TEST DRIVE
Mikrotik wAP ac LTE kit
Tikovi u prirodi
Dejan PETROVIĆ
1. februar 2020.

Litvanci se zaista ne šale. To kažemo nakon prvog utiska, pošto smo iz kutije izvadili sve što dolazi uz Wi-Fi access point iz naslova. Iz Mikrotika nam je stigao AP uređaj koji radi na dva frekventna opsega, a pritom još sadrži LTE modem koji može biti dodatna ili jedina veza sa svetom.

Kao i prethodni uređaji koji su nam stigli od simpatičnih Litvanaca, tako se i ovaj može sažeti u par prideva: kompaktno, moderno, funkcionalno. U malo neobičnom obliku kućišta za AP, Litvanci su spakovali nezanemarljiv hardver. U belom plastičnom kućištu je provereni 32-bitni Qualcomm IPQ-4018 SoC. Ovaj ne tako mlad SoC nije retkost u mrežnim uređajima, a u pitanju je četvorojezgarni komad silicijuma koji radi po 802.11ac standardu i koristi Wave-2, što je tehnologija koja omogućava veće protoke, a o kojoj smo više puta pisali. Mikrotik je ostavio nominalni radni takt SoC-a od 716 megaherca i dodao mu 128 megabajta RAM, uz dodatnih 16 megabajta fleš memorije za podatke. Qualcomm na frekventnom opsegu od 2,4 gigaherca ostvaruje brzine prenosa podataka od 300 megabita u sekundi, dok je na pet gigaherca to 867 megabita u sekundi, što je sirovi standard za „AC1200” uređaje. Za prenos su zadužene interne antene od po pet decibela pojačanja za svaki frekventni opseg. Antene su u obliku traka i vide se sa strana kada se ukloni donji poklopac. Od tehnologija vrednih pomena, što se samog SoC-a tiče, navešćemo MU-MIMO u 2x2 varijanti sa dva strima i TxBF, što je, zapravo, predajni Beamforming. Qualcomm je sposoban da se izbori sa pet gigabitnih LAN portova, mada je to za AP uređaj bespotrebno. Mikrotik je ovde ostavio dva gigabitna porta, ETH1 i ETH2. Kako je ovaj prvi ujedno i PoE, preko njega se access point napaja električnom energijom pri naponima od 18-57 volti, po 802.3af/at standardu. Osim na ovaj način, uređaj možemo napajati i putem DC adaptera. Mikrotik je mislio na sve, pa uz AP dobijamo i PoE injektor i DC strujni adapter.

Kao glavni selling point ovog modela, Mikrotik navodi ugrađeni LTE modem. Odmah do LAN portova i DC priključka, na uređaju se nalazi i slot SIM kartice. Prema proizvođaču, modem je u stanju da radi po 2G, 3G, LTE, LTE FDD i LTE TDD standardima za prenos podataka preko mobilne mreže. Taster za resetovanje i tri lampice su odmah iznad, a gledajući u poklopac koji sve ovo pokriva, nismo tako sigurni u tvrdnju proizvođača da se access point može koristiti i napolju, pa nam ostaje da im verujemo. Kad smo kod toga gde se sve ovaj AP može upotrebiti, reći ćemo da je Mikrotik dodao nekoliko različitih nosača za ravne površine, šelnu za pričvršćivanje na cev/stub, pa čak i elegantan stalak (kao na našoj slici). Mikrotik wAP ac LTE izgleda kao nekakav beli monolit i uklopiće se u svaki prostor. Proizvođač navodi da je ovo odlično rešenje za upotrebu u vozilima (kamioni, autobusi) ili za terensku upotrebu. U paketu stiže standardni DC strujni adapter na 24 volta. Za slučaj da će se uređaj koristiti u vozilu, tu je DC priključak na samom uređaju, a automotive strujni adapter ostaje dodatna oprema.

I na ovom Mikrotiku se vrti RuterOS o kome je bilo reči kada smo opisivali prethodne uređaje ovog proizvođača. Možemo mu pristupiti na dva načina, gde nijedan nije noob-friendly. Ako prelistate starije brojeve (recimo, SK 2/2018), pri opisivanju Mikrotikove antene pisali smo da je za pristup uređaju preko IP adrese najpre potrebno promeniti IP adresu računara, pa tek onda pristupiti uređaju; isto je bilo i u ovom slučaju. Drugi način je preko Mikrotikovog alata WinBox. Ukucavanjem IP adrese koju je naveo proizvođač (tab Neighbourghs) dobijamo dobro poznat grafički interfejs. RuterOS na WinBoxu je operativni sistem u malom, gde sa leve strane stoji traka sa opcijama i gde se svaka otvara u okviru prozora koji izgleda kao u Windowsu 98. Svaki od ovih prozora može se razvući preko čitavog ekrana unutar WinBoxa, a može se skupiti i postaviti na određeno mesto po želji. Ovako se može otvoriti više prozora i postaviti radi preglednosti kako nam odgovara. Ovo, naravno ima smisla ako je sam WinBox prikazan preko čitavog ekrana.

RuterOS se nije puno promenio, te i dalje imamo iste opcije sa leve strane. Njih je mnogo i nisu izdeljene na osnovne i napredne, pa se manje iskusni korisnici lako mogu izgubiti u njima. Ipak, Quick Set je sasvim dovoljno jasan da bi se podesile osnovne postavke za mrežu. CAPsMAN je i ovde prisutan ukoliko vam je potrebno centralizovano upravljanje brojnim pristupnim tačkama. U svakom trenutku možemo videti osnovne podatke o Bridgeu, LAN portovima, LTE i oba frekventna opsega. U nizu tabova vidimo da je New Terminal tu gde sa upitnikom (?) dobijamo spisak komandi, a iskusni administratori znaće to da cene. Ono što je pohvalno za RuterOS jeste to što svaki prozor ima svoje polje za pretragu, pa ako je u pitanju glomazan sistem, neće biti problem „naći iglu u plastu sena”.

Nemamo šta da zamerimo ovom access pointu. Kvalitet izrade je vrhunski, uređaj radi kako treba, a softver je možda i overkill. Domet je zadovoljavajući, i u svakom slučaju i više nego dovoljan ako se koristi unutar vozila ili pri radu na terenu. Pri upotrebi na udaljenim i nepristupačnim mestima na terenu, dodaćemo da se Mikrotiku može pristupiti i putem mobilne aplikacije, uz osnovne mogućnosti.

Osnovno: dvopojasna Wi-Fi pristupna tačka, LTE modem

Ostalo: 300 Mbit/s na 2,4 GHz, 867 Mbit/s na 5 GHz, 1 × PoE LAN (10/100/1000), 1 × LAN (10/100/1000), 2G, 3G, LTE, LTE FDD, LTE TDD, reset taster

Proizvođač: Mikrotik (www.mikrotik.com)

Kontakt: Sampro (www.sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama