TEST DRIVE<>
032019<><>

Smanos X330 3G/WCDMA Alarm System

Isto, ali malo bolje

Nakon godinu dana, opet smo na test iz Smanosa dobili jedan alarmni sistem koji za slanje obaveštenja o statusu koristi GSM mrežu. Model nosi oznaku X330, a mi smo se potrudili da vidimo šta je tih „+30” u oznaci donelo više u odnosu na prethodnika.

Prvo što smo primetili jeste da sistem čini isti komplet kao i X300 (SK 1/2018): u kutiji se dobija kontrolna jedinica, dva daljinca, senzor za vrata ili prozor i senzor pokreta, uz neophodne nosače i šrafove. Od štampanog uputstva ni traga ni glasa. Povezivanje jeste intuitivno, ali smatramo da uputstva uz uređaje idu s razlogom.

Kontrolni panel je vizuelno identičan modelu X300, gde su signalne LED zadržale svoja mesta. „SOS” taster je ostao sa gornje strane i lako je pristupačan. Rupica mikrofona se jedva nazire na prednjoj sjajnoj površini. Iza su zvučnik i sirena alarma. Sirena je jačine 105 decibela i nije nimalo prijatno sedeti na pola metra od nje, u šta se potpisnik ovih redova po drugi put uverio, na teži način. Na donjem panelu skrivenom postoljem su taster za povezivanje i priključak strujnog adaptera koji se dobija u kutiji, a koji i ovaj put ima oblik romba. Dalje su ’On/Off’ prekidač, slot SIM kartice i mini USB port koji služi za servisiranje uređaja. Postavljanjem stalka na X330, sve ovo je nepristupačno, isto kao i kod prethodnika.

 
X330 za komunikaciju sa senzorima i drugim uređajima koristi radio-vezu na frekvenciji od 868 megaherca, što će reći nekomercijalni ISM bend. Uz ugrađene antene, i ovaj uređaj može da ostvari komunikaciju sa povezanim senzorima do 80 metara na otvorenom, dok je u zatvorenom to manje. Inače, uređaj ima podršku za do deset daljinaca i do pedeset senzora. Za slučaj nestanka struje, u uređaj je ugrađena jedna litijumska baterija tipa 18650 od 1800 mAh. Kontrolni uređaj je pritom prilično štedljiv i „vuče” manje od 36 miliampera u standby režimu.

Kako rekosmo, uz uređaj stiže i MD2300 PIR senzor, dva RE2300 daljinca i jedan DS2300 kontaktni senzor za vrata ili prozor. Svi ovi dodaci su isti kao i oni kod X300, svi rade na baterije, imaju tamper prekidače i isto se povezuju sa kontrolnim uređajem uz upotrebu ’Pair’ tastera. Za one koji su propustili opis prethodnog modela, napomenućemo da je domet PIR senzora do osam metara i da koristi dve AA baterije. DS2300 za napajanje koristi dve CR2032 baterije, a za detekciju otvaranja koristi magnet i dry reed cev. Daljinci imaju po četiri tastera uz dve LED koje govore o statusu alarma, to jest, da li je armiran ili ne. Svi tasteri su blago ispupčeni, a SOS taster je visoko postavljen prirodno za palac. Kao i kod prethodnika, i ovde se pored dodataka koje već dobijamo, mogu dodati i drugi, poput spoljne Strobe sirene.

 
Smanos je za ovaj sistem pripremio posebnu aplikaciju za mobilne uređaje domišljatog naziva – X330. Ova aplikacija sa onom za X300 ne deli baš ništa što se tiče izgleda. Same opcije su, razumljivo, iste, ali je interfejs moderniji i uprošćen. Dva osnovna polja na ekranu su Arm i Disarm. Tu su još Home mode i Two way Talk preko koga se Smanosov kontrolni uređaj može bukvalno koristiti kao telefonski aparat za razgovor ili se jednostavno mogu slušati zvukovi u okruženju, što može biti jako korisno u nekim situacijama. Zatim imamo Sync panel Clock i Settings Inquiry. Ceo sistem preko aplikacije može zvati ili poslati obaveštenja na čak pet telefonskih brojeva. Sistem će pozvati svaki do tri puta, ili sve dok neko od pozvanih ne otvori vezu (javi se). Sistemom se može upravljati i preko SMS poruka tako što će se poslati odgovarajući kôd, a spisak ovih kodova možete naći online.

Senzori se mogu postaviti u Delay zonu gde će se alarm aktivirati tek nakon zadatog vremenskog perioda. X330 poseduje i Chime funkciju gde će se blago oglasiti ako se senzor za vrata aktivira u disarm modu.

Kao i prethodnik, i ovaj sistem radi onako kako je zamišljeno. Sa opcionim dodacima može se pokriti i veći prostor, a u većoj meri nije zavistan od napajanja električnom energijom, jer može duže da radi na baterije, a za komunikaciju koristi GSM mrežu. Ovo, opet, za lošu stranu ima upotrebu SIM kartice i pretplatničkog broja, a samim tim i plaćanje dodatnog računa.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Radeon VII
Antec DA601 Dark Avenger
Antec Torque
Gembird UHB-CR3IN1-01 i UHB-CR3-02 čitači kartica
Crucial Ballistix Sport 2 × 8 GB DDR4-3000
Logitech K375s Multi-device Keyboard
Denver TSP-305 Bluetooth trolley speaker
Asus ZenBook Pro 14 (UX480F)
Jabra Elite 45e, Elite 65t i Elite 65e
Samsung QE65Q900R QLED
Nikon D3500
Prestigio Roadrunner 527DL
TP-Link LB100 Smart WiFi LED Bulb
Smanos X330 3G/WCDMA Alarm System
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
GSM/WCDMA alarm sistem, 868 MHz
Ostalo:
PIR senzor, Door/Window senzor, dva daljinca, dimenzije kontrolera 175 × 39 × 97 mm
Proizvođač:
Smanos
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera