TEST DRIVE
AMD Ryzen 7 3800X i Asus ROG Strix X570-F Gaming
Poseban po svaku cenu
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. februar 2020.

Treća generacija Ryzen procesora na tržištu je već duže od pola godine. Za to vreme uspela je da postigne popriličan uspeh i da stekne ugled i među igračkom populacijom, u kojoj je još od prve generacije ovih procesora bilo najviše skeptika. Kako je sadašnja generacija Ryzena uspela da razliku u performansama zabavnog softvera, u odnosu na konkurenciju, svede na beznačajnu meru, poslednji bastion Intelovog tvrdokornog uporišta je srušen. Sada se Ryzen procesori kupuju i samo radi igranja i sve više učvršćuju položaj ravnopravnog takmaca. Kako stvari trenutno stoje, među najpopularnijim modelima za ovu namenu trenutno su Ryzen 5 3600 i 3600X. Jače modele sa više jezgara obično kupuju korisnici koji se bave procesorski zahtevnijim zadacima.

Kvalitetniji silicijum nije uvek dovoljan da bi se postigla znatnija razlika u performansama

Ovoga puta testirali smo model Ryzen 7 3800X u društvu jedne zanimljive gejmerske ploče, koja nosi prestižnu ROG oznaku. Zavirimo u detalje.

AMD Ryzen 7 3800X

Kako smo se arhitekturom treće generacije Ryzen procesora detaljno bavili u prethodnim brojevima, počev od SK 8/2019, pomenućemo samo osnovno, a to je da Ryzen procesori više nisu uniformni čipovi kod kojih se sve komponente koje sačinjavaju procesor nalaze na jednoj fizičkoj pločici (die), već je jedan deo, nazvan IOD (skraćeno od input/output die), izdvojen na sopstvenu pločicu. On sadrži memorijski kontroler, ali je zadužen i za kontrolu M.2, USB i SATA uređaja koji su direktno povezani sa procesorom. Kako su jezgra svakog Ryzen procesora raspoređena u grupe od po četiri, od kojih svaka grupa čini jedan CCX (core complex), a dve takve grupe čine fizičku celinu nazvanu CCD (Core Chiplet Die), lako je izvući zaključak da se model 3800X sastoji upravo iz jednog takvog CCD modula i već pomenutog IOD dela, te da raspolaže sa osam fizičkih, odnosno 16 logičkih jezgara.

Pažljivom čitaocu „Sveta kompjutera” sigurno je u sećanju ostao podatak da navedene karakteristike odgovaraju modelu 3700X. Zapravo, 3800X i nije ništa drugo do „nasviranija” varijanta modela 3700X. To se, pre svega, ogleda u radnom taktu koji je inicijalno za 300 megaherca viši, a i radne frekvencije jezgara u Boost režimu održavaju veće vrednosti tokom dužeg opterećenja, iako je maksimalni deklarisani takt tek za 100 megaherca viši.

Iz navedenog je jasno da su modeli obeleženi sa 3800X primerci sa kvalitetnijim materijalom, odnosno, silicijumom od kog su proizvedeni. Tu nema ničeg novog, jer „silicijumska lutrija” već decenijama klasifikuje slične modele po performansama koje su u stanju da dostignu. Naravno, kvalitetniji silicijum nije uvek dovoljan da bi se postigla znatnija razlika u performansama, a tako je i ovoga puta. Za razliku od modela 3700X čija je uobičajena potrošnja deklarisana na 65 vati, 3800X troši čitavih 105 vati, što je za preko 60 procenata više. Da li su prikazane performanse dovoljno opravdanje za ovoliku razliku u potrošnji struje videćemo nešto kasnije, a sada da se pozabavimo pločom.

Asus ROG Strix X570-F Gaming

Iako ovaj model nosi oznaku ROG, koja je rezervisana samo za najbolje proizvode iz Asusove kuhinje, ploča uopšte ne deluje kao neki high-end proizvod koji bi bio predmet želja mnogih igrača. Naprotiv, uzevši u obzir „pedigre”, dostupne opcije deluju prilično spartanski. Uprkos tome, o svakoj ugrađenoj komponenti se vodilo računa i svaka je dovoljnog kvaliteta da bi se našla na ploči ove klase.

Naponsku sekciju čini 14 naponskih faza, čije se komponente odlikuju vrhunskim kvalitetom. Masivni hladnjaci koji ih prekrivaju i čija toplotna cev ostvaruje direktan kontakt sa svakom pojedinačnom komponentom obezbeđuju odličnu toplotnu disipaciju, a što je jedan od osnovnih uslova za stabilan rad elektronskih komponenata.

Hladnjacima su snabdeveni i M.2 slotovi, koji sa aktivnim hladnjakom čipseta čine jednu vizuelnu celinu, iako su odvojeni od njega. Elektromagnetno izolovani i mehanički ojačani PEG slotovi pune dužine odlično su raspoređeni, sa dovoljnim međusobnim razmakom da bi potencijalna SLI/Crossfire konfiguracija mogla nesmetano da se upotrebi.

Mrežni deo ploče možda je i najslabiji, jer podrazumeva samo jedan gigabitni Intelov kontroler, ali se nama ovaj detalj, zapravo, dopao, jer od bržih mrežnih kontrolera za sada nema mnogo vajde, dok se bežične veze na desktop mašini užasavamo, bez obzira na broj antena i brzinu protoka podataka. Zvučni sistem sastoji se od Supreme FX S1220A zvučnog procesora, koji predstavlja Asusovu verziju dobro poznatog Realtekovog ALC1220 čipa, potpomognutog Nichicon Gold audio-kondenzatorima i pozlaćenim konektorima.

Detalj koji će se nekima dopasti, a koji će mnogima biti čist višak, pogotovo zato što utiče na ionako visoku cenu ploče, jeste sofisticirani sistem LED osvetljenja, poznat pod nazivom Aura Sync RGB. Pored mnoštva opcija, tu su i konektori za dodatne LED trake, sa nezavisno podesivim diodama i drugim detaljima po poslednjoj modi. Ploče sa X570 čipsetom i dalje su prilično skupe, ali ovaj Asusov model ne nudi mnogo za više od 300 evra, koliko košta na našem tržištu. Kvalitet je neosporan, ali za manju sumu mogu se pronaći drugi modeli sličnih karakteristika.

• • •

Utisak koji je na nas ostavio „frizirani” model Ryzena sa oznakom 3800X prilično je mlak. Toliko para i truda, kao u stihovima jedne pesme, a rezultat je... pa... mlak. U našim testovima nije se pokazao naročito bržim u odnosu na 3700X, od koga je poprilično skuplji i gladniji struje. Daleko od toga da je ovo loš procesor, samo ima konkurenta u sopstvenim redovima koji nudi gotovo iste performanse za znatno manje para.

AMD Ryzen 7 3800X

Takt: 3,9 GHz (4,5 GHz Turbo)

Broj jezgara: 8/16 (fizička/logička)

Podnožje: AM4 (1331)

Keš memorija (L2 + L3): 4 + 32 MB

Memorijski kontroler: dual channel DDR4 3200 MHz, podrška za XMP profile

Ostalo: 7/12 nm, TDP 105 W, 24 PCI-E 4.0 linija, od toga 4 rezervisano za komunikaciju sa čipsetom

Proizvođač: AMD (www.amd.com)

Asus ROG Strix X570-F Gaming

Čipset/podnožje: AMD X570/AM4

Memorija: DDR4, 4 slota, maks. 128 GB / 4400 MHz, Dual channel

Napajanje i naponska sekcija: 1 × 24-pin ATX, 1 × 8-pin EPS 12V + 1 × 4-pin 12V, 14-fazna naponska sekcija

Slotovi za proširenje: 3 × PCI-E 4.0 x16 (x16/x8/x4), podrška za dvostruke SLI i Crossfire konfiguracije, 2 × PCI-E 4.0 x1, 2 × M.2 PCI-E x4, 8 × SATA 3 (6 Gb/s)

USB: 3 + 1 USB 3.1 (tip A i C) na zadnjem panelu + 1 opcioni tip C na unutrašnjem konektoru, 4 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 2 opciona na internim konektorima, 4 opciona USB 2.0 na internim konektorima

Mreža: 1 × Intel I211-AT Gigabit LAN

Zvuk: Supreme FX S1220A, dvostruko pojačalo, Nichicon Gold audio-kondenzatori, pozlaćeni konektori, podrška za 7.1, optički izlaz

Hlađenje: aktivno hlađen čipset, pasivno hlađena naponska sekcija sa toplotnom cevi, pasivno hlađeni M.2 uređaji, 7 × PWM konektori za ventilatore (od toga 2 × 2 A konektora)

Ostalo: Premium 10K kondenzatori, BIOS FlashBack taster na zadnjem panelu, Aura Sync RGB LED osvetljenje + podrška za eksterne RGB LED trake (4 konektora)

Dimenzije: 30,5 × 24,4 cm, ATX

Proizvođač: Asus (www.asus.com)

Kontakt: KimTec (www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama