TEST DRIVE
LG UltraGear 24GL600F i 32GK650F
Brza „vrhunska oprema”
T. STANČEVIĆ
1. februar 2020.

Odnedavno su gejmerski monitori iz LG-a dobili prefiks UltraGear, kako bi se još jasnije izdvojili u brojnoj ponudi ovog proizvođača. Pred nama su dva modela koja podržavaju osvežavanje slike 144 puta u sekundi i podržavaju AMD FreeSync tehnologiju. Ako ste iole ozbiljniji igrač, dobro znate šta znače ova dva podatka. Pored toga što su različite veličine i rezolucije, pa samim tim i cene, ovi monitori se razlikuju u mnogim detaljima, iako pripadaju istoj seriji.

Oba modela krasi dobar kvalitet izrade. Kako smo na to već navikli kod ovog proizvođača, gejmerski pedigre, na, inače, mat crnom kućištu odaju crveni detalji: deo stope i veliki prsten na zadnjoj strani oko mesta gde je stopa pričvršćena. Ovi modeli nemaju LED osvetljenje u tom crvenom prstenu. Model 24GL600F ima jednostavno postolje koje omogućava samo podešavanje nagiba, dok kod većeg monitora, 32GK650F, postolje omogućava sva okretanja, uključujući i zakretanje i vertikalni položaj. U oba slučaja postolja su mehanički solidna, jedino se kod većeg modela monitor pomalo klima oko zgloba na vrhu postolja, ali to je mana svih monitora koji mogu da se zakrenu u uspravnu orijentaciju. Na oba modela može da se instalira neko drugačije postolj ili nosač, pošto podržavaju kačenje po VESA 100 standardu. Pohvalno je i što ovi modeli imaju dva HDMI priključka i jedan priključak po DisplayPort standardu.

Manji model baš i ne može da se podiči tankim ivicima ekrana, ali veći može, pa je pogodniji za eventualnu višemonitorsku postavku. Oba modela ispod sredine donje ivice imaju mali, četvorosmerni džojstik, koji je istovremeno taster za potvrdu izbora u podešavanjima monitora. Ovi monitori nude istovetne opcije ekranskog menija, od izbora predefinisanog profila (uobičajeni profili, plus igrački), do opcija koje će ceniti igrači kao što su Black Stabilizer, Dynamic Action Sync, Crosshair, 1ms Motion Blur Reduction i, naravno, FreeSync. FreeSync funkcioniše sa kompatibilnim grafičkim karticama ako one isporučuju od 48 do 144 slika u sekundi. Kada je framerate niži od 48 herca, na scenu stupa Low Frame Compensation, kada monitor prikazuje svaki frejm po dva ili tri puta, odnosno duplira ili triplira brzinu osvežavanja koju dobija od računara. Uzgred, MBR i FreeSync ne mogu da se koriste istovremeno.

Opcije koje su najvažnije igračima su i najbrže dostupne, a sva podešavanja mogu da se obavljaju i bez dodirivanja monitora, iz programa OnScreen Control (LG Screen Manager). Pored ostalog, ova aplikacija omogućava da podesite da se monitorski profil menja za svaki program posebno, pa ćete, na primer, staviti FPS Game ili RTS Game za neku igru, Reader profil za browser ili Cinema profil za omiljeni video-plejer.

Kao što smo naveli, osnovna razlika ova dva modela je u veličini ekrana i rezoluciji (vidi specifikacije), ali najveća je u upotrebljenom tipu ekranskog panela (odatle i razlika u širini ivica oko ekrana). UltraGear 24GL600F ima panel TN tipa, što za posledicu ima brz odziv tačaka, ali kao što znamo, to takođe znači da su uglovi vidljivosti nešto slabiji. UltraGear 32GK650F ima panel VA tipa, dakle, sa nešto boljim uglovima vidljivosti, ali je brzina odziva piksela pet milisekundi, što je blizu vrednosti potrebne za osvežavanje od 144 herca (1 sekunda / 144 = 6,9 milisekundi). Ipak, kod oba modela prikaz je gladak, bez primetnih anomalija. Utisku doprinosi i premaz protiv odsjaja drugih izvora svetla u okolini.

UltraGear 32GK650F u Srbiji košta nešto ispod 500 evra, dok je 24GL600F nešto preko 200 evra, što je odlična cena, pa smo se zapitali gde je napravljen kompromis. Kod oba modela upotrebljeni su osmobitni paneli. Dakle, nema govora o HDR-u (high dynamic range), mada su vrednosti kontrasta i osvetljaja sasvim korektne, a kod većeg modela i odlične.

Ono što igračima neće mnogo smetati jeste raspon boja koji je kod oba modela 72 odsto NTSC spektra, što i nije vrhunski, tako da ovi monitori nisu (i) za video/grafičke profesionalce.

LG UltraGear 24GL600F

Osnovno: 23,6 inča (598 mm), 1920 x 1080 px, 16:9, TN, 8 bita, 72% NTSC, 144 Hz, AMD FreeSync, antiglare

Priključci: 2 × HDMI, DisplayPort, audio-izlaz

Ostalo: kontrast 1.000:1, osvetljaj 300 cd/m2, vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti 170°/160°, podešavanje nagiba, VESA 100

LG UltraGear 32GK650F

Osnovno: 32 inča (813 mm), 2560 x 1440 px, 16:9, VA, 8 bita, 72% NTSC, 144 Hz, AMD FreeSync, antiglare

Priključci: 2 × HDMI, DisplayPort, audio-izlaz

Ostalo: kontrast 3.000:1, osvetljaj 350 cd/m2, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°; podešavanje nagiba i visine, rotacija, zakretanje u vertikalni položaj (pivot); VESA 100

Proizvođač: LG (www.lg.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama