TEST DRIVE
Antec P120 Crystal
Izlog vodenog hlađenja
Danilo LUKINOVIĆ
1. februar 2020.

Antec, čini se, lagano „dodaje gas” i predstavlja sve više zanimljivih i kvalitetno izrađenih kućišta. Najnovije među njima pripada Performance seriji i prati trendove koji sada ne podrazumevaju samo kilograme stakla i blokiranu prednju stranu, već i mesta za montažu ventilatora i komponenata vodenog hlađenja na „gvozdenoj” desnoj stranici.

P120 Crystal je teško kućište, ali dimenzijama ne predstavlja nekog gorostasa. Prednja i leva stranica nemaju okvire, već su jednostavno veliki komadi kaljenog stakla. Leva stranica se drži na šarkama i otvara poput vrata. Iako nismo ljubitelji ovakvog rešenja zbog opasnosti od nehotičnog naslanjanja tokom sastavljanja i čišćenja, proizvođač se potrudio da sve kontaktne površine obloži gumom i ugradi jednostavan mehanizam koji ne zahteva nadljudsku snagu za otvaranje. Za promenu, čelični limovi od kojih je izrađen ostatak kućišta su natprosečno čvrsti i dobro obrađeni. Boja je mat i površinu čini hrapavom, ali i dalje upija otiske prstiju. Panel sa konektorima pomeren je prema sredini levog dela gornje stranice, tik pored mesta gde se kablovi napajanja „slivaju” na ploču, što je odlično rešenje. Tasteri su čvrsti i jasnog klika i deluju izdržljivo, a ’Power’ je dobio i tretman brušenjem. Pored njih, tu su samo dva USB 3.0 porta i audio-konektori, koji su, doduše, pokriveni gumenim kapicama.

Sve je podređeno manipulaciji komponentama i instalaciji vodenog hlađenja, pa je unutrašnji prostor gotovo potpuno otvoren i neopstruisan. Kako je prednja stranica blokirana, glavni izvor svežeg vazduha nalazi se na dnu i stoga su stope visoke, a ispod kućišta se nalazi i plastični filter koji se lako izvlači i čisti. I otvori hlađenja na desnoj stranici imaju filter u vidu metalne mrežice koja se drži magnetima.

Dovoljno otvora strateški je raspoređeno oko matične ploče što će, uz prostor između nosača i desne stranice od preko jednog centimetra olakšati sprovođenje kablova. Bez obzira na veličinu backplatea i poziciju socketa na ploči „bazenče” će obezbediti dovoljno prostora za montažu i manipulaciju. Zbog otvorenog donjeg dela, napajanje se vratilo na vrh kućišta, iznad matične ploče, i nalazi se u stilizovanom „balkonu”, koji ima i dodatni plastični poklopac koji, u zavisnosti od potreba (slobodnije „ožičenje” ili sakrivanje kablova), može da se ukloni. Na gornjoj strani, bliže „šajbni”, nalazi se kavez sa dve fioke za uređaje za skladištenje podataka. U njih mogu da se ugrade uređaji formata 3,5 ili 2,5 inča. Kako se otvori za montažu uređaja formata 2,5 inča nalaze na dnu fioke, donja može da „ponese” jedan ukoliko je u njoj hard-disk formata 3,5 inča. Dva metalna nosača za uređaje manjeg formata zaokružuju mogućnosti ugradnje skladišnih uređaja.

Otvoren prostor znači da je grafičkim karticama ostavljeno dosta prostora – 450 milimetara, što je dovoljno i za najduže primerke, sve sa komponentama vodenog hlađenja. Ukoliko se iz nekog razloga ipak odlučite da kombinujete P120 sa običnim, vazdušnim hlađenjem, moguća je ugradnja „kula” visine do 185 milimetara. Postoji mogućnost vertikalnog postavljanja grafičke kartice, ali sa kućištem ne dolazi nosač i/ili riser kabl. Otvoren prostor, takođe, omogućava ugradnju E-ATX ploča, tako da P120 može da postane dom i ozbiljnijoj radnoj stanici ili ekstravagantnoj igračkoj mašini.

A ekstravagantna igračka mašina mora da bude hlađena vodom. Logična pozicija za radijator je na donjoj strani, gde može da se ugradi 360 ili 420, ali ne deblji od 28 milimetara zbog blizine matične ploče. U skladu sa pomenutim trendovima i desna stranica ima otvore i mesta za montažu ventilatora i radijatora. 240 ili 280 radijator i odgovarajući ventilatori mogu da se ugrade bez uklanjanja kaveza, ali ako želite i na ovom mestu da postavite 360 radijator, kavez mora da ode. Na zadnjoj strani nalazi se mesto za još jedan ventilator (sa ili bez radijatora) prečnika 120 ili 140 milimetara. Otvoren prostor i mnogo stakla ostavljaju mašti na volju pravljenje loopa i postavljanje rasvete. P120 Crystal neće obarati rekorde po pitanju protoka vazduha, ali će sigurno nadmašiti modele sa „škrgama” na prednjoj masci.

Antec P120 Crystal namenjen je onima koji žele da sklope vodom hlađenu konfiguraciju koja će se šepuriti kroz velike staklene površine. Ali, ovo kućište je više od toga. Dovoljno prostora za E-ATX ploču, najduže grafičke kartice i dva velika radijatora u relativno kompaktnom pakovanju nije česta pojava na tržištu. Kompromisa svakako ima, na sreću, ne i pri kvalitetu izrade, a tu je i cena – 14 hiljada dinara.

Osnovno: 2 × USB 3.0, audio-konektori,
2 × 3,5"/2,5" (+ 1 × 2,5"),
2 × 2,5", podržava E-ATX, ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: mogućnost ugradnje do 7 × 120 mm (ili 6 × 140 mm, ili kombinacije), podržava ugradnju 420/360/280/140/120 radijatora.

Ostalo: prednja i leva stranica od kaljenog stakla, veliki otvoren prostor za ugradnju i manipulaciju komponentama

Dimenzije i masa: 476 × 234 × 485 mm, 10,4 kg

Proizvođač: Antec (www.antec.com)

Kontakt: Mid9 (www.mid9.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama