelno je vrlo sličan ostalim, trenutno aktuelnim Gigabyteovim karticama, te ga odlikuje Windforce kuler koji je svakako najzaslužniji za „vizuelni identitet” i sličnost među njima. Srednji od tri ventilatora prečnika 80 milimetara koja su sastavni deo kulera, vrti se u smeru kazaljke na satu, dok se preostala dva vrte u suprotnom smeru. Na taj način se postiže fluidniji protok vazduha u graničnim zonama između dva ventilatora, povećava ukupna efikasnost hlađenja i snižava nivo buke u odnosu na kulere kod kojih se svi ventilatori vrte u istom smeru. Praksa je pokazala da je kuler izuzetno tih i gotovo sasvim nečujan, čak i kada je kartica maksimalno opterećena. Ostatak kulera čini disipaciona površina sastavljena od osam toplotnih cevi i aluminijumskih rebara.

Naponsku sekciju čini 5+1 faza, što je dovoljno da kartica GPU i memoriju pogoni u skladu sa novim specifikacijama, iako je testirani primerak došao uz staru verziju BIOS-a i niže vrednosti radnih parametara.

Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT

Pulse serija spada u osnovne modele koje proizvodi Sapphire, ali je reč je o hardverski vrlo dobro koncipiranoj kartici. Naponska sekcija izvedena je u 5+1 konfiguraciji, dok kuler, iako koristi samo tri toplotne cevi, uspeva da postigne solidne rezultate. Tako se kartica umereno zagreva, uz gotovo nepostojeću buku koju proizvode ventilatori prečnika 95 milimetara, čiji broj obrtaja u minutu jedva da prevazilazi četvorocifrene vrednosti. Sve navedeno važi za performance režim rada, a ko čak ni time nije zadovoljan, na raspolaganju ima prekidač za izbor BIOS-a koji u položaju Quiet mode maksimalne vrednosti radnog takta postavlja na nešto niži nivo, ali se zato kartica manje zagreva i dodatno usporava ventilatore. U oba slučaja, ventilatori se neće ni pokrenuti sve dok je temperatura grafičkog procesora niža od 60 stepeni. Na karticu zaista nemamo nikakvih primedbi, a sada ćemo malo o performansama.

Bolji nego što je bilo planirano

Radeon 5600 XT zamišljen je kao konkurencija najjačem GeForce GTX modelu, koji nosi oznaku 1660 Ti. Taj i model bez sufiksa Ti postali su veoma popularan i čest izbor među igračima tokom protekle godine, jer su znatno pristupačniji od GeForce RTX modela, koji visoke cene pravdaju podrškom za raytracing i DLSS tehnologije. Očekivano, posle skoro godinu dana nakon predstavljanja svog rivala, RX 5600 XT lako odnosi pobedu i ostvaruje bolje rezultate i u 1080p i u 1440p rezoluciji, i to sa svojim inicijalnim specifikacijama. AMD se izgleda malo preračunao, pa je RX 5600 XT ispao bolji nego što je planirano, jer sa novim specifikacijama može da ugrozi čak i GeForce RTX 2060, što je isprva bilo van očekivanja.

Kako se u ovoj klasi GeForce kartica podrška raytracingu više navodi pro-forme, nego što je ona realno upotrebljiva, jasno je da Nvidia nema više aduta kojima bi opravdala višu cenu svog proizvoda. Od ovoga će najviše koristi imati igrači koji merkaju novu karticu, jer se rat cena prilično zahuktava i one iz dana u dan padaju. Još nije poznato kakva će situacija biti na domaćem tržištu i koji model će se izdvojiti kao best buy, ali RX 5600 XT ima velik potencijal da postane vrlo tražena roba. Odlično se snalazi u 1440p rezoluciji, uz zaista minimalne kompromise, dok će za igranje u 1080p barem još nekoliko godina biti siguran izbor.

Za kraj moramo da napomenemo da neće svaki model RX 5600XT kartica dobiti novi BIOS i moći da podrži nove specifikacije, već će one ostati rezervisane samo za najbolje, fabrički overklokovane modele. To donekle kvari opšti utisak, jer je razlika u performansama jasno izražena, pa bi inicijalne specifikacije pre odgovarale modelu bez sufiksa XT u oznaci. Zato dobro pazite koji ćete model odabrati, jer će u ovom slučaju kupovina podrazumevati nešto više prethodnog informisanja i zagledanja u tehničke detalje.

Za igranje u 1080p RX 5600 XT će barem
još nekoliko godina biti siguran izbor

Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6G

GPU: Navi (Navi 10 XL – RDNA 1.0), 2304 shader jedinice, 144 teksturne i 64 ROP jedinice, radni takt 1560/1620 MHz (1620/1750 MHz uz novi BIOS)

Memorija: 6 GB GDDR6, radni takt 12 GHz (14 GHz uz novi BIOS), magistrala 192 bita

Video konektori: 1 × HDMI 2.0b, 3 × DisplayPort 1.4

Dimenzije: 280 × 114 × 50 mm

Ostalo: 7 nm, TDP 180 W, 1 × 8-pin konektor za napajanje, naponska sekcija 5+1 (GPU+VRAM), podrška za 4 monitora, RGB Fusion 2.0 LED osvetljenje

Proizvođač: Gigabyte (www.gigabyte.com)

Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT

GPU: Navi (Navi 10 XL – RDNA 1.0), 2304 shader jedinice, 144 teksturne i 64 ROP jedinice, radni takt 1615/1750 MHz

Memorija: 6 GB GDDR6, radni takt 14 GHz, magistrala 192 bita

Video konektori: 1 × HDMI 2.0b, 3 × DisplayPort 1.4

Dimenzije: 254 × 135 × 47 mm

Ostalo: 7 nm, TDP 160 W, 1 × 8-pin konektor za napajanje, naponska sekcija 5+1 (GPU+VRAM), podrška za 4 monitora, LED osvetljenje, prekidač za izbor BIOS-a

Proizvođač: Sapphire (www.sapphiretech.com)

Test konfiguracija

Procesor: Intel Core i5-8400

Ploča: Gigabyte GA-Z370X Aorus Gaming 7

Memorija: 2 × 8 GB DDR4 HyperX Predator 3000 MHz

SSD: Kingston SUV400

Napajanje: FSP Hydro G Pro 1000

Operativni sistem: Windows 10 Pro x64


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama